Časti krojov v moderných outfitoch – tematický týždeň

Pamätáte si, keď som s tematickými týždňami začala a počas celého týždňa vám každý deň prinášala outfity, v ktorých som kombinovala kúsky z priateľovho šatníka? Článok nájdete tu a všetky fotky sa tešili pomerne dosť veľkému ohlasu. Následne mi hneď napadlo pár tém, ktoré by som vedela pretaviť do ďalších tematických týždňov. Veď prečo nie? Móda je hra, zabávam sa s ňou odjakživa a prostredníctvom týchto tematických týždňov môžem s vami komunikovať aj zaujímavé témy, ktoré majú celkom blízko k udržateľnosti v móde.

Pokračovala som týždňom, v ktorom som si obliekala oblečenie zo starkinej skrine. Článok si môžete prečítať tu a zožal ešte väčší úspech. Jeho primárnym zmyslom bolo, nebežať pre nové veci hneď do obchodov, ale hľadať ich v šatníkov našich blízkych osôb, a že ani oblečenie o pol storočia staršej dámy nemusí vôbec vyzerať zle, keď do toho zapojíte chuť kreatívne sa hrať s módou. Tretí tematický týždeň sa vám zatiaľ páčil najviac. Počas celého týždňa som totiž nosila outfity celé zložené z odtieňov dúhy, takže to boli poriadne farebné dni. Celý dúhový týždeň si môžete pozrieť tu. Tému na ďalší, v poradí štvrtý tematický týždeň ste mi však vnukli vy – kroje.

A tak vznikla téma Časti krojov v moderných outfitoch. Priznám sa, toto bola téma ako ušitá pre mňa. Síce nemám vzťah k folklórnej hudbe a ani neviem spievať, odjakživa mám blízko ku krojom, keďže ma do nich doma počas rôznych sviatkov radi obliekali už od detstva. Pamätám si však na momenty, ešte ako dieťa, kedy som si hovorila, že by som si rada k tej krásnej krojovej sukni obliekla radšej pohodlné biele tričko namiesto upnutého ľajblíka či oplecka. Alebo, že by som si ku kroju radšej obula tenisky, pretože sa mi páčilo spojenie tradícií a niečoho modernejšieho. Vymýšľanie outfitov v tomto tematickom týždni bolo preto celkom jednoduché, veď takýto zámer s krojom som už mala od nepamäti. Hlavným zámerom bolo, ukázať kroj mladšej generácií a pripomenúť, aké krásne je naše slovenské folklórne módne dedičstvo, a že by sme naň v tejto rýchlej dobe nemali zabúdať. A najmä to, že kroj a jeho časti môžeme nosiť aj v súčasných moderných outfitoch. To je totiž pre mňa skutočná tradícia – taká, na ktorú sa nezabúda, dá sa využiť aj v súčasnosti a je teda nadčasová.

Budem k vám však úprimná. Čakala som vlnu kritiky. Keď som si totiž obliekala kúsky zo šatníka môjho priateľa alebo starej mamy, samozrejme, bolo to milé. Pre niekoho originálne, no stále v istých medziach. Dúhový týždeň bol ešte o čosi originálnejší a presne zapadal do môjho farebného konceptu blogu a štýlu obliekania, a preto som vlastne aj čakala, že sa vám to zrejme bude páčiť. Krojový týždeň bol však iný, pretože sa dotýkal citlivej témy, a to našich slovenských tradícií. Najmä od folkloristov som preto čakala spŕšku kritiky. Nečudo, veď sú to ľudia, ktorí sú zvyknutí, že kroj akosi vyzerá, nosí sa istým spôsobom na isté príležitosti a nijako inak. Sú to ľudia, ktorí hrdo prezentujú naše tradície a v ich očiach, zveličene povedané, som tie tradície išla ničiť.

Kto predsa kedy videl, aby sa stanka nosila s moderným dámskym business kostýmom? Alebo kápka k dlhým večerným plesovým šatám? Bola som si istá, že tento môj módny experiment a snaha preniesť slovenské kroje do súčasnej módy, sa ľuďom páčiť nebude. O to viac, že všetci vieme, akí sú častokrát ľudia na internete – radi si rýpnu, sú smelí a napíšu aj niečo, čo by v osobnej konverzácii zoči-voči určite nepovedali. Na to, že moje stylingy sa ľuďom páčiť nemusia, som si už zvykla. Veď predsa, nosím častokrát veľmi výrazné farebné kombinácie, ktoré sa nemusia páčiť každému, ale to je úplne v poriadku. Je to predsa otázka osobného vkusu.

Stylingy krojových outfitov, to je však niečo iné, na čo som kritiku naozaj čakala. „Prznenie“ krojov, ba až dehonestácia histórie a našich zvykov. Síce bol môj úmysel, tak ako som vám už napísala, úplne iný, čakala som, že niektorí ľudia ho naozaj nepochopia. Najväčším prekvapením pre mňa však bolo, že kritika neprišla. Absolútne žiadna. Nula. Ba naopak – spomínaní folkloristi a folkloristky mi písali nadšené správy, že sa im niečo takéto veľmi páči a sú radi, že kroje takýmto spôsobom „zosúčastňujem.“ A to si naozaj nesmierne cením.

Dúfam, že sa vám ďalší tematický týždeň páčil a že aj vy vnímate kroje ako niečo, na čo by sme v našej slovenskej histórii obliekania rozhodne nemali zabúdať. Aký tematický týždeň si dáme ako ďalší? Ak máte nejaké tipy, pokojne mi ich napíšte.

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.