Môj príbeh dehydratácie

Dnes to nebude o móde, o peknom oblečení či make upe. Dnes by som svoj článok chcela dedikovať téme inej, oveľa potrebnejšej a dôležitejšej než spomenuté materiálne a povrchné veci. A to je hydratácia.

Alebo v mojom prípade skôr dehydratácia. Bolo to v dobe, kedy sme nemali internet snáď ešte aj v mikrovlnnej rúre a ani aplikácie, ktoré by nám trúbili každú pol hodinu do hlavy, že sa máme napiť. Chodila som na som na strednú školu a presne si to obdobie pamätám ešte aj dnes. Bolo leto a mala som šestnásť rokov. Čo dievča v tom veku zaujíma? Oblečenie, chalani, výlety a somariny. Moja pubertálna hlava bola počas toho leta tak zaťažená hlúposťami, že na pitie vody a hydratáciu organizmu jednoducho neostával čas. Pamätám si, že niekedy som si so sebou do školy do kabelky ani nezobrala fľašu s vodou, pretože to proste v tom období pre mňa nebolo dôležité. A teraz, keď sa na to pozerám spätne s istými vedomosťami dospelého človeka, bolo to čisté bláznovstvo, keďže už viem, že tá únava, zlá nálada a strata pozornosti boli spôsobené práve dehydratáciou. Vrcholom všetkého bolo jedno piatkové popoludnie, kedy sme sa spolu so spolužiakmi tlačili v MHDčke. Autobus bol plný do posledného milimetra, dýchať sa v ňom nedalo a o klimatizácii asi ani nikdy nepočul. Pamätám si, ako som v ňom na sekundu odpadla kvôli nevoľnosti. Precitla som v momente, kedy sa mi podlomili kolená a hlava mi narazila do tyče, ktorej som sa držala. Bolo to z dehydratácie. Odvtedy mojej pubertálnej blonďavej hlave všetci začali prízvukovať, že piť sa musí.

Naše telo tvorí 60-70% vody a keď z nej stratíme len 1%, ide o ľahkú dehydratáciu. Voda je proste všade a aj v našej pleti, ktorej dodáva pružnosť a sviežosť. Po mojich pubertálnych výčinoch dehydratácie som sa, našťastie, uvedomila a začala som piť vody viac, aj keď mi to robilo problém. Predsalen, ak chce človek vypiť dva litre vody denne, má pocit, že celý deň nerobí nič iné, len pije a chodí na toaletu. Dlhodobejšiu dehydratáciu som zažila však ešte druhýkrát, a to pred pár mesiacmi. Zobrala som si na plecia asi až príliš veľa práce, bola som pod tlakom, pracovala som od rána do večera a na pitie mi znova akosi neostával čas a ani miesto v hlave, kde by som si dala a nastavila pomyselný budík, aby som sa pravidelne napila. Avšak, v tomto prípade som nedostatok vody v mojom organizme cítila a videla veľmi intenzívne.

Bola som unavená, bolela ma stále hlava a mala som obrovské kruhy pod očami. Sťažovala som sa na to, pripisovala som to veku a súhlasila so mnou aj moja mamina, ktorá sa zamyslela a prišla na to, že aj ona začínala mať kruhy pod očami, keď mala 25. Písala som o tom aj na mojom Instagrame a prišlo mi veľmi veľa rád na rôzne kozmetické produkty, čomu som sa veľmi potešila. Jedna správa od slečny z Bratislavy ma však zarazila. Spýtala sa ma len, či vôbec počas dňa pijem aspoň liter vody. Zamyslela som sa a pomocou nej som vlastne prišla na koreň problému. Zas a znova som pila extrémne málo, vlastne som pila viac kávy ako vody, a tak nečudo, že nastali vyššie spomenuté problémy a kruhy veľkosti kúpeľných oblátok.

Veľa som si o odstránení kruhov pod očami čítala. Avšak, kvalita pleti, vrásky či moje kruhy pod očami však nezávisia len od príjmu dostatočného množstva vody. Je to aj o dobrom kréme, ktorý samotnú vodu do pleti dostane oveľa efektívnejšie a lepšie než voda z vodovodu. Môj obľúbený Yves Rocher mi poslal na testovanie novú radu Hydra Végétal, ktorá obsahuje výťažok z kosmacovníka (sukulent), ktorý prirodzene viaže vodu, takže v pokožke zostáva. Spomedzi všetkých produktov sa mi najviac osvedčil peeling a hydratačný krém, ktorý pleť hydratuje až po dobu 48 hodín. A bez akejkoľvek reklamy, s rukou na srdci vám môžem povedať, že používaním týchto produktov spolu so sérom Elixir Jeunesse som sa kruhov pod očami takmer zbavila. Pravdaže, nejaké náznaky tam sú, ale za pár dní oslávim 26 rokov, čas ide ako voda (príznačné) a s istým starnutím pleti sa, holt, musím zmieriť. Dôležité je predsa nebrať sa až tak vážne, život si užívať a piť veľa vody! A najmä teraz v lete.

S novou radou Hydra Végétal sa taktiež spája skvelá súťaž o pobyt pre 2 osoby a 150 balíčkov produktov! Ako sa zapojiť? Všetky informácie nájdete na tomto linku.

Článok vznikol v spolupráci s Yves Rocher. Za fotky ďakujem Hanke Slichovej.

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.