Zabaľte vianočné darčeky v štýle zero waste

Vianoce sú za rohom a každý z nás kúpil svojim blízkym aspoň nejakú maličkosť. Priznám sa, že súčasné trendy vo svete balenia darčekov obdivujem a veľmi sa mi páčia. Tak napríklad, čo poviete na takéto krásne balenie? V tomto článku vám však prinesiem trošku inú inšpiráciu – zo súdka zero waste.

Článok je vytvorený v spolupráci s vianočnou edíciou značky Yves Rocher, ktorá sa taktiež nielen pri svojich produktoch, ale aj pri ich obaloch snaží dbať na našu planétu a rovnako aj na spomenutú filozofiu zero waste.

Na začiatok: prečo zabaliť darčeky v štýle zero waste?

Napriek tomu, že niektoré balenia darčekov sú priam umelecké skvosty, nalejme i čistého vína. Akú životnosť má ten predražený vianočný papier? Nuž, vydrží jedno použite, veď väčšina z nás ho pod vianočným stromčekom nadšene roztrhá. Čoraz viac sa v našej spoločnosti hovorí o životnosti vecí, oblečenia či potravín. Čo takto zabaliť tento rok darčeky do niečoho, čo spĺňa bezodpadovú filozofiu?

Vianočná kolekcia Prvé vločky a druhá s názvom V Srdci Jedľového Lesa.


Staré noviny

Ako stvorené na čítanie a následne šúpanie zemiakov, leštenie okien a na rozkurovanie krbu. Môj Jarko dopĺňa, že aj skvelý rezervný toaleťák, haha. No a počas Vianoc aj na balenie darčekov! Prečo by sme ich predsa po prečítaní nevyužili ešte znovu aj na takúto krásnu vec? Ja som práve týmto spôsobom zabalila darčeky minulý rok. Na dozdobenie som pridala prírodný motúz, vetvičky ihličia a malé šišky.


Staré tričko

Máte na tričku fľak, ktorý sa už nedá vyprať alebo je inak poškodené a už ho nebudete nosiť? Ja som z priateľovho trička s fľakom urobila napríklad nový letný crop top s nášivkou – viac si môžete prečítať v tomto staršom článku. Tričko môžete však využiť aj na balenie darčekov – balíte s ním rovnako ako s papierom alebo využite tento postup. Najkrajšie podľa mňa vyzerá červené, biele alebo zelené tričko.


Zaváraninový pohár

Sklo sa dá recyklovať donekonečna a je preto skvelým materiálom. Skúste zabaliť menší vianočný darček práve do zaváraninového pohára, ktorý môže vami obdarovaná osoba ďalej využiť. Aby darček nebolo cez sklo vidno, zabaľte ho ešte do spomenutej látky z trička, do novín alebo do vianočnej servítky (tá by ale už predtým raz použitá byť nemusela).


Ekotaška

A čo takto zabaliť darček do iného darčeka? Presne takto zafunguje originálne balenie do ekotašky alebo ekosáčku, ktorý potom vaša blízka osoba môže so sebou nosiť na nákup a redukovať tak tvorbu odpadu. Aj v tomto prípade môžete ekosáčok ešte ozdobiť vianočne – použitím nejakej stuhy, motúzov, vetvičiek či čohokoľvek, čo umocní sviatočný štýl.


Stará krabica

Staré, ale dobré! Toto riešenie balenia darčekov viacero z vás určite pozná a praktizuje, no taktiež spĺňa filozofiu zero waste, a tak v tomto článku nesmie chýbať. Ja som pár maličkostí zabalila do krabičiek z adventného kalendára Yves Rocher, vy môžete, prirodzene, použiť akúkoľvek krabicu, ktorá sa u vás doma ocitne.


Páčili sa vám moje tipy alebo vám napadol ešte nejaký šiesty bod? Ak darčeky zabalíte práve v zero waste štýle, budem rada, ak ma na svojich fotkách na Instagrame označíte, nech sa môžem vašimi výtvormi pokochať a potešiť.

1 Comment

  • Reply
    Inšpirácie na originálny vianočný make up a vlasy - The Stylemon
    11. decembra 2020 at 17:50

    […] TIP NA ČLÁNOK: ZABAĽTE VIANOČNÉ DARČEKY V ŠTÝLE ZERO WASTE>>> […]

  • Leave a Reply

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.