9 CZ/SK módnych značiek a koronavírus: problémy, riešenia a plány


Momentálna situácia je neľahká asi pre každého z nás. Väčšina sedí doma na home office a nevie, ako si vyplniť voľný čas, ktorý nám zrazu vznikol. Môžete si napríklad pomaľovať svoje oblečenie – tip nájdete v mojom staršom článku. Obmedzenia a negatíva však nepociťujeme len my, jednotlivci, ale aj rôzne módne značky. Väčšina obchodov je predsa dlhú dobu zavretá a bežní ľudia prehadzujú v ruke každé euro, takže aj veľké množstvo z nich nákup oblečenia či doplnkov v tomto období dobre rozmyslí a radšej sa uskromní. Vyspovedala som teda 9 slovenských a českých značiek, výrobcov a predajcov, s ktorými som mala tú česť spolupracovať, aby mi povedali, ako situáciu vidia oni. Sú pesimisti alebo optimisti? Aké sú ich marketingové stratégie? Prežijú tento rok? Všetko sa dozviete v tomto článku.


Pískacie


Značka Pískacie je na trhu od roku 2013. Pôvodný zámer vyrábať Pískacie tričká pre celú rodinu sa postupne zmenil rozšírením portfólia produktov. Tričká sú z ekologických materiálov a ich výroba zostáva tak lokálna, akou len môže byť. Látky im pletú u susedov v Čechách, tričká sa šijú v dielničke v Hlohovci a modelky robia dokonca aj ich dve detičky. K podnikaniu sa stavajú zodpovedne a vyrábajú len toľko, koľko dokážu predať, aby nekumulovali odpad. Aj preto mi je táto slovenská značka nesmierne sympatická a už takmer dva roky hrdo nosím napríklad ich pískacie citrónové šaty.

Aktuálne majú kvôli nariadeniu vlády zatvorené tri svoje predajne. “Síce má Pískacie aj eshop, predajne kumulovali približne 50% tržieb, o ktoré sme teraz vplyvom koronavírusu prišli. K situácii sa však staviame zodpovedne – všetci naši pracovníci sú na home office a v dielni je pre krajčírky zabezpečený najvyšší hygienický štandard.” Situáciu a akési spomalenie celej spoločnosti a ekonomiky však využívajú napríklad na vylepšovanie eshopu a vecí, na ktoré doteraz akosi čas nezvýšil. Uvedomujú si, že súčasná priorita ľudí nie je kupovať si nové oblečenie, no každé predané tričko predstavuje udržanie pracovného miesta pre ich zamestnancov. Sú preto vďační každému, kto sa v týchto neľahkých dňoch rozhodne nakúpiť práve u nich.


Two Cosmetics

Situácia je posledné týždne ťažká aj pre známu a obľúbenú značku slovenskej prírodnej kozmetiky Two Cosmetics. Podľa Mareka Karcola je teraz osud malých slovenských podnikateľov a dopad koronakrízy na nich najmä v rukách samotných ľudí. Odvetvie kozmetiky má aspoň akú-takú šancu, no v koži podnikateľov z ostatných odvetví by vraj byť nechceli.

A aké zmeny museli prijať? „V prvom rade sme sa museli popasovať s výpadkom ingrediencií a obalov a prišiel, samozrejme, aj pokles dopytu. Robíme, čo sa dá, aby sme sa udržali a spolu s nami aj naši externí spolupracovníci. Na druhej strane má táto situácia aj pozitíva. Máličko sme zvolnili a našli si čas aj na činnosti, ktoré sme dovtedy nestíhali.“ Podľa Two Cosmetics je dôležité, aby najmä teraz ľudia nakupovali hlavne doma, od malých, domácich a poctivých výrobcov. „My v Two sa od začiatku snažíme pomáhať našim zákazníkom výrobou zdravých a kvalitných produktov a vieme, že oni zas pomôžu zvládnuť túto situáciu nám. A za to im ďakujeme.“


Tonak

Českú značku klobúkov a najrôznejších pokrývok hlavy, Tonak, u mňa určite poznáte, keďže patrím k veľným milovníkom tohto doplnku. Značka pochádza z českého Nového Jičína a pýši sa už úctyhodnou dvojstoročnou históriou. K momentálnej situácii sa zachovali veľmi profesionálne – uvoľnili všetky svoje dielne, aby mohli šiť ochranné rúška. Tak ako mnoho iných značiek, aj Tonak vidí najväčší potenciál v eshope. Možno ste však nevedeli, že 90% produkcie značky je exportovaných do celého sveta. Síce na vývoze prevažujú klobúkové polotovary, Tonak by do budúcna chcel výrazne posilniť povedomie o značke celosvetovo.

