Ako prefarbiť klobúk?


Za posledný rok som vlastnoručne prefarbila veľa vecí. Začala som nábytkom, keďže sme kúpili byt, prerábali sme ho a dávali šancu starým veciam, ktoré sme zrenovovali a vďaka novej farbe a dizajnu dostali druhý dych. Priznám sa, že ma to uchvátilo a našla som v tom svoju novú záľubu. Pred pár dňami som doma našla svoj starý čierny klobúk, ktorý som už vôbec nenosila. A tak mi napadlo, že vyskúšam prefarbiť aj ten. A vyšlo to! Ako na to, to vám ukážem v tomto článku.


Prečo prefarbovať – dôvody

  • Psychohygiena – oddýchnete si a prídete na iné myšlienky
  • Druhá šanca – zachránite kúsok namiesto toho, aby ste ho vyhodili
  • Udržateľnosť – zmenou farby daný kúsok budete nosiť ďalej, čím znížite jeho CPW (cost per wear)
  • Originalita – zmenou farby dostanete originálny kúsok, ktorý nikto nemá
  • Vaša práca – môžete sa pochváliť, že ste si kúsok vy sami „vytunili“

Čo potrebujete?

Starý klobúk (môj je plstený), handru alebo kefu, podkladovú bázu (ja som mala od Fusion Mineral Paint), akrylátová farba vo vami zvolenom odtieni.


Postup

1

2

3

4

  1. Klobúk najskôr poriadne očistíme od všetkých nečistôt. Najlepšie vám na to poslúži jemná kefa. Ja som z toho svojho aj odstránila dekoratívnu stuhu.
  2. Klobúk najskôr natrieme kvalitnou bázou, ktorá zabezpečí, že farba bude na klobúku dobre držať. Ja som použila produkt Ultra Grip od značky Fusion Mineral Paint. S ním už mám skúsenosti a vďaka nemu vám farba bude perfektne držať na dreve, kove, ale dokonca aj na topánkach.
  3. Po pár hodinách môžeme nanášať farbu. Môj klobúk je čierny a chcela som ho premeniť na svetlozelený, a tak som najskôr klobúk natrela jednou vrstvou bielej akrylátovej farby. Ak chcete klobúk prefarbiť na tmavšiu farbu, napríklad na hnedú, tento krok vynechajte.
  4. Následne som klobúk natrela dvomi vrstvami zelenej akrylátovej farby. A máme hotovo!

Prečo vyhodiť niečo len preto, že to už nenosíte, pretože sa vám to nepáči? Namiesto toho sa s daným kúskom skúste pohrať, tak ako ja s týmto klobúkom. Samozrejme, kvôli farbe už nebude mať na dotyk plstený povrch, no získate originálny staronový kúsok, ktorý by ste v obchode hľadali ťažko. Tak čo, idete do toho?

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.