Žena v čiernej: čo o nej táto farba hovorí a prečo ju nenosím ja?

Nikdy som si nemyslela, že na môj farebný blog pristane článok o čiernej farbe. Keby ste sa ma totiž opýtali, aká je moja najobľúbenejšia farba, bez rozmýšľania by som v sekunde povedala, že žltá. Je radostná, optimistická a pri pohľade na ňu, nech sa nachádza na čomkoľvek, mi prinesie úsmev na tvár. Zároveň, cítim sa v nej veľmi komfortne a jednoducho dobre. Naopak, ak by ste sa ma opýtali, v akej farbe sa dobre necítim a ktorá z nich je moja najneobľúbenejšia, v sekunde by som odpovedala, že čierna. S mojou kamarátkou a blogerskou kolegynkou Veronikou sme si ale vymysleli challenge na Instagrame, kde jedna druhej žrebujeme nejakú vec, ktorú následne musíme umiestniť na naše fotky čo najkreatívnejšie. Ja som tak už urobila s nákupným košíkom, žiletkami či dokonca bratislavským hradom. Na piatu fotku mi však vyžrebovala čiernu farbu a napadlo mi, že táto téma by si dokonca zaslúžila nielen fotku, ale aj samostatný článok tu, na mojom žltom blogu, kde čiernu farbu vlastne ani nenájdete.


Ne/výhody čiernej farby

Ak by som sa mala opýtať zasa ja vás, aké sú podľa vás výhody čiernej farby, určite by ste mi ich hneď vymenovali niekoľko – táto farba je nadčasová, veľmi dobre kombinovateľná, univerzálna, hodí sa ku všetkému, ku každej postave a je nevýrazná a nenápadná. Módni odborníci hovoria, že väčšina nás, bežných žien, siahne po čiernej vtedy, ak nemá chuť riešiť svoje oblečenie, potrebuje sa obliecť formálne a nechce príliš vytŕčať z davu. Z posledným tvrdením si dovolím nesúhlasiť, veď si len spomeňte na tie hollywoodske oscarové čierne róby, ktoré len ťažko zapadali do davu a takmer vždy ich nositeľky skončia v rebríčku best-dressed na popredných priečkach. Medzi všeobecné pravdy taktiež môžeme zarátať fakt, že čierna nás opticky zoštíhľuje, no to nie je úplná pravda. Pridala by som ešte jednu veľmi praktickú výhodu – ak sa na nejakej akcii napríklad oblejete vínom, takmer nič nevidno. Keď som však googlila negatíva tohto odtieňa, všetky aspoň trošku odborné články sa poväčšine zhodovali na tom, že čierna zostaruje. Ja by som však doplnila, z mojej skúsenosti, že je to veľmi individuálne. Poznám veľa žien v mojom okolí, ktoré túto farbu nosia s gráciou a ani by ma nenapadlo, že by im tie prenádherné čierne šaty mali pridávať pár rokov. Tak ako snáď všetko na tomto svete, aj toto je individuálne a neplatí to na každú z nás. K spomenutému negatívu by som však pridala ešte jedno – vidno na nej biele psie chlpy. S dvomi psami som to zašívala na dennom poriadku a aj to je dôvod, prečo túto farbu nenosím. Ale o tom nižšie.


Čierna a psychické rozpoloženie

Nosenie akejkoľvek farby na našom oblečení, samozrejme, blízko súvisí aj s našim psychickým rozpoložením, náladou, životnými postojmi, mierou optimizmu, ale aj prostredie, v ktorom sa pohybujeme. Táto veta je vlastne dôkazom, akú veľkú moc má v našich životoch naše oblečenie. Z vlastnej skúsenosti vám môžem povedať, že tmavé a neutrálne farby v mojom okolí nosia ženy ktoré nepoznajú benefity, ktoré súvisia s nosením farebného oblečenia a boja sa to vyskúšať. Vraj, do nosenia akejkoľvek farby nás podvedome dotlačí z najväčšej miery naša psychika. Niektoré ženy zároveň nosia čiernu preto, pretože nemajú rady, ak sú riešené. Je jedno, či by im napríklad červené šaty spoločnosť pochválila alebo skritizovala, jednoducho, nemajú vo všeobecnosti radi poznámky svojho okolia na ich osobu, a tak namiesto červených alebo žltých šiat radšej zvolia staré dobré čierne a majú pokoj.


