13 faktov o kyseline hyalurónovej: najskôr sa používala na pečenie, zabíja ju fajčenie

kyselina hyaluronova notino

Je neprirodzená a nebezpečná! Možno ste sa s podobným tvrdením o súčasnom hite, kyseline hyalurónovej, stretli už aj vy. Faktom však je, že je to telu vlastná látka, ktorá sa viaže na kolagén a elastín. Keďže tridsiatka už pomaly, ale isto bude vítať aj mňa, o pleť sa začínam starať veľmi precízne. O kyseline hyalurónovej si veľa študujem a zistila som, že je to nesmierne zaujímavá látka. V tomto článku vám preto prinášam 13 najzaujímavejších faktov a informácií. Vedeli ste napríklad, že sa najskôr používala v pekárenskom priemysle?


1

HA objavili v roku 1934 Dr. K. Meyer a jeho asistent J. Palmer. Túto kyselinu poznáme pod viacerými názvami – kyselina HA (Hyaluronic Acid), hyaluron alebo ako jej soli – hyaluronan sodný, hyaluronát sodný.


2

Kyselina hyalurónová sa prvýkrát komerčne použila v roku 1942. Nebolo to však v kozmetike, ale ako náhrada vaječných bielkov v pekárenských výrobkoch.


3

HA je jedným z najväčších vývozných položiek Českej republiky. V minulosti sa dokonca vyrábala z kohútích hrebienkov, teraz moderne, biotechnologicky. Najväčšia výroba prebieha v Ústí nad Orlicí a je dosť možné, že krém, ktorý si síce objednáte od zahraničnej značky, môže obsahovať kyselinu z Česka.


4

Rozdeľuje sa na vysokomolekulárnu a nízkomolekulárnu. Zatiaľ čo prvá sa používa v estetickej medicíne, napríklad na výplň kruhov pod očami, hlbokých jaziev, líc či pier, druhá vďaka menším molekulám prenikne hlbšie do pokožky, a tak sa nachádza napríklad v krémoch.

kyselina hyaluronova pouzitie
Prienik HA do pokožky. (Zdroj: daria.cz)


5

Je vhodná úplne pre každého, bez ohľadu na vek, genetické predispozície a pohlavie. V tele sa nám totiž vytvára len do určitého veku – vo veku 40 rokov klesá jej množstvo v tele na polovicu. So starnutím sa teda vytráca, a tak je potrebné ju dopĺňať. Je jednou z hlavných zložiek medzibunkovej hmoty a viaže na seba vodu, a to až v objeme tisícnásobku svojej hmotnosti.


6

K úbytku kyseliny hyalurónovej v našom tele intenzívne prispieva aj fajčenie, genetika či nedostatok horčíku a zinku.


7

Ak ju do tela chceme dostať inak ako doplnkami výživy, odborníci odporúčajú konzumovať hydinu, hovädzie mäso, ryby, vajcia, kože zvierat, sóju, ale aj potraviny s obsahom magnézia, zinku a vitamínu A.


kyselina hyaluronova vyhody

8

Síce sa nám vytvára v tele, no na to, aby sme ju do neho znovu dostali, napríklad v podobe séra či krému, musia sa do nej pridať ďalšie zložky kozmetiky. Nejde teda už o čistý prírodný produkt.


9

Urýchľuje hojenie rán bez následkov na koži, chráni bunky a stavia okolo nich akúsi membránu, ktorá následne bráni prenikaniu baktérií.


kyselina hyaluronova notino
Chemický vzorec kyseliny hyalurónovej. (Zdroj: wikipedia.org)

10

Ak sa použije invazívne, je bezpečnejšia než botox a po aplikácii nehrozí, že by nefungovali mimické svaly. Štúdie preukázali, že zvyšuje hladinu hydratácie pokožky o 96% a jej elasticitu o 55%.


11

V súčasnosti sa nepoužíva len v kozmetickom priemysle a estetickej medicíne, jej využitie je oveľa bohatšie. Využíva sa na liečbu popálenín, vredov, ale aj ako výpomoc pri osteartróze kĺbov (najčastejšia choroba pohybovej sústavy). Nájdete ju dokonca aj v očných kvapkách. V stomatológii sa zasa používa na zmiernenie zápalov.


12

Znižuje trenie kĺbových plôch, a tak znižuje aj ich opotrebovanie. Kyselina HA tvorí na povrchu chrupky veľmi tenkú vrstvu, pričom molekulu kyseliny si môžeme predstaviť ako reťazec, ktorý je v pokoji stočený do klbka. Pri náraze, napríklad pri doskoku, sa „nerozpletie“ – má teda pri nárazoch tlmiaci efekt. Naopak, pri chôdzi, čo je pomalší pohyb, sa „rozpletie“ a spôsobuje potrebnú klzkosť kĺbovej plochy.


13

Konkurent HA, botox, nie je vhodný na výplň hlbokých vrások, ale len tých povrchovejších. Naopak. Kyselina hyalurónová vďaka svojmu pôvodu vie zacieliť aj tie hlboké. Čím má ale redšiu formu, tým je aj samotný efekt kratší.


Využívate kyselinu hyalurónovú? Ak áno, nezabudnite mi do komentára napísať, v akej forme sa osvedčila najviac vám, prípadne, aký produkt s HA je váš najobľúbenejší.



*** Článok vznikol v spolupráci s Notino.

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.