V októbri sa v Dubaji začína svetová výstava Expo 2020 a Tonak bude hlavným partnerom českého pavilónu. A prečo nakúpiť práve u nich? Klára Šugárková, marketingová riaditeľka značky, hovorí: “Protože investice do klobouk TONAK je investicí, která vydrží při správné údržbě klobouku po generace. Výroba klobouku TONAK probíhá na území České republiky. Aby vznikl jeden klobouk TONAK, je zapotřebí 150 výrobních operací, při čemž 80 z nich je výhradně ručních. Je tak zde zapotřebí zručnost a pečlivost našich dlouholetých zaměstnanců. Koupí klobouku TONAK si zákazník zakoupí produkt s vysokou kvalitou a více než 220 letou tradicí.“


Poshme

Značka Poshme so showroomom v Brne dlhoročne predáva jedny z najkrajších šiat, ak sa chystáte na akúkoľvek špeciálnu udalosť. Takisto tvoria aj svoje vlastné kúsky. Aktuálna situácia ich však, podľa slov marketingovej riaditeľky Evičky Bartošovej, zasiahla ako tornádo.

„Měly jsme pro začátek jara spoustu plánů a vše se ze dne na den muselo uspat. Pro své zákaznice jsme přichystaly speciální svatební kolekce, určené především pro svatebčanky, družičky a svatební maminky. Některé kousky kvůli vládnímu opatření ani nestihly jít do prodeje. Smutně čekají na skladě, než se nafotí na modelkách.“ Aj ich nádherný brnenský showroom je, kvôli nariadeniu vlády, dočasne uzavretý. Aby však podporili predaj aj v týchto ťažších časoch, prišli so zaujímavým plánom a veľkou akciou s názvom Řekněte si o slevu. „Princip je, ve zkratce, takový, že si zákaznice na našich sociálních sítích řeknou o slevu na kousky, o nichž sní.“ Daná akcia je pre mňa ako blogerku a milovníčku módy pomerne nezvyčajná a netradičná. Rozhodne však stojí za vyskúšanie, aj keď sa možno na žiadnu svadbu či oslavu v najbližšom období nedostanete. Odborníci predsa hovoria, že nám na našu psychiku pomôže, ak si kúpime akukoľvek materiálnu vec, ktorá nám prinesie šťastie a pozitívne emócie. Rozprávkovo krásne šaty, ktoré z vás urobia princeznú, do toho dokonale zapadajú.


Onaque

Slovenská značka Onaque je svetom vtipných ilustrácií. Majú radi pekné kreslené veci, ale ešte radšej majú, ak majú aj čo povedať a vyjadrujú určitý postoj. Ich cieľom nie je vyrábať tuctové tričká, ale kvalitné designové tričká, ktoré sú “onakvé” a majú svoj vlastný príbeh. A práve vďaka svojmu odlišnému postoju a originalite mi je táto značka veľmi sympatická. U mňa ste mohli na tričkách vidieť napríklad Štefánika, ktorý hovorí, že „po vojne je každý generál.

„Súčasná situácia znepríjemnila fungovanie viacerým značkám, nás nevynímajúc. Zrušilo sa veľa akcií, ktoré mali byť už od marca, ľudia viac premýšľajú, za čo utratia svoje peniaze.“ Pre Onaque to znamená výrazný pokles tržieb oproti minulému roku, čo sa odrazí na zmene ich stratégie na tento rok. Počas leta ste ich mohli stretávať aj na rôznych hudobných festivaloch, žiaľ, situácia sa musela zmeniť. „Stopli sme všetky nové projekty, ktoré sme chceli predstaviť tento rok (nové dizajny, nová technológia potlače, detská divízia Onaque).“ Dúfajú, že sa situácia zlepší a tieto novinky budú môcť predstaviť do konca tohto roka. Aj napriek týmto ťažkým časom však nepoľavujú v kvalite prevedenia ich originálnych produktov a snažia sa zákazníkom ponúknuť kus umenia s vtipnou pointou, zaobalenú do najkvalitnejších materiálov. „Pri našich tričkách je to napr. 100% organická bavlna s certifikátom OEKO-TEX a GOTS. Tesne pred karanténou nám dorazila väčšia dotlač, preto máme zatiaľ všetky veľkosti z každého dizajnu.“ To znamená, že kto zvažuje nejaký kúsok od Onaque, nemal by dlho čakať!


