Najlepšie second handy v Brne

Brno mi učarovalo už počas študentských čias. Je to nádherné mesto dýchajúce históriou, ktoré stále žije. Vďaka nespočetnému množstvu divadiel, kín, kaviarní, reštaurácií, obchodov, múzeí či galérií máte stále čo robiť. Ja som však objavila aj iné čaro Brna – second handy, alebo ľudovo – sekáče. Nájdete ich tu totiž množstvo a sú skvelé! A keďže sa ma pravidelne pýtate na moje obľúbené second handy, pripravila som si pre vás zoznam desiatich, ktoré ja osobne považujem za tie najlepšie. A verte mi, za tie roky som toho tu v Brne už po sekáčoch nabehala nemálo.


1) Retro Komnata, Štefánikova ul.

Na začiatok úplný top topiek brnenských sekáčov – vintage shop Retro Komnata. Priznám sa vám veľmi úprimne, nechodím do neho často, pretože vždy, keď sa tam ocitnem, najradšej by som vykúpila polku obchodu! Vintage Levis bundy, džínsy či kraťasy, parádne retro košele alebo elegantné šaty, ktoré v bežnom obchode budete hľadať márne. Obchodík je mi o to sympatickejší, že za ním stojí mladá šikovná @vivijanka, ktorá si tak plní sen. Nedávno sa presťahovali do väčšieho priestoru, ktorý vám pre jeho atmosféru rozhodne odporúčam navštíviť. Navyše, dokonca začali aj šiť vlastnú kolekciu @zkomnaty.


2) Vintage Textile House, Orlí ul.

V tesnom závese po Retro Komnate u mňa v obľúbenosti vedie tento Vintage Textile House. Myslím, že v Brne otvorený dlho nie je a veľa ľudí o ňom nevie. Súdim teda aspoň podľa toho, že na mojom Instagrame sa ma na jeho polohu pýtate veľmi často. Osobne som tam ulovila množstvo pokladov nielen ja, ale zlanárila som už aj kamošky či rodinných príslušníkov. Tak ako v klasickom Textile House, aj tu mávajú pravidelne zľavy a bývajú v rovnakom čase. Odporúčam však prísť počas dní novej kolekcie, počas ktorých zaplatíte možno trošku viac než v bežnom second hande, no z tej kvality a štýlových kúskov budete odpadávať.


3) Genesis, Josefská ul.

Mojim tretím najobľúbenejším sekáčom nie je jeden sekáč, ale rovno celý obchodný dom Genesis. Áno, v Brne nájdete aj sekáčový obchodný dom! Cool, však? Z prízemia na poschodie sa dokonca môžete odviezť eskalátorom, takže máte luxusný pocit, akoby ste boli v klasickom obchodnom centre. Rozdiel je len v tom, že tu nakúpite na prízemí všetko za 49 korún a na poschodí za 29 korún, takže žiadne bielenie kreditnej karty nehrozí. Dole vľavo dokonca taktiež nájdete časť s vintage drahšími kúskami, no Vintage Textile House v tomto smere hodnotím ja osobne lepšie.


4) Šuplig, Cihlařská ul.

Šuplig nie je klasický second hand. Ide o dobročinný obchod, kde ľudia darujú veci, ktoré už u nich doma nenašli využitie. Nekúpite tam teda len oblečenie, ale aj iné veci do domácnosti či rôzne dekorácie. Výťažok z predaja ide na podporu Ligy, ktorá poskytuje právne poradenstvo deťom, postihnutým a chorým ľuďom. Heslom tohto obchodu je: Jde o radost.


5) Genesis, Česká ul.

Sieť Genesis je fajn a najväčšou výhodou tejto prevádzky je to, že ju máte hneď tesne vedľa Náměstí Svobody. Občas sa trochu pousmejem, keď vidím mladé fashionistky, ako z Reservedu alebo Zary, ktoré sú hneď oproti, bežia cez ulicu rovno do tohto sekáča. Takáto rovnováha sa mi páči.


6) Textile House, Poštovská ul.

Tento sekáč navštevujem najčastejšie z jednoduchého dôvodu. Hneď oproti sa totiž nachádza moje najobľúbenejšie sushi 3F by Mori. A teda, pokiaľ môj Jarko objednáva jedlo, ja si narýchlo odskočím „o dům dál” do tohto sekáča. On má radosť, že sa ide jesť a nemusí na mňa niekde v obchode čakať tri hodiny a ja mám zasa radosť, že som praktizovala môj najobľúbenejší šport – behanie po sekáčoch.


7) Botárna Oblékárna, Hybešova ul.

