Moje NAJ sekáčové úlovky

Milujem sekáče a sekáče milujú mňa. Za tie roky som sa v nich naučila nakupovať do takej miery, že v nich nachádzam skutočné poklady. A prečo by ste sekáče mali milovať aj vy? Nielen, že v nich s trochou chcenia nakúpite za pár eur (a niekedy aj len za pár desiatok centov) úplné skvosty, ale zároveň dáte druhú šancu kúskom, ktoré už niekto iný nevyužil a takýmto spôsobom sa vytvára kolobeh módy, ktorý chráni našu prírodu. Pre inšpiráciu a možno aj motiváciu som si preto pre vás pripravila článok, v ktorom vám ukážem moje najväčšie sekáčové úlovky.

Tieto žlté večerné dlhé šaty komentár nepotrebujú. Našla som ich v Brne v malom sekáči „všetko za 20 korún“, ktorý mám hneď pri byte. Naživo sú také krásne, že ich pasujem za asi najlepší sekáčový úlovok vôbec.

Sekáče s myšlienkou

Navševujem nielen klasické sekáče ako Humana alebo Textile house, ale aj sekáče, ktoré majú ešte nejakú inú pridanú hodnotu. Napríklad brnenský vintage second hand Retrokomnata, z ktorého mám napríklad tieto krásne bodkované šaty, a ktorý som spomínala aj v mojom predošlom článku o top českých a slovenských módnych značkách, ktoré sa oplatí sledovať. Druhé šaty na fotke mám zasa z Instagramu od Peťky, ktorá obieha sekáče na Slovensku a v okolitých krajiných, vyberá z nich tie najväčšie skvosty, ktoré niekedy aj poupraví a na Instagrame pod hashtagom #secondsanca si ich aj môžete zakúpiť.

Milované saká

Keď sa tak nad tým zamýšľam, väčšinu mojej sakovej zbierky mám zo sekáčov. Jednoducho som asi mala šťastie na dobré úlovky. Pri hľadaní nielen saka, ale aj mnohých iných kúskov sa nezľaknite veľkostí. Povedali by ste, že to ružové sako na obrázku v strede je veľkosti 44? Takisto sa nezľaknite staromódnejšieho strihu alebo dokonca ramenných vypchávok. Tie predsa pokojne môžete doma odpárať, tak ako som to urobila s červeným sakom na fotke.

Košeľová

Košele v lete počas tropických teplôt nosím úplne najradšej. A aj v tomto prípade platí, že ich mám väčšinu zo sekáča. Riadim sa heslom – čím bláznivejšia košeľa, tým lepšie! Veď taká správne uletená havajská storočná sekáčová košeľa, to vám je štýl!

Sekáčové infantilnosti

Ja, duša infantilná, v sekáčoch najčastejšie natrafím na nejaké infantilné kúsky. A nebojím sa pre ne zájsť do detského čí pánskeho oddelenia, v ktorom som napríklad našla aj toto biele tričko s potlačou hot dogu a donutov. Jednoducho, v sekáči občas natrafím na oveľa originálnejšie a unikátnejšie kúsky, než v bežných obchodoch.

Crazy nohavice

Čuduj sa svete, v sekáči som si nikdy nekúpila rifle. Na to je expert moja maminka! Jednoducho mám špecifickú postavu a zrejme aj vkus, ktorý nezapadá do sekáčového rifľového priemeru. Naproti tomu, mám šťastie na farebné či vzorované crazy nohavice. Znova sa netreba báť veľkostí – tie kvetinové vpravo boli veľkosti 46 a stačilo len zúžiť gumu na páse. Tie žlté v strede som si zasa vysnívala! Dlho som nevedela natrafiť nikde na pekné žlté nohavice, a tak som sa nahnevala a namyslela som si, že vojdem do sekáča a kúpim presne také, aké chcem a nebudú stáť viac ako 5 eur. Samozrejme, aj tak bolo. Čo z toho vyplýva? Úporne myslite na sekáčový kúsok, ktorý veľmi chcete a splní sa vám to!

Kabáty a bundy

Znova platí – vykašlite sa na veľkosti. Buď si to upravíte vy doma alebo zanesiete krajčírke. Alebo sa vykašlete na to, že máte veľkosť S a na spoločenské stereotypy, že máme nosiť veľkosť oblečenia, ktorú v skutočnosti aj máme. Ani vám nejdem hovoriť, akú veľkosť má tá ružová bunda s kožušinkou a ako nevábne vyzerala na vešiaku. Stála však 1 euro a keď som si ju v kabínke obliekla, zamilovala som sa do jej farby a neskutočnej pohodlnosti.

Tento fialový kabát bol tiež extrémnym úlovkom za 1 euro. Na fotke to možno až tak nevidno, no má krásny retro strih. Taký, aký v obchodoch nenájdete a ak áno, tak by stál stonásobne viac.

DIY prerábky

Sekáčové oblečenie je ako stvorené na rôzne projekty. Ja som si už takto prerobila veľké množstvo oblečenia. Jednoducho, našla som na internete obrázok nejakého zaujímavého kúsku, a tak som si kúpila potrebné vecičky (v prípade tejto rifľovej bundy to boli nášivky, nite a fixka na textil) a v sekáči som kúpila obyčajnú rifľovú bundu. Z pánskych farebných sekáčových tričiek napríklad viete vyrobiť pekné obliečky na vankúšiky či hračky pre psíkov. Tá tyrkysová vestička na fotke nižšie zasa pôvodne bola obrovským sakom s vypchávkami.

A na záver dva outfity zostavené celé zo sekáča! 🙂

 

5 komentárov

  • Reply
    V3ronika♥
    15. júla 2018 at 16:18

    Některé kousky jsem fakt super. My tady máme jen textile house 🙂 jinak když jezdíme za rodinou, mám ráda jeden velký sekáč v Ostravě!

  • Reply
    Maťa
    16. júla 2018 at 15:34

    Tiež veľmi rada nakupujem v secondhandoch. Občas tam nenájdem nič a občas krásny kúsok, ktorý mi väčšinou ostane v skrini visieť aj niekoľko rokov a nosím ho dlhšie ako niečo úplne nové. Tvoj blog ma potešil a teším sa z ďalších príspevkov a inšpirácií.

  • Reply
    Lucia
    16. júla 2018 at 18:48

    Presne to sa mi stáva. Myslím na nejaký kúsok oblečenia a hop… V sekaci ho nájdem.

  • Reply
    5 vecí, na ktoré zabudnite, keď idete do second handu – The Stylemon
    31. júla 2018 at 15:12

    […] sa, že sekáčové články máte veľmi radi! Dokonca ten posledný o mojich top sekáčových úlovkoch si prečítal rekordný počet ľudí. Sekáče milujem a veľmi ma teší, že ste pre ne našli […]

  • Reply
    5 najväčších sekáčových mýtov – The Stylemon
    27. októbra 2018 at 15:03

    […] second handoch som toho už popísala na svojom blogu pomerne dosť. Článok o mojich naj sekáčových úlovkoch dokonca patrí medzi najčítanejšie na mojom blogu a ja som šťastná, že vás táto tematika […]

  • Leave a Reply

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.