Ako efektívne pracovať z domu a byť úspešný?

V dnešnom článku by som sa rada venovala téme, ktorá síce s módou veľa spoločného nemá, no je to kus môjho života a  veľa sa na ňu pýtate. Ide o prácu z domu – to, ako si ju nájsť, som písala v jednom zo starších článkov, ktorý je doposiaľ jeden z najčítanejších na mojom blogu. Dnes by som vám však rada zodpovedala vaše otázky o tom, ako z domu pracovať efektívne, zlepšovať sa a uspieť. Pre tento článok mi KiK poskytol doplnky z ich nádherne farebnej letnej kolekcie, a tak som pre vás mohla nafotiť krásne ilustračné fotky.

Správne pracovné miesto

Prácu z domu si väčšina ľudí okolo mňa predstavuje nasledovne – pospím si minimálne do deviatej ráno, následne vstanem, urobím si kráľovské raňajky do postele, kde strávim s počítačom na kolenách v pyžame celý deň. Holt, áno, aj takto môže vyzerať home office, no ak chcete robiť svoju prácu čo najlepšie, najefektívnejšie a chcete napredovať a uspieť, zvoľte si jedno miesto v byte/dome, ktoré bude určené len na prácu na počítači. Ideálne by to mal byť kancelársky stôl s pohodlnou stoličkou na dobre situovanom mieste. Tu budete len pracovať a nič iné – žiadne oddychové aktivity. Váš mozog si teda navykne, že na danom mieste sa pracuje. Naproti tomu, keby ste pracovali luxusne z postele, nepôjde to. Teda, aspoň nie dlhodobo s dobrými pracovnými výsledkami. Pretože telo je nastavené tak, že v posteli sa oddychuje a spí, takže by ste s najväčšou pravdepodobnosťou po chvíli začali pozerať videá na internete alebo by ste začali byť ospalí.

Dôležité tiež je, aby ste si svoje pracovné prostredie vytvorili a skrášlili tak, aby vás na ňom nič neiritovalo a cítili ste sa tam na 100% skvele. Ja mám síce svoj každodenný home office vnútri za stolom, v lete však rada pracujem v záhrade, kde mám druhé pracovné miesto, na ktoré som môj mozog naučila. Musím povedať, že vonku sa mi pracuje perfektne! Čerstvý vzduch, vánok, vôňa kvetov, deka a menší snack… To všetko na mňa vplýva veľmi pozitívne a všimla som si, že môj pracovný výkon na čerstvom vzduchu je najlepší. Nielen vnútri, ale aj vonku sa rada obklopím farbami – ich sila ma totiž dokonale skoncentruje, upokojí a nápady prichádzajú sťaby samé. Práve na to sú ako stvorené kúsky z letnej kolekcie KiK, ktoré sú nielen praktické, ale aj krásne farebné a naozaj veľmi fotogenické.

Brutálny time management

Tu stačí len jedno slovné spojenie – to-do list. Ak si ho ešte nepíšete, urobte tak a zmení vám to život. Ja preferujem hneď ráno pred raňajkami napísať si na papier všetky dôležité veci, ktoré počas dňa musím stihnúť. Následne si ich očíslujem podľa dôležitosti a svoj mozog nastavím tak, že aj keby traktory padali, dané body musím stoj čo stoj splniť. Znie to možno triviálne, no funguje to perfektne a pohľad na lístok s bodmi ma doslov ženie ako šéf, ktorý pomyselne stojí nado mnou a povzbudzuje ma. Sú aj dni, kedy si to-do list nenapíšem, pretože mám na práci len zopár vecí a zapamätám si ich. Počas týchto dní, kedy pri sebe nemám papier s bodmi a pomyselného šéfa nad sebou, nesplním minimálne tretinu z daných povinností, pretože mi proste nesvietia na papieri.

Investujte do progresu

Keď chcete pracovať z domu, okrem samotnej práce potrebujete len notebook, poprípade fotoaparát a mobil. Ak sa však chcete posúvať a prácu robiť čo najlepšie, jednoducho musíte investovať – do statívu, pozadí, viacerých objektívov, výkonného počítača, externého disku, mobilu s perfektným foťákom a ktovie čoho všetkého. Práca z domu je skvelá vec, no nie je to okamžitá zlatá baňa a úspech nepríde sám od seba, len pomocou vašej hlavy a priemerného počítača. Mne sa potvrdilo, že akákoľvek investícia do pokroku sa mi na sto percent vyplatila.

Zoznamujte sa

Zoznamujte sa, chodievajte na eventy, na ktoré máte pozvánku. Je pravdou, že blogeri a influenceri to majú ľahšie a k pozvánkam na zaujímavé udalosti sa dostávajú takmer denne. Avšak, ak neblogujete a ani nie ste známa osobnosť, nevadí. Množstvo akcií je otvorených aj pre širšiu verejnosť. Využiť môžete aj marketingové konferencie, kde sa to head huntermi doslova hemží. No a čo tam? Nikdy neviete, na koho natrafíte. Veď viete – spoznáte toho, ten pozná toho… ja som sa takto dostala k veľmi dobrým a ceneným kontaktom, z ktorých čerpám stále a veru, priniesli mi aj zopár prác. Ísť na hľadanie novej práce cez správne kontakty a odporúčania je stokrát lepšie ako posielanie hromadných mailov so životopisom, ktorý väčšina potenciálnych zamestnávateľov prečíta a zabudne (a dosadí si na danú pozíciu „svojho“ človeka) alebo ani neprečíta.

Robte to srdcom

A toto je asi najdôležitejšia časť. Znie to ako klišé, no v tejto oblasti vidno ešte viac, než inde, ak svoju prácu robíte srdcom. Teda, ak ide o kreatívnu činnosť – spravovanie sociálnych sietí, fotografovanie produktov alebo tvorba článkov. Ak vás bude práca baviť, bude to poriadne vidno a úspech máte zaručený. Mnohí si prácu z domu predstavujú ako veľkú flákačku a práve s takýmito úmyslami si ju hľadajú. Avšak, opak je pravdou, jednoduché to nie je a ak vás to nebude baviť, napĺňať a nebudete to robiť srdcom, napredovať nebudete.

Tento článok vznikol v spolupráci s KiK.

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.