Hodinky a udržateľná móda: čo majú spoločné?


Žijeme veľmi rýchlu dobu a každý z nás chce mať vždy prehľad o tom, koľko je hodín. Neustále preto pozeráme do mobilu alebo na ruku, kde nosí väčšina z nás už po desaťročia hodinky. Zároveň sa do popredia čoraz viac dostáva udržateľná móda a recyklácia. Čo s tým majú spoločné spomenuté hodinky? Dozviete sa v tomto článku. Pre začiatok si však objasnime dôležitý pojem.


Čo je udržateľná móda?

Podľa Wikipédie je udržateľná móda jednou z oblastí udržateľného dizajnu a je zároveň opakom takzvanej fast fashion (rýchlej módy), ktorá je typická pre svoju nadprodukciu a negatívnym vplyvom na životné prostredie. Oproti fast fashion sa zameriava udržateľná móda pri výrobe na dodržiavanie ekologickej, sociálnej a ekonomickej udržateľnosti. Ak by som mala udržateľnú módu ukázať na príklade z reálneho života, môže to byť napríklad tričko, ktoré si nekúpite vo fast fashion obchode, kde sú zamestnancami novodobí otroci, porušujú sa ľudské práva, znečisťuje sa príroda, alebo sa tvorí obrovské množstvo odpadu a výsledkom je tričko v najhorúcejšom módnom trende, ktoré vás vydrží pár praní a o niekoľko mesiacov bude z módy out. Ale kúpite si ho v nadčasovom dizajne a od etickej (a podľa možností aj lokálnej) značky, ktorá tričko vyrobila s ohľadom na ľudí či prírodu kvalitne, tak, aby sa vo vašom šatníku udržalo roky. Udržateľnosť sa však nespája len s konkrétnymi módnymi kúskami, ale aj so samotným materiálom.


Racionálnejšie než vyrobiť nový kúsok z nového materiálu je využiť niečo, čo už na našej planéte je, no už sa to nevyužíva, a pretvoriť to na niečo, čo bude mať u nás ľudí znovu úžitok. Teda, recyklovať čokoľvek, vďaka čomu materiál znovu využijeme. Aj to je udržateľnosť. Môže to byť čokoľvek, čomu vdýchnete druhý život. V móde sa toto už dnes z recyklovaných materiálov vyrába veľa, môžete si kúpiť tenisky vytvorené zo starých rybárskych sietí, legíny z recyklovaných plastových fliaš, kabelku ušitú zo starých riflí alebo šperk, ktorý je vyrobený zo starých plechoviek. Dnes sa však bližšie pozriem na drevené hodinky, ktoré taktiež môžu byť vyrobené z recyklovaného materiálu.


Apropo, viete, aký je rozdiel medzi pojmami recyklovaný a recyklovateľný?

Recyklovaný výrobok je vyrobený z iného staršieho materiálu, ktorému sme dali druhú šancu. Najrecyklovanejším materiálom na svete je oceľ. Recyklovateľný znamená, že výrobok je vhodný na recykláciu, a tak by sme ho mali po spotrebovaní a využití odhodiť do príslušného recyklačného kontajnera.

Ale späť k hodinkám…

Ako milovníčka módy s radosťou sledujem, ako sa udržateľnosť dostáva aj do módy. Čím ďalej, tým viac ľudia pretvárajú úplne čokoľvek – u mňa si môžete napríklad prečítať starší článok o tom, čo vytvoriť zo starých ponožiek. Rovnako tak sa do popredia dostávajú aj second handy. V oblasti módy dnes viete kúpiť obrovské množstvo vecí, ktoré sú v súlade s ideou udržateľnosti. Netušila som však, že sa to môže týkať aj hodiniek – obyčajného doplnku veľkého množstva ľudí, ktorý je tu s nami po stáročia. Viete o tom, že prvé vreckové hodinky uzreli svetlo sveta v roku 1510 v Norimbergu? Neskôr ich zdokonaľoval dokonca Jakub Zech z Prahy, ktorý tak bol známy po celej Európe. Postupne sa vreckové hodinky zmenšovali, až sa nakoniec ich mechanizmus dal vtesnať do malého priestoru, vďaka čomu sa v roku 1919 narodili klasické náramkové hodinky, ktoré sa nosia dodnes.



Viete, čo znamená slovíčko „Quartz“?

Zdrojom energie na zabezpečenie funkčnosti elektronických hodiniek je batéria. Delíme ich vo všeobecnosti na dva druhy, a to digitálne zobrazujúce čas vo forme čísel na displeji a quartzové s charakteristickým číselníkom a ručičkami. Quartzové hodiny dnes patria medzi tie najpoužívanejšie. Skúste sa pozrieť aj na tie svoje, či na ich číselníku neobjavíte slovo „Quartz“. Strojčeky v týchto hodinkách generujú pravidelné impulzy v intervale jednej sekundy, ktoré zabezpečujú postupný pohyb sekundovej ručičky. Srdcom quartzových strojčekov je kryštálik kremíka. Dôvod, prečo sa tieto typy strojčekov využívajú vôbec najčastejšie, je vysoká presnosť, keďže vykazujú odchýlku len v jednotkách sekúnd za niekoľko mesiacov. Zároveň je na ich fungovanie potrebná minimálna energia, preto batéria v nich vydrží priemerne 2 až 3 roky. Vďaka výhodám sa mechanizmus Quartz (ktorý je veľmi lacný na výrobu) používa aj v tých najluxusnejších hodinkách, ktorých najväčšiu časť hodnoty tvoria skôr materiály určené na vyhotovenie číselníka či remienka.


Víno, pivo, whisky, gin a hodinky

Nie, nie je to náhodný zhluk slov, práve naopak. Aj víno, pivo či whisky sa totiž môžu spájať s vyššie spomenutou udržateľnosťou. Ako? Na výrobu týchto alkoholických nápojov, teda, presnejšie na ich zrenie sa používajú dubové sudy. Medzi vinármi sú sudy známe pod názvom Barrique alebo barikové sudy. V nich alkohol dozrieva niekoľko rokov a po pár použitiach sú, žiaľ, už vyhodené. U barikových sudov používaných na víno som sa dočítala, že môžu byť použité maximálne trikrát. Zlomok takýchto sudov sa ešte dá využiť na zrenie rumu či whisky, ktoré benefitujú z aromatických látok, ktoré drevo predtým vsalo z vína. Vďaka týmto druhom alkoholu dostane drevo nádhernú a unikátnu farbu a lesk. Určite so mnou budete súhlasiť, že vyhodiť takéto nádherné dubové sudy so zaujímavou históriou je škoda. A preto sa začali po doslúžení v alkoholovom priemysle využívať na výroby iných vecí, ktorú u nás ľudí ešte nájdu využitie. Značka Waidzeit takéto sudy vykupuje a vyrába z nich originálne náramkové hodinky. Vznikli tak ich série Barrique (z barikových sudov), Whisky, Beer a Gin. Je predsa krásne, keď po komplimente, ktorý na váš recyklovaný kúsok dostanete, neodpoviete len ďakujem, ale rozpoviete jeho príbeh, ktorý ľudí dozaista uchváti.

Rodinná firma Waidzeit sa snaží svoje udržateľné výrobky ponúkať najnovšie už aj na susednom maďarskom trhu waidzeit.hu, a rozšíriť tak povedomie o recyklovaných šperkoch na celú strednú Európu.

Barikové sudy

Článok vznikol v spolupráci s Waidzeit.

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.