6 dôvodov, prečo nosiť smart hodinky

festina smartime recenzia

V jednom z posledných článkov som vám predstavila zaujímavý spôsob recyklácie starých dubových sudov, a síce ich premenu na štýlové drevené hodinky. Recyklácia a udržateľnosť sú totiž momentálne veľmi v kurze. V tomto článku by som sa však chcela venovať niečomu, čo je taktiež obrovským trendom a rovnako súvisí s hodinkami – smart watch. Prinášam vám moje postrehy z 1,5 ročného používania a dôvody, prečo by ste si ich podľa mňa mali zadovážiť, ak sa pohrávate s myšlienkou kúpi akýchkoľvek inteligentných hodiniek.


Naša súčasná moderná doba sa posúva vpred doslova míľovými krokmi a nové technologické vychytávky prichádzajú na trh závratnou rýchlosťou. Pravda, má to aj svoje negatíva, no má to zároveň aj veľké množstvo pozitív – modernými technológiami si totiž dokážete poriadne uľahčiť a spríjemniť život. A ak je reč o smart hodinkách, zmeny k lepšiemu vás čakajú v mnohých oblastiach. A tak som sa k tomuto trendu pred rokom a pol priklonila aj ja. A to, že je to vskutku narastajúci trend značí predpoklad, že tržby z predaja smart hodiniek len v USA vzrastú z približne 16 miliárd dolárov (rok 2016) na 73 miliárd v roku 2022. Začínalo leto a ja som od aktívneho cvičenia jogy chcela zmenu, a tak som začala chodiť do posilňovne a aktívne som behávala. Zakúpila som si teda smart hodinky s vidinou toho, že mi budú rátať kroky a merať aktivity. Pravdupovediac, ostatné funkcie sa mi zdali pre mňa osobne vtedy trochu zbytočné a neriešila som ich. Doslova za pár dní som však úplne zmenila názor a všetky možnosti mojich hodiniek sa mi zdali nielen cool, ale aj nápomocné a zďaleka to už nebolo len o rátaní povinných denných 10 000 krokov. Spísala som preto pre vás hlavné dôvody, prečo by ste mali mať smart hodinky aj vy.

#1

Telefón zostane v kabelke

Alebo vo vrecku či kdekoľvek, kde ho nosíte. Všetky notifikácie (napríklad z Facebooku, Instagramu, Whatsappu či dokonca Tinderu) a hovory či správy si viete poľahky hneď pozrieť na smart hodinkách a nemusíte na ulici brať do ruky mobil. To mi pripomenulo môj pobyt v Mexico city, kedy by ste v niektorých menej bezpečných uličkách naozaj drahý nový mobil vyťahovať z tašky nechceli. Ďalšou výhodou toho, že si notifikácie môžete pozrieť rovno na hodinkách je šoférovanie. Určite ste aj vy videli niekoho, kto šoféroval, a zároveň držal v ruke mobil. Na hodinkách vidíte v stotine sekundy, kto vám čo písal a následne môžete zhodnotiť, či odpísanie počká do príjazdu do cieľovej destinácie alebo na chvíľku zastanete napríklad na pumpe a vybavíte, čo je neodkladné.


#2

Zlepšia vám kondíciu

Môžete si totiž nastaviť, aby ste na nich videli počet svojich krokov. Mňa osobne to motivuje k prechádzke či behu, aby som tam videla aspoň 10 000. Rovnako tak sa dá nastaviť, aby vás hodinky upozornili, ak dlho sedíte a mali by ste sa zo zdravotného hľadiska ísť na pár minút prejsť. Najmä práca na počítači je poriadny žrút času a ja osobne si ani neuvedomujem, ako hodiny bežia, a tak mám túto funkciu „nakopnutia“ obzvlášť rada. Meranie tepu je na smart hodinkách už samozrejmosťou. Rovnako tak viete vďaka meraču tepu, krokov a GPS sledovať rôzne údaje počas behu, turistiky, cvičenia či plávania.


#3

Kvalitne si s nimi zacvičíte

Smart hodinky vás nielen „nakopnú“ k pohybu, ale vám ho aj kvalitne monitorujú, či už sa idete prejsť, behať alebo sa rozhodnete ísť si zaplávať. Vidíte rýchlosť, intenzitu, kalórie a mnoho iných parametrov, ktoré ja vnímam ako naozaj užitočné (spálené kalórie si napríklad značím do kalorických tabuliek v mobile). V hodinkách však počas športovej aktivity vidím aj iné veľké pozitívum. Môj mobil je pre mňa osobne pracovný nástroj, a tak pri športe, ktorý vnímam ako oddych a odreagovanie, mobil do ruky brať vôbec nechcem. Zároveň si však chcem užívať dobrú hudbu, ktorá ma motivuje k lepšiemu výkonu a púšťam si ju pomocou Spotify z mobilu do bluetooth slúchadiel. Vďaka smart hodinkám však nechávam mobil na bare v posilňovni a počas behu v batohu, pretože hudbu si viem vyberať a prepínať pohodlne pomocou hodiniek. Je to maličkosť, no pre mňa super efektívna vec. Ak však považujete prepínanie hudby za zbytočnosť a zo všetkého vás v hodinkách zaujíma len monitorovanie športovej aktivity, popozerajte sa skôr po fitness trackeroch než po smart hodinkách.


