20 faktov o vôňach: vyrábajú sa aj z častí tráviaceho traktu vorvaňov a nepatria do kúpeľne

Máme ju doma snáď všetci. Niektoré milovníci dokonca viacero druhov. Doprajeme si ju, investujeme do nej alebo ju dostaneme ako dar počas špeciálnej príležitosti či sviatku. Náš outfit a zovňajšok dovedie do dokonalosti a privoňaním nám  v momente vie sprostredkovať silné spomienky a emócie. Reč je o vôni alebo parfume či toaletnej vode. Asi je vám známe, že to nie sú synonymá, no pre účely tohto článku ich všetky budem nazývať svorne – vône. Na počesť nových vôni od Yves Rocher som sa pohrabala vo vodách internetu a vybrala pre vás tie najzaujímavejšie fakty a mýty o vôňach.  Viete, že sa nemajú skladovať v kúpeľni a že ambra je produkt tráviaceho traktu vorvaňov?

Parfum obsahuje 15-30% vonnej parfumovej kompozície v koncentrovanom liehu. Parfumovaná voda (Eau de Parfum) jej obsahu je 8-15%. Toaletná voda (Eau de Toilette) 4-8% a kolínska voda (Eau de Cologne) 3-5%.

Určite viete, že dobrá vôňa sa skladá z hlavy, srdca a základu. Hlavu cítite ako prvá a najrýchlejšie vyprchá. Srdce sa rozvinie o niekoľko minút a základ cítite vo vôni najdlhšie. Práve preto odborníci odporúčajú navoňať si neutrálne miesto (napríklad vnútornú stranu zápästia) a počkať, kým sa vôňa rozvinie. Kupovať vôňu na prvé očuchanie je nezmysel.

Presné narodenie vôní vo flakóne ľudstvo nevie, no datuje sa vraj do obdobia starého Egypta. Zaujímavé je, že v daných časoch sa vôňam a ich výrobe venovali len kňazi, ktorí mali v chrámoch dokonca postavené svoje laboratóriá. Až neskôr bolo dovolené, aby si ich vyrábali aj kráľovné a cisári.

Dozaista sa rozpamätávate na Kleopatru, ktorú dodnes všetci označujú za najkrajšiu vládkyňu. Pravdaže, o svoju krásu aj dôkladne dbala a za jej vlády zažila výroba vôní najväčší rozmach. Používala sa škorica, kardamón, kosatec, lotos, šafrán alebo dokonca majoránka.

V Európe sa o rozvoj parfumérstva zaslúžila Katarína Medicejská (francúzska kráľovná v 16. storočí). Vône si totiž nanášala najmä na rukavice, aby potlačila zápach zvieracích koží. Pravdaže, nedostatočná hygiena v jej dobe k popularite vôní len prispela.

Králi niekedy kúpanie brali za proces liečby, nie hygieny a do vody skočili len výnimočne a zápach, ktorý sa doslova šíril celými ulicami miest, prekrývali parfumom.

Aby bola kvalita vôní čo najlepšia, súčasné sa bez chemických surovín nezaobídu. Kvalitný parfum je zložený z 20 až 250 rôznych ingrediencií prírodného aj chemického zloženia.

Flakón aj obal sú úplne recyklovateľné.

Keď sme už pri spomenutom parfume, viete, odkiaľ sa vzalo toto označenie? Ja osobne som si myslela, že pochádza z francúzštiny. Svoj pôvod má však v latinskom slove „per forum“, čiže cez dym alebo dymom a odráža prvotný postup výroby.

To, že na každom človeku vonia vôňa inak, už možno viete. Je to spôsobené odlišným pH pokožky. Viete však, že vôňa je iná aj na tej istej osobe v rôznom čase? Je to spôsobené hladinou hormónov, ktorá je odlišná napríklad vo fáze menštruačného cyklu, ale aj v tehotenstve či menopauze. Zmenu vône spôsobuje aj vek, životospráva a fajčenie.

Každá vôňa má, samozrejme, iné zloženie. Prakticky vo všetkých sa však nachádzajú ružové a jazmínové výťažky.

Jedným z najväčších mýtov je, že toaletná voda je slabšia než parfumovaná. Všetko záleží od zloženia a pomeru surovín.

Vône by sa nemali aplikovať na vlasy či  oblečenie. Ak chcete, aby vám naozaj vydržali, aplikujte ich na miesto, kde najviac prúdi krv.

Mne sa najviac páči vôňa PLEIN SOLEIL, ktorá zosobňuje Orient.

Nikdy, naozaj nikdy neskladujte vôňu v chladničke. Áno, aj také zvyky vraj ľudia majú.

Všimli ste si, že svoje vône majú aj významní návrhári s dlhou tradíciou? Chanel, Gucci, Prada… Niekedy bolo totiž zvykom, že návrhár prikladal k šatám pre zákazníka aj malý flakón vône. Neskôr však zistili, že túžba po vôni je u spotrebiteľov vyššia než po šatách, a tak si z toho vyrobili celkom výhodný biznis.

Poznáte hlavné mesto vône? Je ním francúzsky Grass, kde sídli viac ako 40 podnikov. Z francúzska pochádza aj najnovšie parfumované vône od Yves Rocher. Obsahujú 87% prírodných zložiek a vyrábajú sa vo francúzskom La Gacilly.

Niekedy sa vône miešali z vonných olejov a prísad živočíšneho pôvodu.  V súčasnosti väčšina značiek prihliada na spoločenské trendy a percento (beztak veľmi drahých) živočíšnych zložiek minimalizuje. Príkladom sú aj spomenuté parfumované novinky od Yves Rocher, ktoré sú 100% veganské.

Našťastie, živočíšne zložky sa v dnešnej dobe používajú len v naozaj drahých parfumoch. Napríklad, ambra je extrakt z tráviaceho traktu vorvaňov, ktorý sa zbieral z hladiny morí a pred použitím sa nechal tri roky odležať. Známe pižmo je zasa výťažok z pohlavných žliaz kabara pižmového (druh jeleňa).

Viete, že aj vôňa má dátum spotreby? Po dvoch rokov od otvorenia nastávajú zmeny v jej zložení.

Ak skúšate voňať viacero vôni, medzi každým flakónom privoňajte ku káve, ktorá neutralizuje čuchové vnemy.

Nepriateľom vôní je svetlo a striedanie vlhka a tepla. Preto sa neodporúča skladovať vône v kúpeľni.

Nová kolekcia vôní Yves Rocher je inšpirovaná rôznymi zaujímavými miestami našej planéty. Ktorá sa páči najviac vám?

ČLÁNOK VZNIKOL V SPOLUPRÁCI S YVES ROCHER.

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.