Farby nielen v šatníku, ale aj v byte: prečo je to dôležité?

Ak ste už pár článkov z tohto blogu prečítali alebo ma sledujete na sociálnych sieťach, určite ste si všimli, že milujem farebné outfity. V podstate sa riadim pravidlom – čím farebnejší a bláznivejší outfit, tým lepšie. Farby mi jednoducho dodávajú energiu a zlepšujú náladu mne a dokonca aj môjmu okoliu a som neskutočne šťastná, keď mi niekto z vás napíše, že sa mnou inšpiroval a do svojho šatníka vpustil trošku farbičiek. A ak ma sledujete pozornejšie, určite vám neuniklo, že sme sa sťahovali – stále v rámci Brna, no do trošku väčšieho hniezdočka. Všetko sme si teda maľovali a zariaďovali a síce s tým bolo spojené aj množstvo starostí, tých radostí z nového domova a nového nábytku či doplnkov bolo oveľa viac. V tomto článku by som vám preto chcela povedať pár slov o tom, prečo sú farby dôležité nielen v šatníku, ale aj v byte. Do fotiek sme zahrnuli aj naše aktuálne jesenné dekorácie. Ak sa vám tie oranžové tekvičky a „helouvínske“ drobnosti zapáčili, bežte do KiKu, tam majú v tejto téme momentálne kopec kreatívnych rozkošných jesenných dekorácií.

O bytových farbách vo všeobecnosti

To, že farby sú u mňa dôležité nielen v šatníku, ale aj v byte, som zistila už ako tínedžerka, keď som si počas jedného víkendu svojpomocne premenila svoju klasickú bielu detskú izbu na žltú. Neviem, kde som v tých rokoch brala toľko odvahy a kreativity, no dokonca som si do rohu na steny nakreslila veľkú maľbu a ozdobila som ju motýľmi. Neskôr ma tie motýle (boli to plastové lacno vyzerajúce nálepky, och bože) nudili, a tak som si izbu namaľovala na ružovú farbu, pridala som žltý koberec, pestrofarebné obliečky a všeličo iné… Vo farbách som sa jednoducho cítila dobre a ešte lepšie sa mi v nich ako študentke koncentrovalo a učilo.

Čo sa farebných stien v byte týka, platia tieto základné pravidlá:

Modrá upokojuje, uvoľňuje a podporuje. treba s ňou však narábať opatrne, keďže pôsobí chladne. Ak by ste si ju dali napríklad do spálne, nečudujte sa, ak by vám stále bola zima. Aj takéto nenápadné účinky veru farby majú.

Naopak, žltá vyvoláva pocit pohody a tepla. Dajte si ju do miestnosti, kde odpočívate a uvidíte, ako vám instantne zlepší náladu a pridá úsmev na pery. Ja som si ju napríklad dala do obývačky.

Červená taktiež dodáva teplo, aktivitu aj vášeň. Nehodí sa však do spálne, keďže tam má častokrát opačný efekt a namiesto vášne častokrát podnecuje hádky. Treba s ňou narábať opatrne a nedávať ju na všetky štyri steny v miestnosti.

Oranžová pôsobí v podstate veľmi podobne ako žltá. Je vhodná do spoločenskej miestnosti, podporuje komunikáciu a dočítala som sa, že podľa feng shui je najlepšie dať ju na severnú stenu v jedálni či spálni. Prečo, to som sa ale veru už nedočítala.

Béžová a všetky zemité odtiene pôsobia veľmi pokojne. Ak chcete vytvoriť skutočný domov a nie ste taký brutálny farebný maniak ako ja, určite stavte na túto farbu aspoň v kuchyni.

Čierna, biela a sivá rozčleňujú priestor, pôsobia veľmi chladne, elegantne a pre mňa až neosobne. So sivou treba narábať veľmi opatrne, keďže môže mať podobné chladivé účinky ako modrá.

Prečo žltá?

