5 českých a slovenských značiek, ktoré sa oplatí sledovať! / časť 1

Na fotke – tričko Mešuge, sukňa Retrokomnata.

Ak ma sledujete už istú dobu, tak viete, že milujem slovenské či české módne značky, umelcov, návrhárov a podobné bytosti, ktorých tu, našťastie, máme ako maku a sú nesmierne šikovní. Často sa ma v správach pýtate, ktoré značky odporúčam. A keďže je tých správ v poslednej dobe dosť, rozhodla som sa pre vás na blogu spustiť sériu článkov, v ktorých vám budem predstavovať značky, návrhárov či umelcov, ktorí sú natoľko šikovní a originálni, že sa ich oplatí sledovať. Pre tentokrát som vybrala 5 nasledovných „topiek“, ktoré milujem. Od väčšiny už aj vlastním nejaké kúsky, a tak vám ich môžem s čistým srdcom odporučiť nielen kvôli ich originalite a kráse, ale aj kvalite.

Reparáda

Reparádu som si zamilovala pred dvomi rokmi, keď som začala žiť v Brne. Je to totiž brnenská slow-fashion značka, ktorá šije práve v Brne a okolí kvalitné kúsky, ktoré vám vydržia aj celý život. Teda žiadna rýchla móda, ale nadčasové strihy a kvalitné materiály! Odporúčam predovšetkým ich bambusové tričká, ktoré sú príjemné, vybrať si môžete z množstva farieb a cena je v prepočte 30€, čím poľahky konkurujú aj bežným módnym reťazcom. Odporúčam tiež mrknúť na ich zavinovacie sukne šité z totálne nádherných látok. A keďže sú zavinovacie, budete ich nosiť roky rokúce, pretože vám budú dokonale sedieť, nech máte akékoľvek miery.

Rivica

Rivicu a jej pestrofarebné sukne sledujem už dlhšie a prvú som si zadovážila na Sashe v tržnici a musím povedať, že ju vďaka originálnemu dizajnu a príjemnému materiálu nosím teraz v lete veľmi veľmi často. Jej osobné motto je: „Aby žena bola ženou“. Jej oblečenie je totiž ženské, originálne a určené pre sebavedomé ženy, ktoré sa chcú páčiť. Sukňa je snáď ten najuniverzálnejší kúsok v šatníku každej ženy. Ak sa teda rozhodnete si od značky Rivica zadovážiť nejakú (cena sa pohybuje od 69€), buďte si isté, že ju vynosíte. Pretože sukňa je vždy dobrým nápadom – či len tak ležérne do mesta s tričkom a teniskami, alebo do práce s košeľou a sandálikmi či na slávnostnejšiu udalosť, doplnená elegantným topom, lodičkami a šperkami.

W.art.M

Vladimíra alias W.art.M sa venuje maľovaniu topánok už od roku 2010. Keď som prvýkrát kdesi na Instagrame videla jej prácu, hneď som si predstavila, ako si dám namaľovať tenisky s podobizňou mojej Mini. A tak aj bolo! Moje tenisky môžete vidieť v článku tu. V súčasnosti sú customizované veci v kurze a verím tomu, že Vladimírka vám na vaše tenisky, balerínky či lodičky alebo čokoľvek iné namaľuje čo len budete chcieť. Je to aj skvelý darček, no nie? Moje tenisky s Mini sú stále krásne a maľba z nich nezišla ani nevybledla, takže určite odporúčam.

Retrokomnata

Retrokomnatu milujem a musím vám úprimne povedať, že sa jej už trošku vyhýbam. Teda, to bolo myslené zo srandy! Pretože vždy, keď tam vojdem (majú eshop aj kamennú predajňu v Brne),  tak si vždy niečo kúpim. Retrokomnata je totiž značka, ktorá predáva kvalitné a originálne vintage oblečenie z minulého storočia a dáva mu tak druhú šancu. Na eshope toho momentálne až tak veľa nemajú, preto odporúčam navštíviť ich predajňu v Brne na Palackého tříde, ak náhodou budete mať cestu okolo. U mňa ste od nich mohli vidieť napríklad ich ružový rolák či bodkované šaty, ktoré totálne milujem. Skvelé je aj to, že časť vecí prešívajú a tvoria z nich nové kúsky. Nájdete tam však aj vintage Levisky, z ktorých ja osobne odpadávam.

Lenka Sršňová

Kto sleduje slovenskú módnu tvorbu, tomu veru Lenku Sršňovú predstavovať nemusím. Lenka patrí medzi tých najlepších, čo doma máme a odkedy som prvýkrát videla jej prehliadku počas FASHION LIVE! asi pred tromi rokmi. Pamätám si, že tú záplavu farieb a energiu som mala v hlave ešte veľmi dlho. Samozrejme, kúsky od Lenky lacné nie sú, no za kvalitu, ručnú výrobu a originálny slovenský produkt od módneho dizajnéra sa oplatí si priplatiť. A máte kúsok, na ktorý upúta každé jedno oko, kdekoľvek prídete.

2 komentáre

  • Reply
    MargiFashion
    1. júla 2018 at 23:20

    Krásny článok Leni. Sama patrím k nadšencov slovenských módnych značiek a sama jednu i keď nie veľmi známu značku mám. Väčšinu z uvedených umelcov poznám a obdivujem ich skvelú prácu 🙂

  • Reply
    Moje NAJ sekáčové úlovky – The Stylemon
    15. júla 2018 at 15:05

    […] tieto krásne bodkované šaty, a ktorý som spomínala aj v mojom predošlom článku o top českých a slovenských módnych značkách, ktoré sa oplatí sledovať. Druhé šaty na fotke mám zasa z Instagramu od Peťky, ktorá […]

  • Leave a Reply

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.