Pri tomto second hande sa nenechajte odradiť vstupom. Zatiaľ čo iné dobré sekáče sa najčastejšie nachádzajú v pekných historických uličkách centra Brna, tento sa nachádza v areále zvanom Malá Amerika, ktorý je trošku iný (uvidíte sami) a vstup musíte trochu hľadať. Je to však jeden z najväčších second handov v Českej republike a ak si do Brna urobíte výlet vlakom, máte ho hneď vedľa železničnej stanice.


8) Textile House, Orlí ul.

Na ulici Orlí sa nenachádza len môj obľúbený Vintage Textile House, ale aj jeho bežnejšia a lacnejšia odnož. Nachádza sa hneď oproti, a teda ak na „tour de brnenské sekáče“ nemáte dostatok času, na tejto ulici nájdete aj vintage aj klasický sekáč. A pri prechode cez ulicu z jedného do druhého ihneď zbadáte rozdiel. Pokiaľ vo vintage variante nájdete retro kvalitné kúsky drahších značiek v super stave, v klasickej verzii second handu nájdete veci za pár korún z klasických módnych reťazcov, ktoré sú síce niekedy obnosené, no to je čaro second handu – doprajete si a vynosíte kúsok, ktorý už niekomu inému stál v skrini a neminiete pritom polku výplaty.


9) Charlie Fashion, Štefánikova ul.

Neďaleko Retro Komnaty nájdete ďalší second hand, ktorý je však trochu iný. Nájdete tam aj nové oblečenie s visačkami, najčastejšie značiek ako Zara, Bershka či New Look. Čo sú už pomerne dostupné značky aj u nás a ceny v tomto second hande sú pomerne dosť vysoké a mne osobne sa niekedy zdalo, že nemám dôvod si tu kupovať nejaký nosený kúsok od značky Bershka, ktorý stojí rovnako ako nový kúsok rovnakej značky v ich obchode. Tento sekáč teda nepatrí medzi najlacnejšie a ani medzi moje najobľúbenejšie, no moje kamarátky tam občas kúpia pekné kúsky, a tak verím, že na tom budete rovnako aj vy.


10) Genesis, Josefská ul.

Sekáč Genesis, ktorý je taktiež v úplnom centre mesta. Keď sa budete túlať uličkami Brna, môžete si urobiť cestu okolo. Je totiž dvojposchodový, takže pravdepodobnosť nájdenia parádneho kúsku je veľmi vysoká. Ďalší Genesis je aj na Masarykovej ulici pri ceste zo Svoboďáku na Zelný trh, ten je však malý a podľa môjho názoru nepatrí medzi tie najlepšie. Ak však budete mať chuť a čas, môžete sa tam zastaviť a taktiež na niečo môžete čírou náhodou natrafiť.


—–TOUR DE SEKÁČE —–

Ak by ste si do Brna chceli urobiť napríklad babský výlet á la tour de second handy, tak som vám urobila rovno aj trasu. Tour má približne 3 km, čiže budete mať takú väčšiu prechádzku. Začína sa v Retro Komnate, kde sa z nádražia môžete odviezť napríklad šalinou (tak sa tu nazývajú električky) číslo 1. Cestou, keď budete prechádzať všetky sekáče, majte oči otvorené. Tour je totiž urobená tak, že vďaka nej uvidíte aj veľa z krás Brna (Lužánky, Moravské náměstí, Náměstí Svobody, Zelný trh, atď.) a mnoho kaviarní a reštaurácií. Ak sa teda zastavíte aj na nejaký obed a kávu či posedenie, pôjde naozaj o výlet plný krásnych zážitkov. Zakončíte ho V Botárne Oblékárne pri nádraží, takže, ak prijdete z iného mesta, pokojne môžete zvoliť vlak alebo autobus. Cestou pôjdete okolo veľkého množstva fotogenických lokácií, a preto si určite pozrite aj môj článok o fotolokáciách v Brne. Je síce starší a mnohé by som ešte doplnila (asi je čas na druhú časť článku), ale je v ňom veľa pekných miest, ktoré sú ako stvorené napríklad na instagramovú fotku.

1 – Retro Komnata, Štefánikova ul.

2 – Charlie Fashion, Štefánikova ul.

3 – Šuplig, Cihlařská ul.

4 – Genesis, Česká ul.

5 – Textile House, Poštovská ul.

6 – Textile House, Orlí ul.

7 – Vintage Textile House, Orlí ul.

8 – Genesis, Josefská ul.

9 – Genesis, Josefská ul.

10 – Botárna Oblékárna, Hybešova ul.

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.