#4

Skvalitnia váš spánok

Túto funkciu má obzvlášť rád môj Jarko, ktorý vždy ráno s nadšením v aplikácii sleduje, ako dlho trval jeho spánok a či bol kvalitný. Dokonca aj to, koľko trval hlboký spánok, koľko ľahký a či sa v noci zobudil. Tu však osobne vidím nevýhodu niektorých smart hodiniek, ktoré treba nabíjať denne. Každý z nás to asi prirodzene urobí cez noc, keď spí a hodinky si z ruky odloží na nabíjačku, kde sa však spánkové údaje samozrejme monitorovať nedajú.


#5

Zaplatíte s nimi v obchode

Túto funkciu má síce len pár značiek smart hodiniek a podporuje ich len pár bánk, no taktiež v nej vidím výhody. Najmä v súčasných časoch „covidích.“ Pri pokladni totiž v obchode nemusíte chytať do ruky peňaženku či mobil, ktoré si tak znečistíte, ale k platobnému terminálu pohodlne priložíte len zápästie. Keď v potravinách vidím predo mnou niekoho platiť hotovosťou a osoba za ňou platí hodinkami, zdá sa mi to ako sci fi.


#6

Ich vzhľad vás nikdy neprestane nudiť

Ja osobne som človek, ktorý má rád zmeny a nové veci. Keď sa na niečo dívam dlho, dokáže ma to po čase nudiť. To však pri smart hodinkách nehrozí – môžete si totiž meniť nielen ich náramok, ale aj vzhľad displeja, menu a úvodnú fotku. To dokážu aj moje festina hodinky, ktorá som mala možnosť vyskúšať. Takže, ako spieva naša populárna slovenská Evička, každý deň z vás môže byť iná žena! 🙂



Smartime Festina – čo ak máte radi klasické hodinky, no lákajú vás aj tie smart?

Na nejaký čas som mala možnosť vyskúšať si novinku, s ktorou tento rok prišla známa hodinárska značka Festina. Podľa môjho názoru a skúsenosti sú ako stvorené pre ľudí, ktorým sa páči klasický vzhľad starých dobrých quartz hodiniek, no zároveň ich lákajú prednosti tých smart. Tieto dámske hodinky Festina majú totiž klasický ručičkový ukazovateľ času a za nimi kvalitný AMOLED displej, takže si môžete užívať klasický ručičkový elegantný vzhľad a zároveň benefity moderných smart hodiniek. Navyše, takýmto spôsobom eliminujú jednu z nevýhod väčšiny smart hodiniek – displej zhasína a aby ste vedeli, koľko je hodín, musíte sa ho dotknúť a rozsvieti sa. S Festina Smartime viete vždy, koľko je hodín, a to bez dotyku a ich prebudenia. Páčilo sa mi tiež to, že ručičky počas používania rôznych módov na hodinkách neprekážajú napríklad v čítaní displeja, ale sa vždy „upracú“, aby nezavadzali. Ako veľkú výhodu vnímam aj displej – pri iných hodinkách som prechod z mobilu na hodinky cítila, pretože displeje hodiniek nebývali ani zďaleka také kvalitné. Pri Festina hodinkách to vôbec nevnímam, práve naopak, displej si pochvaľujem. Môžete si naň totiž ako pozadie umiestniť úplne akýkoľvek dizajn alebo fotografiu, ktorá na nich bude vyzerať naozaj kvalitne a pekne. Pri obyčajnom používaní (občas som zapla stopky, občas si merala šport, stále som ho však mala pripojený k mobilu a dostávala notifikácie) mi hodinky vydržali 5 dní, čo je pomerne dosť, keďže iné si kamaráti musia dobíjať denne.

Súhlasíte s mojimi dôvodmi alebo by ste niečo doplnili? Budem rada, ak vás môj článok čímkoľvek obohatil a pomohol vám v rozhodovaní, či investovať do smart hodiniek. Veď len v USA sa ich počas minulého roka predalo 20,1 miliónov.


Článok vznikol v spolupráci so značkou Festina.

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.