Miestni

Ak plánujete kúpu lokálnej značky, no nemáte vybranú konkrétnu, značka Miestni vám v tom pomôže. Nájdete na ňom totiž veľké množstvo značiek, no šijú aj svoju vlastnú kolekciu, z ktorej napríklad je aj môj dúhový bodkovaný kabát. Ako zvládajú súčasnú situáciu oni?

“Pôvodne sme si povedali, že spomalíme, ale rýchlo sme zistili, že nevieme. Pustili sme sa teda do inej práce – začali sme zo zbytkoveho textilu, ktorý mal pôvodne skončiť v koši, šiť rúška. Rozdali sme ich kde sa dalo, a potom sme z ďalšieho zbytkoveho textilu začali vytvárať detské oblečenie, a tak vznikli “malí miestni.” Začali taktiež s veľmi sympatickou kampaňou, ktorá oboznamuje ľudí o ľuďoch – o ich dizajnéroch, čo robia, ako to robia a odkiaľ berú silu a motiváciu oni. A ich plány do budúcna? “Už vieme, že nie všetko sa dá naplánovať. Tak asi vytrvať, lebo veríme, že to, čo robíme, je správne. “


Rivica

Ak sa aspoň trochu zaujímate o slovenskú módnu tvorbu, sukňovú kráľovnú Rivicu vám predstavovať nemusím. Vlastním od nej hneď niekoľko kvalitných a unikátnych kúskov a dokonca aj rúška, ktorú momentálne vyrába. Jej slová však akoby hovorili z duše každému z nás: Spočiatku som sa cítila paralyzovaná, potom som prechádzala rôznymi pocitmi, od strachu, smútku až po hnev, čo mám robiť a ako to celé dopadne.“

Hneď na začiatku však prišla potreba a požiadavka spomenutých rúšok, čo ju hneď zmobilizovalo k činnosti. Rutinné šitie tejto must-have doplnku roku 2020 jej veľmi pomohlo psychicky sa popasovať s novou nepredvídateľnou situáciou. „Uvedomila som si, že naša jarno-letná sezóna v roku 2020 je sci-fi, keďže všetky dizajnové trhy nebudú a presúvajú sa na jeseň. Taktiež som musela zavrieť svoj Showroom pre osobné návštevy klientiek. Jedinou možnou cestou na prezentáciu nových kúskov je ESHOP RIVICA a INSTAGRAM. Na Instagrame som pomerne aktívna, či je korona, alebo nie. No a donútilo ma to zaktualizovať eshop a nahodiť tam všetko, čo je momentálne dostupné. Bohužiaľ som mala v pláne i ďalšie novinky, ale vzhľadom na situáciu som pozastavila vývoj nových produktov, ktoré sme mali v pláne a radšej sa orientujem na prezentáciu toho, čo sme už pripravili na túto jarno-letnú sezónu.“

Okrem samotnej návrhárky šijú aj ďalšie 2 krajčírky. Bohužiaľ, pri výpadku trhov, nie sú tak vyťažení ako minulý rok, kedy doslova nestíhali. Eshop im pomáha prežiť to najhoršie. „Keby sme nemali tento spôsob predaja, tak je to katastrofa. A som veľmi vďačná, že prenajímateľ mi dal zľavu z nájomného na Ateliér & Showroom, takže aj to pomôže pri preklenutí tohto obdobia.“ Neuznáva však súčasné doslova citové vydieranie v rôznych marketingových kampaniach, s cieľom na spontánne a nepremyslené nákupy. „Podporiť svojho lokálneho dizajnéra, značku či podnik sa nemusí len nákupom, ale i lajkom, prezdieľaním postu, referenciou alebo len milou podpornou správou. Ak však niekto chce dizajnéra podporiť formou nákupu, nech to urobí rozvážne a so zreteľom aj na svoju momentálnu situáciu a svoje možnosti. Nemusí to byť priamo produkt, ale napríklad i darčeková poukážka, ktorú vie využiť v budúcnosti pre seba alebo pre svojich blízkych. Som veľmi vďačná za každú jednu objednávku, podporu i lajk! Pomáha nám to vidieť svetielko na konci tunela.


