Ako prať farebné prádlo? Moje tipy na pranie a nezafarbenie

.

To, že milujem farby, ste zistili zrejme už v prvej sekunde, ako ste sa dostali na môj blog alebo Instagram. Často mi však mnoho z vás píše o rady, ako sa o svoje farebné oblečenie starám a ako ho periem a suším, aby nestratilo na farebnosti a kvalite. No a keďže umenie nie je len tie farbičky nakombinovať do outfitu, ale o ne aj správne dbať, chcela by som moje (celkom bohaté) skúsenosti a rady pre vás zhrnúť do pár bodov.

Skúška v umývadle

predtým, než hodíte úplne nový sýtofarebný kúsok do práčky, namočte ho najskôr v umývadle a otestujte, či nebude púšťať farbu. Ak púšťa, prvých pár krát ho radšej operte v rukách.


Teplota prania

Zatiaľ čo bavlnené biele prádlo veľakrát môžete pokojne prať naj na 90 stupňoch, s farebným to neskúšajte. No aj keď je na štítku napísané pranie na 30 stupňoch, nič sa nestane, ak zvolíte aj 40.


Triedenie podľa farieb

Najlepšie, čo pre svoje prádlo a jeho stálofarebnosť môžete urobiť, je triedenie podľa farieb. To však reálne a pravidelne môžu praktizovať len skutoční milovníci jednej farby. U mňa by to vyzeralo tak, že by som si dva mesiace odkladala všetko špinavé žlté prádlo, na ďalšej kôpke všetko ružové prádlo, a tak ďalej. A to u mňa nehrozí, keďže ja musím mať všetko vždy hneď čisté a pekne voňavé. Používam preto iný trik, ktorý nájdete hneď v ďalšom bode.

Triedenie

Triediť oblečenie podľa materiálu, to je, samozrejme, univerzálne pravidlo, ktoré platí na akékoľvek oblečenie, nielen to farebné. Keď však takto budete nakladať aj s ním, vyhnete sa zničeniu a zafarbeniu. Rozdielne materiály totiž vyžadujú rozdielny cyklus prania a rozdielne teploty. Nielen kvôli tomu, aby sa oblečenie nezmenšilo alebo inak neznehodnotilo, ale taktiež kvôli tomu, aby ste predišli jeho zafarbeniu.



Prací prášok a aviváž

Vyskúšala som toho veľa. Naozaj. Čo sa pracích práškov týka, skončila som pri značke Yellow&Blue a seventh generation. One značky ponúkajú produkty vyrobené s ohľadom na životné prostredie, s prírodnými zložkami a obaly sú recyklované a recyklovateľné. Pri avivážach sa mi najviac osvedčili značky Frosch a FeelEco. Na týchto značkách som spozorovala, že oblečenie naozaj nestráca na farebnosti. Najhoršie, čo môžete urobiť, je pridať do práčky s farebným oblečením prášok na biele prádlo. Žiaľ, omylom sa mi to raz stalo a síce som, našťastie, prala len žlté utierky, zo sýtej farby sa stala púdrová.


Zázračný papierik

A keď píšem zázračný, naozaj nepreháňam! Pre mňa osobne je najpraktickejším postupom, nahádzať do práčky všetky farebné veci a pekne si všetko hneď oprať. Samozrejme, nové veci si najskôr otestujem v umývadle, aby som predišla tomu najhoršiemu zafarbeniu. Všetko však zachránia papieriky, ktoré kúpite snáď v každej drogérii. Najúčinnejšie sú Colour Catcher. Takmer vždy, keď vyberám z práčky čisté prádlo, nájdem papierik zafarbený. To znamená, že urobil svoju prácu dobre a vstrebal všetku farbu, ktorá by sa v opačnom prípade dostala rovno na moje oblečenie. Pozor však na to, aby sa vám papierik nedostal do odtoku vody z práčky a nezapchal ho. Tie spomínané Colour Catcher sú také hrubšie a menej poddajné, a preto by sa tam dostať nemali. Skúšala som však napríklad aj papieriky Denk mit priamo z privátnej kolekcie DM drogérie. Tie boli síce lacnejšie a pomerne dobre plnili svoju funkciu, no látka, z ktorej je papierik vyrobený, je mäkká a po namočení veľmi poddajná, a tak je možnosť, že sa dostane do odtoku a zapchá ho, vyššia.

Nesušte v sušičke

Ak vyslovene nemusíte a máte priestor na sušenie na klasickom sušiaku na prádlo, uprednostnite ten. Sušička totiž pomaly, ale isto ničí farebnosť vášho oblečenia. Nesušte však ani na priamom ostrom slnku, to taktiež pomaličky kradne sýtosť z odtieňov.



Ak vám niektorý z mojich tipov padol vhod a inšpirujete sa v praní vašich krásnych farebných kúskov, budem mať veľkú radosť. Ak máte aj vy nejaký svoj tip, s ktorým by ste sa chceli podeliť, určite ma váš komentár pod článkom poteší. Do oprania, priatelia!

1 Comment

  • Reply
    Sabi
    5. júna 2020 at 12:15

    Zaujímavý článok! Pri ňom som si uvedomila, že skoro vôbec nedbám na to, čo s čím a ako periem. 😀 Ale zatiaľ sa mi žiadna katastrofa nestala (klop, klop). Tie obrúsky z DMky zakaždým používa mamina. 🙂

    Sabi z blogu Beautiful savage

  • Leave a Reply

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.