Ako “byť iná” pomocou oblečenia a nesplynúť s davom?

Čoraz viac ľudí okolo mňa má potrebu nejakým spôsobom aspoň trochu vyčnievať z davu a pôsobiť odlišne, originálne alebo jednoducho INAK. Čím to je? Podľa mňa je to jednoducho štýlom života, akým momentálne žijeme. Či už je to kvôli internetu alebo zvyšujúcemu sa konzumnému spôsobu života. Ja sa však takejto potrebe inakosti nebránim  a u ľudí ju neodsudzujem. Práve naopak, vítam ju! Veď každý sme nejaký, výnimočný a svojský a som rada, že si ľudia čoraz viac začínajú uvedomovať, že práve tá inakosť je na nás krásna. Práve teraz, v dobe, kedy prekvitajú plastické operácie a veľké množstvo ľudí sa stoj čo stoj chce podobať alebo priblížiť sa k akémusi prototypu alebo ideálu krásy a sú ochotní pre to urobiť čokoľvek, napríklad ľahnúť si pod nôž chirurga.

A práve oblečením sa fantasticky dá podporiť inakosť a potreba nesplynúť s davom. Avšak, veľmi často sa stretávam s nevedomosťou. Nie nevedomosťou o tom, čo mi pristane alebo aké sú momentálne módne trendy. Ale nevedomosťou, ktorá pramení z toho, že nepoznáme samých seba, nevieme, čo je pre nás dobré, v čom sa cítime dobre alebo čo korešponduje s našimi názormi. BYŤ INÁ teda primárne vychádza z toho, že dáme našim outfitom akýsi názor. Že naše oblečenie začne naplno vyjadrovať to, kto sme alebo kým chceme byť, čo sa nám páči, aké sú naše priority či potreby…

Ako BYŤ INÁ

Ono to je vlastne veľmi jednoduché… Pokiaľ nie ste Beyoncé, nemáte potetovené celé telo či dredy po zadok alebo vyslovene nevyčnievate z davu napríklad zahraničnými koreňmi a črtami, ale ste bežná krásna slovenská deva, práve oblečenie je skvelou príležitosťou na spomenuté vyčnievanie. Avšak, pomocou jednoduchých riflí a trička vyčnievať z davu nebudete. Nikdy. Oblečeniu totiž musíte vdýchnuť svoj názor. Musíte mu dodať aspekt toho, kto ste, ako chcete pôsobiť a čo máte radi.

Veľa ľudí nerieši

A to je veľmi smutné. Mnohé ženy (a na Slovensku je ich žiaľ neúrekom) oblečenie len berie ako „nutné zlo“ na zakrytie našich nahých tiel. Jednoducho módu neriešia, oblečú si čokoľvek, čo majú v skrini a potom nariekajú, že ony nie sú pekné, že si ich okolie nevšíma alebo že majú nízke sebavedomie. A práve na to tu je oblečenie – na zvýšenie sebavedomia, na to a na to, aby sme nielen samy sebe pripadali pekné, ale aj na to, aby si nás okolie všímalo, registrovalo a rešpektovalo. Možno si myslíte, že móde prikladám prílišnú dôležitosť, no myslím si, že móda je aj o tom. A pritom to nie je vôbec raketová veda! Postačí len trošku chcieť, neignorovať a začať oblečenie trošku viac riešiť.

Uvedomte si, čo máte radi

Pre dosiahnutie vyššie uvedených vecí si najskôr musíte uvedomiť, čo sa vám páči a čo sa vám nepáči. Čo by ste chceli nosiť a čo by ste naopak nechceli. Aké sú vaše pocity, názory. Nie je na škodu si napríklad otvoriť Instagram a v ňom fotky oblečenia či outfitov a na papier si písať do dvoch stĺpcov to, čo sme na fotkách videli, aké farby, vzory, materiály a čokoľvek iné sa nám páči a nepáči či aké nálady daná vec v nás vyvoláva. Možno to vyznieva triviálne, no verte mi, je to síce jednoduchý postup, no funguje. Neskôr, keď sa na svoj zoznam pozriete, presne uvidíte, aký je váš vkus, ktorý vychádza z hlbších vecí, ktoré som tiež spomínala vyššie – vaše názory, pocity, výchova, atď.

Kúzlo detailov

Ako som už písala, v jednoduchých rifliach a tričku dieru do sveta neurobíte. Dobrý outfit, ktorý z vás urobí človeka, ktorí je iný a vyčnieva z davu, tkvie v detailoch. Ak ste už zistili, čo sa vám páči, čo nie a aký je vlastne váš vkus (napríklad pomocou spomenutého zoznamu), môžete otvoriť skriňu alebo zájsť do obchodu a pátrať po veciach, pomocou ktorých z davu vyčnievať určite budete. A budú to veci, ktoré budú obsahovať detaily, ktoré budú korešpondovať s vašou osobnosťou. Napríklad tričko, na ktorom bude výstižný nápis, ktorý vás totálne vystihuje. Alebo kárované nohavice, pretože milujete Britániu a pripomína vám ju. Žlté šaty, pretože jednoducho milujete žltú. Alebo všakovaké náramky či bižutéria, pričom každý kúsok bude korešpondovať s vašou osobnosťou. Jednoducho povedané – pri pohľade daný kúsok si musíte v duchu v sekunde povedať: „To som ja!“

A čo ja a moja potreba inakosti?

Nebudem vám klamať, rada vyčnievam z davu a rada sa s oblečením v tomto duchu pohrávam. Veď v opačnom prípade by som zrejme ani nepísala módny blog. Ja som si však taktiež hľadala svoj štýl prostredníctvom mojich charakterových vlastností. Ešte v pubertálnych časoch som scrollovala obrázkami na internete a ukladala som si outfity, ktoré sa mi páčili a pri ktorých som si povedala, že práve toto som ja. Myslím si, že som energická, pozitívna, trochu detská, optimistická, bláznivá, večne s úsmevom na perách, no zároveň aj pohodlná a praktická. Preto u mňa môžete vidieť farebné outfity plné energie, no zároveň aj infantilné oblečenie plné detských motívov či textov. Najčastejšie ma uvidíte v pohodlnom outfite, pohodlných topánkach (aj keď tieto na fotkách sú výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo) a s crossbody kabelkou, lebo tá je vzhľadom na môj štýl života pre mňa najpraktickejšou.

Nové Stilago.sk

Poznáte Stilago? Niektorí možno áno, možno nie. Stilago je nový slovenský internetový obchod, ktorý predáva rôzne módne značky v rôznych cenových kategóriách. Ja Stilago poznám z Česka, nakoľko tam má táto stránka dlhšiu tradíciu. Keď ma ich slovenská sestra stilago.sk oslovila na spoluprácu, pri pohľade na tie krásne a farebné kúsky som neváhala. Musím povedať, že tieto kúsky sú nielen krásne, ale aj kvalitné – príjemné materiály, veľmi dobré strihy a žiadne trčiace nitky. Čo poviete na môj outfit celý vytvorený zo Stilaga? Celý korešponduje s mojou osobnosťou, mojimi názormi a chuťami. Krásne farebné, energické, výrazné, no zároveň pohodlné.

Čo mám na sebe?

Oranžový overal – vypredaný, podobný tu

Cyklaménová vesta – tu

Žltá crossbody kabelka – tu

Fialové lodičky – tu

Fotky: Martina Čížková

 

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.