Menštruačné nohavičky – moja recenzia

menstruacne nohavicky recenzia skusenost

Ahojte! Na blogu sa hlásim presne po pol roku. Je to až neuveriteľné a poriadne sa hanbím, no mala som na to dôvod. Ten dôvod je byt, ktorý sme kúpili a prerábame ho vlastnoručne. Do toho kopec iných vecí a ani som sa nenazdala a na môj farebný veselý blog, ktorý tak milujem a baví ma, som pol roka nič nepridala. Naposledy to bolo 1.1.2021, a teda rozhodne v mojom prípade neplatí, že ako na Nový rok, tak po celý rok. Chcela by som vám však viac napísať o mojej skúsenosti a niečím, čo podľa môjho skromného názoru bude najlepším dámskym produktom minimálne tohto roku. Ide o menštruačné nohavičky. Moju recenziu na menštruačný kalíšok si môžete prečítať v tomto článku. Ide taktiež o skvelý produkt na dámsku hygienu, s ktorým tvoríte menej odpadu. Menštruačné nohavičky však majú taktiež obrovské množstvo výhod. Článok som sa rozhodla koncipovať ako moje odpovede na najčastejšie otázky, ktoré som od žien dostávala pri zmienení sa, že takýto produkt používam.


Čo sú to tie menštruačné nohavičky?

Je to, ako z názvu vyplýva, dámske spodné prádlo, ktoré sa používa počas dní, kedy máte svoj menštruačný cyklus. Sú vyrobené z niekoľkých vrstiev látok vytvorených zo špeciálnych technológií, takže v podstate môžu nahradiť vložky. Rovnako sa totiž do nich ukladá menštruačná tekutina. Rozdiel je však v tom, že vložku po použití vyhodíte a je jedným z najťažších odpadov, pretože sa nedá recyklovať. Naproti tomu, menštruačné nohavičky len vyperiete a používate naďalej, takže odpad nevytvárate.


ako používať menštruačné nohavičky menštruácia kalíšok
menštruačné nohavičky recenzia vyhody nevyhody

Ako vybrať správne menštruačné nohavičky?

Čo sa týka veľkosti, vyberajte rovnakú, akú nosíte aj pri bežných nohavičkách. Ak sa rozhodujete, napríklad medzi S a M, tak ako ja, zvoľte menšie číslo. Bude lepšie, ak budú nohavičky obtiahnutejšie a budú vám lepšie sedieť a obopínať intímne partie. Výber značky je len na vás a vašich osobných preferenciách. Mnohé ponúkajú viacero druhov – napríklad, na strednú a silnú menštruáciu. Ja odporúčam zakúpiť si minimálne dva kusy z tých na silnejšiu menštruáciu, pretože stoja rovnako alebo len o trošku viac, no a vždy je lepšie mať väčšiu istotu v podobe niečoho, čo absorbuje viac. Na trhu v súčasnosti dokonca nájdete aj viacero farieb, prevláda však čierna.

Koľko kusov nohavičiek potrebujem?

Menštruačné nohavičky fungujú tak, že ich na sebe máte 8-10 hodín, takže povedzme, že v práci. Večer ich vyperiete v rukách, necháte vysušiť a zatiaľ na sebe máte druhé. Odporúčam teda zakúpiť si minimálne dva kusy, ktoré budete striedať.

Nepretečú mi? Sú to predsa nohavičky

Áno, pretiecť môžu, ak máte dni so silnejšou menštruáciou, čo máva počas cyklu každá z nás. Buď vtedy zvolíte nohavičky pre silnejšiu menštruáciu alebo nohavičky použijete ako poistku, tak ako to robím ja. Jednoducho, pomôžem si taktiež v duchu netvorenia odpadu a počas silnejších dní ich skombinujem s menštruačným kalíškom. V takom prípade vám môžem naozaj garantovať, že žiadna nehoda nehrozí. Plus, planéta sa poteší, lebo naozaj netvoríte žiaden odpad.

menštruačné nohavičky kalíšok snuggs

Nepáchne to? Nie je to nechutné? Sú to predsa nohavičky.

A ja sa vás na oplátku opýtam – a vložky vám páchnu? Pripadajú vám tiež nechutné? Jasné, že nie! Na tie ste si predsa za tie roky úplne zvykli. Teda, usudzujem aspoň podľa mojich bohatých skúseností a ženských debát na túto tému. Vložky predsa fungujú úplne rovnako ako nohavičky. S nimi sa absolútne nemusíte báť nepríjemného zápachu, pretože sú vyrobené z naozaj moderných technológií a látok. Tie zamedzujú nielen šíreniu pachov a tvoreniu baktérií, ale tekutiny taktiež perfektne absorbujú vo veľmi veľkom množstve, takže vám absolútne nehrozí pocit vlhka a mokra. Je to naozaj len o zvyku, že sa nemusíte ísť na záchod „prebaliť“ každých pár hodín.


Menštruačné nohavičky sú veľmi veľmi drahé.

Zdá sa vám to? Skúsme si to teda prepočítať, tak ako som dávnejšie prepočítavala v článku so skúsenosťou s laserovou epiláciou, koľko stojí epilácia lýtok verzus koľko holiacich strojčekov žena minie. Na menštruačný cyklus potrebujete 2 kusy nohavičiek, ktoré stoja dokopy približne 60 eur. Vydržia vám 2 roky, čiže 24 menštruácií. Naproti tomu, za jeden menštruačný cyklus minieme približne 12-15 vložiek. Za 2 roky je to asi približne okolo 360 kusov. Jedna štandardná najviac kupovaná Always vložka stojí 0,17€, čo za dva roky robí sumu približne 62 eur. Dostaneme sa teda na rovnakú cifru ako pri menštruačných nohavičkách. Nie je teda pravda, že by boli drahšie. Stoja rovnako, len s nimi nevytvárate žiaden odpad.


Prečo by som si nohavičky mala kúpiť?

Pretože doba sa posúva vpred, vytvárajú sa nové látky, nové technológie a nové produkty. Menštruačné nohavičky sú produktom modernej doby, s ktorým sa naozaj nemusíte ničoho báť. Píšem to ako ich nadšená dlhodobá používateľka. Ide taktiež zároveň aj o našu planétu. Z každej strany sa na nás valia informácie o ozónovej diere, znečistení, klimatických zmenách a odpade. Dámska vložka sa rozkladá 200-500 rokov. A je jedno, či si kúpite nejakú klasickú alebo s prívlastkom eko. Stále to bude vložka, ktorú po pár hodinách vyhodíte do koša, odkiaľ poputuje domyslite si, kde. To najmenej, čo môžeme urobiť nielen pre seba, ale aj našu planétu, je aspoň obmedziť používanie jednorazových dámskych výrobkov osobnej hygieny a ak sa aj bojíme, aspoň sčasti ich nahradiť kalíškom alebo nohavičkami.


Zdroj fotografií: môj archív, unsplash.com

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.