Moonlou

Značku Moonlou som spoznala len nedávno, no ich filozofia ma úplne očarila. Rôzne vlasové doplnky totiž nešijú len pre dámy s vlasmi, ale aj pre tie, ktoré kvôli chorobe o vlasy prišli a pomáhajú im tak cítiť sa krajšie a lepšie.

Zmeny cítia na všetkých frontoch, najviac ich však mrzí spomalenie cestičky turbanov k pacientkám v nemocniciach. Značka sa však celú svoju existenciu snaží šíriť pozitívne myšlienky, a tak tomu nie je inak ani počas tejto ťažkej doby. „Tešíme sa, keď sa situácia uvoľní a sa budeme môcť s našimi zákazníčkami znovu stretnúť a zdieľať naše malé kroky vpred. Moonlou nie sú len turbany a čelenky, je to filozofia, ktorá dodáva ženám odvahu, aby sa cítili šťastné a krásne v každom momente života.“


Magaela

Značka Magaela mi prirástla k srdcu už dávno, pretože je zhmotnením sna nesmierne talentovanej mladej ženy, Mišky Ďurišovej. Umelecké dielo, akým jej kvetinové čelenky a ozdoby sú, ste na mne mohli vidieť napríklad počas londýnskeho Fashion weeku.

Situácia okolo Koronavírusu značku zasiahla asi ako každého malého podnikateľa, ktorý sa musí postarať sám o seba. Najprv prišli obavy, strach, panika. Potom sa nadýchli a povedali si, že ak sa dá, i z tejto situácie treba niečo vyťažiť. „Dielničku máme priamo v dome a vždy som na to strašne nadávala, no teraz som za to bola vďačná. Mohli sme pracovať ďalej. No dlhé roky som chcela urobiť vo všetkom na dielni poriadok, vytriediť materiál, upratať stoly, no nikdy na taký ten generálny úklid nebol čas. Zrazu bolo času až príliš veľa, a tak som prvé dva týždne trávila upratovaním dielne.“ Koronavírus zatvoril kvetinárstva, a tak sa mnoho zákazníčok rozhodlo osloviť práve Magaelu i na výrobu kytice, i keď predtým chceli živú. Mnoho svadieb sa totiž presúva na neurčito, a to bol tiež dôvod, prečo sa nevesty rozhodli pre trvácne doplnky z kvetov od Mišky. Zaujímavé, však?

Čo teda robiť, ak sa aj vaša svadba preložila? „Naša tvorba je z textilných kvetov, ktoré dopĺňame živým konzervovaným materiálom v podobe rôznych lístkov a tráv, levandule či gypsomilky, preto vyzerajú ako živé, krásne voňajú, a pritom je ich životnosť až 10-15 rokov. Ak sa i svadba presunie o rok, výrobky budú stále rovnako pekné. To je hlavná výhoda našej tvorby. Tiež sme sa rozhodli ponúknuť nevestám mini kytičky, ak musia mať len malú svadbu na úrade.“ Takže si pozitívnym myslením ešte zákazníkov pritiahli. Problém však majú v tom, že sídlia na rakúskom pohraničí a nemôžu chodiť do Bratislavy na poštu kvôli uzatvoreným hraniciam. Rovnako sa k nim do práce nedostanú zamestnanci. Poštovné z Rakúska je drahé, takže strávili celé dni otázkou, ako balíky doručiť zákazníkom.


Článok som však nepísala s úmyslom, aby som značkám dala možnosť a miesto na sťažovanie sa. Ako vidíte, nikto z nich sa nesťažuje, so súčasnou ťažkou situáciou sa vysporiadavajú veľmi aktívne a myslia pozitívne. Článok bol písaný s úmyslom ich podpory. Skúste im teda aspoň malú formu podpory venovať aj vy a ukázať im, že na ich talent, kreativitu a snahu nezabúdame ani počas týchto ťažkých dní. Ak plánujete kúpu nejakého kúsku, skúste to urobiť napríklad u týchto, značiek, ktoré patria medzi moje obľúbené. Alebo im len venujte lajk či pekný podporný komentár na ich sociálnych sieťach. Ani neviete, ako ich to poteší.

1 Comment

  • Reply
    Sabi
    28. apríla 2020 at 19:14

    Chválim a oceňujem výber témy, rovnako aj spracovanie. Len tak ďalej. 🙂

    Sabi z blogu Beautiful savage

  • Leave a Reply

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.