Nie je pravda, že čiernou sa nedá nič pokaziť a zoštíhľuje

V obliekaní (aj líčení) nie je na škodu zistiť, aký farebný typ ste. Nájdete na to kopec videí a článkov, ktoré vám v tom pomôžu. Ja sa však priznám, že sa na to neviažem a farby nosím impulzívne podľa toho, čo sa mi momentálne páči. A som zástancom toho, že ak sa vám niečo páči a cítite sa v tom komfortne, aj to vyžarujete, a potom je váš farebný typ a to, či sa vám daný odtieň hodí, do istej miery irelevantné. Odborníci by vám však povedali, že ak po čiernej siahne žena, ktorej farebný typ s týmto odtieňom neladí, môže vyzerať staro, tvrdo, unavene a smutne. Áno, čierna zároveň môže zoštíhľovať, ale len do istej miery. Na túto tému som sa na názor opýtala mojej známej stylistky. Vraj, čierna nemusí zoštíhľovať vždy, a to najmä vtedy, ak je za siluetou biela farba. Kontrast bielej a čiernej totiž všetky nedokonalosti postavy môže len zvýrazniť. Na toto však dávajú pozor najmä stylisti na foteniach, kde je umiestnené biele plátno.


Apropo, všimli ste si, prečo niektoré pozície nosia čiernu?

Možno ste si už všimli, že nielen stylisty, ale napríklad aj make up artisti, fotografi a mnoho iných pracovných pozícií preferuje čiernu farbu. Znovu som sa na to opýtala mojej známej, ktorá sa v čiernej určite orientuje lepšie než ja. Nad jej odpoveďou som dokonca trošku aj rozmýšľala. Vraj, isté pozície nosia čiernu kvôli tomu, že v ľuďoch evokuje vážnosť a profesionalitu a vzbudzuje dôveru. V takom prípade by u mňa kariéra stylistu trvala pri mojich cirkusových outfitoch asi tak 5 minút.

Vľavo: stylistka Zuzana Kanisová (zdroj: jojfamily.blesk.cz). V strede: tím Make Up Institute Prague (zdroj: zena-in.cz), vpravo: módny návrhár Fero Mikloško (zdroj:mmagazin.sk).

TRI ČIERNE OUTFITOVÉ SLOVENSKÉ TOPKY Z INSTAGRAMU

Deň, kedy moja challenge parťáčka Veronika bola v čiernom a ja zasa v bielom. Takéto duo sme, paradoxne, mali oblečené na prehliadku spomenutého Ferka Mikloška.

Málokto zo slovenských blogeriek vie čiernu nosiť ako Mirka. Ona ju totiž nosí s gráciou a vidno, že sa v nej cíti komfortne. Má viac ako 30 rokov a vyvracia tvrdenie, že čierna zostaruje.

Ivanka zasa vyvracia tvrdenie, že čiernu nosia ženy, ktoré sú smutné alebo to, že čierne oblečenie korešponduje so psychikou nositeľky. Veď predsa, pozrite na jej úsmev a entuziazmus, ktorý z fotky ide.

2 komentáre

  • Reply
    Katka
    15. júna 2020 at 12:26

    Zaujímavé… k tomu poslednému odseku: Ja som si doteraz myslela, že stylisti, fotografi atď. nosia čiernu hlavne preto, aby „ich nebolo veľmi vidieť“. Teda, že ak budem povedzme fotograf, ktorý fotí nejakú akciu, a potrebujem sa premiestniť z jednej strany miestnosti na druhú, alebo sa kvôli dobrému záberu niekam trochu „napchať“, tak v čiernej je to isto menej nápadné ako by to bolo napríklad v žltej 🙂 Alebo aj tuto módny návrhár na fotke vpravo dolu – keby mal farebné oblečenie, asi by pútal dosť pozornosti. Takto keď je v čiernom, oči diváka sa sústredia na modelku a šaty, ktoré má na sebe. Ale to je len taká moja teória, nejako hlbšie som sa tejto téme nevenovala 🙂

  • Reply
    Jarmila
    8. júla 2020 at 10:34

    súhlasím s Katkou z 15. 6. Potvrdili to aj počas corony tlmočníci do posunkovej reči: Nič nepúta pozornosť, resp. neodpútava. K čiernej z mojich skúseností: som staršia a viem, že čiernu na bežný deň môžem nosiť s čímkoľvek farebne kontrastným v blízkosti tváre: šperkom, šatkou, blúzkou. Takto môže čiernu nosiť aj žena, ktorej črty tváre by samotná čierna činila príliš tvrdými a výraz smutným.

  • Leave a Reply

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.