17 faktov o klobúkoch: princezná Diana nimi spôsobila módnu revolúciu, Lincolnovi zachránili život

Ako veľká milovníčka módy a rôznych extravagantných kúskov od výmyslu sveta mám doma aj celkom peknú zbierku dámskych klobúkov. Vintage, slovenské či české značky, veľké, menšie, nenápadné aj poriadne farebné a výrazné. Každý outfit premenia na štýlový v stotine sekundy a vedz, že sa určite hodí aj tebe. A to nielen vtedy, keď máš bad hair day. Stačí si len nájsť správny odtieň a tvar. Dnes som sa trochu pohrabala vo vodách internetu a vybrala pre teba tie najzaujímavejšie fakty o klobúkoch.

Prvá zmienka o klobúkoch, respektíve o pokrievke hlavy vo všeobecnosti, sa datuje do obdobia Francúzska až 15 000 rokov p.n.l. Klobúky a iné „hlavové“ doplnky sú tu teda s nami už pekne dlho, však?

Klasický klobúk s názvom fedora najskôr nosili ženy a nie muži, ako som si to doteraz myslela. Dámy ním dávali najavo svoju silu a emancipáciu. V dnešnej dobe nosia fedora klobúk obe pohlavia a ženskú nezávislosť dávame najavo, holt, inými praktikami.

Inak, spomenutý názov klobúka fedora je odvodený od postavy princeznej Fédora Romanoff v diele Fédora, ktoré napísal jeden francúzsky dramatik. Hlavná postava, žena Fédora, nosila na hlave klobúk v špecifickom tvare, ktorý neskôr vďaka nej dostal pomenovanie fedora. Pod týmto názvom nájdete na zahraničných stránkach klobúky aj v súčasnosti.

Poznáte „Panama“ klobúk? Je to veľmi známy a obľúbený menší slamený klobúk, ktorí nosia zväčša muži počas slnečných letných dní v exotických destináciách. My sme také v Karibiku videli predávať na každom rohu. Zaujímavé je však to, že svetlo sveta neuzrel v Paname, ako by sme si mohli myslieť podľa názvu, ale v Ekvádore. Dané klobúky sa však do sveta vyvážali pomocou Panamského prieplavu, odkiaľ dostali aj svoj názov.

Herec Jack Nicholson vraj svoje slávne oscarové sošky používa ako stojany na klobúky.

Aký je rozdiel medzi milinérom klobučníkom? Prizná sa, myslela som si, že sú to synonymá. Podľa dostupných informácií, milinér vyrába a predáva dámske klobúky, zatiaľ čo klobučník tie pánske.

Slovo milinér je odvodenina talianskeho mesta Milána. Práve tam sa totiž objavili v roku 1529 prvý výrobcovia dámskych klobúkov.

V mestečku Fargo v Severnej Dakote je zakázané tancovať s klobúkom na hlave. Dokonca aj vtedy, ak sa len nachádzaš na tanečnej udalosti, ale netancuješ.

Vynálezca vysokého pánskeho klobúka, cylindra, si vraj vo svojej dobe dal patentovať aj chladiaci klobúkový systém. Nejde však o nič zložité. Páni si v prípade potreby len odklopili vrch klobúka, podobne ako strechu na kabriolete. Neskôr sú zasa dokonca zaznamenané pokusy o inštaláciu vnútroklobúkového ventilátora. Vtipné, vak?

Po druhej svetovej vojne sa údajne masívne prestali nosiť klobúky. Nikto však nevie prečo – možno to bolo v dôsledku zmeny vlasových či módnych trendov, demobilizácie alebo nárast výroby áut zo strechou.

Americký prezident Richard Nixon si na svoju inauguráciu vzal cylinder. Neskôr sa však priznal, že jeho zámer bol, aby vyzeral výrazne a trochu viac „posh“ a nadradene oproti iným zúčastneným. Asi vás nebude prekvapovať, že odvtedy to mal každý prezident zakázané.

Jeden finančník evidentne nevedel, čo s peniazmi, pretože si dal vyrobiť špeciálne auto so zvýšenou strechou, pretože sa mu pri nastupovaní nechcelo stále si dávať klobúk dole z hlavy.

Dokonca aj staré klasické anglické taxíky mali okrúhli vyvýšenú strechu pre mužov s klobúkmi.

V minulom storočí zažili dámske klobúky obrovský návrat popularity, a to vďaka tomu, že ich rada nosievala princezná Diana.

Lincoln bol taktiež veľkým milovníkom klobúkov. Jedného dňa mu však zachránil život, keď schytal guľku, ktorá sa zastavila na vrchu jeho cylindra a ten mu len, našťastie, spadol z hlavy.

Nevlastníš žiaden klobúk? Vo viktoriánskom období (Anglicko, 1937-1901) by to značilo nízky neurodzený pôvod. Každý, kto vtedy niečo znamenal alebo mal bohatstvo, musel nosiť klobúk. Niektorí dokonca verili že ľudia nosiaci klobúky sú inteligentnejší.

Ak nerátame pápežskú korunu Jána Pavla za 10 miliónov dolárov a fascinátor s ametystami a diamantmi s názvom Love Hat (2,5 milióna dolárov), treťou najdrahšou pokrývkou hlavy je modrý klobúk s názvom Deep Blue Sea. Je modrý, preplnený opálmi a inšpirovaný Veľkou koralovou bariérou. Jeho cena je neuveriteľných 200 tisíc dolárov. Tesne za ním s v rebríčku najdrahších pokrývok hlavy umiestnil klobúčik princeznej Beatrice, ktorý mala na hlave počas kráľovskej svadby. Za ním sa v rebríčku umiestnil napríklad aj legendárny klobúk Charlieho Chaplina.

A na záver tipy na tie najzaujímavejšie kvalitné klobúky

Alate Milinery

By Sju

Tonak Hats

Lack of Color

A pár klobúkových fotiek od slovenských blogeriek, ktoré stoja za tvoju pozornosť

View this post on Instagram

Wherever life plants you, bloom with grace ?

A post shared by SIMONA ŠÍNOVÁ (@simonasinova) on

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.