Minulý víkend sme sa s Jarkom rozhodli trochu okoreniť našu obývačku. Pretože hneď ako som do nej prvýkrát vošla, predstavila som si ju žltú. Prečo? Pretože v nej trávim najviac času (po pracovni, ktorá v blízkej budúcnosti taktiež bude samozrejme žltá) a doslova cítim, ako mi dodáva životný optimizmus a energiu. Je to jednoducho moja farba, o tom niet pochýb. Ja som ju zvolila v totálne sýtom odtieni, ktorý je poriadne výrazný, a tak som ju dala len na jednu stenu a zvyšok som ponechala biely. Farebné steny sú síce super, no dôležité sú aj veci iné, ktoré urobia z bytu s farebnými stenami domov.

Ako vyhnať z bytu nudu?

Ak si aj každú miestnosť v byte namaľujte na inú farbu, aj tak tomu niečo chýba. Mnohí možno tušíte, o čo ide – práve doplnky totiž vytvoria domov. Ale nie hocijaké doplnky, ale také, ktoré odrážajú váš vkus, vaše zážitky, emócie, spomienky a čokoľvek iné, čo doslova kričí vaše meno. U mňa sú to kvety, farebné sviečky, farebné dúhové vankúše, ale hlavne vlastnoručne vyrobené veci. Pretože tie dodajú bytu najsilnejší rukopis. My sme si vlastnoručne urobili napríklad obliečky na vankúšiky zo starých tričiek a momentálne som sa pustila do maľovania farebných obrazov, ktoré budú visieť na rôznych miestach v byte. Zatiaľ visia len v obývačke a aj keď si dozaista viacero z vás v duchu povie, že je to v kombinácii s farebnou stenou až príliš výrazné, presne toto je moja šálka kávy a pri pohľade na tento kút bytu cítim neskutočne pozitívnu energiu. Maľovanie obrazov či vlastnoručná výroba čohokoľvek je skutočne jednoduchá – potrebujete len čas a internet, aby ste si našli tutoriál na Youtube. Pocit z pohľadu na vlastnoručne vyrobený kúsok v byte je totiž na nezaplatenie.

Farebné zmeny

Som človek, ktorý vo svojom živote potrebuje zmeny, a to hlavne v byte. Možno sa v mojich slovách nájdete aj vy, no ja si skutočne neviem predstaviť, že by som si zariadila byt a nič nemenila napríklad 15 rokov. Pre mňa by to bola veľká rutina a to sa rovná smrť. Po čase mi totiž aj tie krásne farebné vankúše v obývačke prídu rutinné a už mi nebudú dodávať to pozitívne, čo vo farbách hľadám. Malé zmeny teda potrebujem ako soľ a práve na to sú dobré rôzne tematické sezóny – Vianoce, Veľká Noc, jeseň… Každé obdobie v roku so sebou prináša kopec krásnych tematických dekorácií, ktorými môžem byť obmeniť. Sú to síce maličkosti, no pre mňa majú veľký efekt – tematický obrus, sošky, girlandy, sviečky, vankúšiky… Na Vianoce je všetko červené a zlaté, na Veľkú Noc zasa všetko zelené a žlté. No a teraz na jeseň zasa oranžové. V neďalekom záhradkárstve tu v Brne som našla rozkošné tekvičky a v KiK zasa majú keramickú verziu a rôzne sviečky, dekorácie či dokonca utierky a servítky s tematikou jesene a Halloweenu. Síce Halloween neoslavujeme, aspoň mojim psím detičkám som kúpila rozkošné papierové taštičky na mňamky „trick or threat“ s halloweenskou tematikou. Viete, ako správna psia maminka pre svoje deti… 🙂

Tak čo, naladila som vás aspoň trošku nielen na farby v šatníku, ale aj v byte? A čo sezónne dekorácie?

Tento článok vznikol v spolupráci s KiK.

 

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.