Mužské oblečenie v ženskom šatníku a naopak – bezpohlavné oblečenie

Hovorí sa, že život je príliš krátky na to, aby sme nosili nudné oblečenie, holt, život je podľa mňa krátky aj na to, aby to oblečenie bolo len a len ženské. V tomto článku som si trošku zaexperimentovala a popremýšľala o pánskych kúskoch v dámskom šatníku. Čo však robiť, ak spomenutého muža nie v šatníku, ale v domácnosti nemáme? Reč bude preto aj o webovej stránke wilio.sk.

Low waste v móde

Prednedávnom som čítala jeden fantastický článok o budúcnosti módy, ktorý mi utkvel v hlave a často nad ním rozmýšľam. Písalo sa v ňom okrem iného aj to, že časom dospejeme k tomu, že oblečenie bude bezpohlavné. Teda, že sa nebude deliť na dámske, ktoré nosia len ženy, a na pánske, ktoré je určené len pre mužov. Práve naopak – všetko oblečenie bude navrhované a šité tak, aby potenciálnymi klientmi a nositeľmi boli obe pohlavia. Vraj totiž na našej planéte budeme mať toľko odpadu z nevyužitého úplne nového oblečenia, že módny priemysel bude musieť robiť radikálne kroky k tomu, aby sa tento problém redukoval. Ak by sa teda akýkoľvek módny kúsok dostal na trh s tým, že ho môžu zakúpiť a nosiť aj muži aj ženy, radikálne sa tým zníži šanca, že zostane nezakúpené a poputuje bohvie kde – na skládky, do spaľovní, nechceme ani vedieť, kde.

S Jarkom sme si navzájom zo svojich šatníkov ukradli niekoľko kúskov. Čo myslíte, koľko kúskov z tohto outfitu je jeho?

Preto som si pripravila takú menšiu módnu inšpiráciu, ako by sme to už mohli praktizovať aj v súčasnosti – ešte predtým, než sa vôbec „gender fluid“ oblečenie začne vyrábať. Všetci totiž poznáme problém dnešnej módy. Je toho jednoducho všade a veľa. Vyrába sa toho oveľa viac, než trh potrebuje. Oveľa rýchlejšia a kratšia je nielen samotná výroba, ale aj životnosť daného kúsku v našom šatníku. Skúsme sa preto sústrediť na to, aby sme ho vynosili čo najviac. A ak ide vhodný kúsok, s nosením nám môže pomôcť aj náš partner. Aké kúsky sú teda tie, ktoré pokojne môžeme nosiť nielen my, ale aj naša polovička?

Ako vyzerajú gender fluid kúsky v súčasnosti?

Detský módny svet v tomto ohľade, prekvapivo, predčí ten dospelácky. Výrobcovia oblečenia pre najmenších si totiž uvedomili, že deti rastú veľmi rýchlo a využiteľnosť oblečenia je veľmi krátka. O to viac, ak ho ešte rozdelíme na dievčenské a chlapčenské. Už pekných pár rokov teda v niektorých obchodoch dokážete kúpiť bezpohlavné oblečenie, ktoré perfektne sadne chlapcom, rovnako ako aj dievčatkám.

Koľko kúskov z Jarkovko outfitu je mojich?

Pri troche googlenia už dokonca nájdete aj prvé lastovičky, ktoré začali vyrábať bezpohlavné oblečenie. V ich sloganoch nájdete vety typu: „Naše kúsky navrhujeme tak, aby boli radšej v súlade s vašou postavou, než vašim pohlavím.“ Po prelúskaní pár článkov a fotiek veľmi ľahko zistíte, ako vlastne vyzerá to bezpohlavné oblečenie, a teda aj to, približne aké kúsky môžete „kradnúť“ zo skrine vášho partnera vy a aké on vám.

V skratke a jednoducho sme s Jarkom, mojim (vtipne povedané) insta husbandom, prišli na tieto veci:

Ak oblečenie kradnete vy jemu:

  • Hľadajte čo najmenšie veľkosti a strihy
  • Ak je však niečo príliš veľké, nezľaknite sa toto. Taká XXL pánska mikina predsa skvele vyzerá ako dámske šaty, no nie?
  • Pridajte čisto ženský sexi aspekt – pánsku košeľu nechajte rozopnutú a jemne odhaľte výstrih či plece. Obujte si vysoké lodičky, pridajte elegantnú bižutériu, zvoľte výrazný sexi make up…
  • Je to celé o rovnováhe. Ak je daný pánsky kúsok trochu voľný a veľký, zvoľte k nemu obtiahnutejšie dámske oblečenie.

Ak kradne oblečenie on vám:

  • Zabudnite na to, že ružová je len pre ženy. Ak je tento odtieň na správnom kúsku (a nie na saténových minišatách) a on je s tým v pohode, tak mu ho pokojne požičajte. Napríklad také ružové tričko či voľná košeľa.
  • Niektoré dámske doplnky sa naozaj hodia aj do mužského šatníka – šály, čiapky, klobúky, okuliare, ba aj rôzne náhrdelníky a náramky (napríklad jednoduché retiazky).
  • Dokonca aj tašky môžete nosiť obaja – napríklad také ľadvinky alebo batohy. To si my s Jarkom často striedame.
  • Svätý denim. Ten sa hodí každému, vždy a všade. Ak máte vo svojom šatníku oversize rifle alebo denimovú bundu či košeľu, bez strachu to môžete nosiť aj obaja.
  • Ako som spomenula, dôležitý je strih. Vaše oversize bavlnené jednoduché tričkové šaty v pohode vynosí aj on.

A čo výsledok módnej zámeny oblečenia?

Všetko je to teda nielen o farbách a strihoch, ale aj o fantázií a chuti hrať sa s módou, experimentovať a búrať zaužívané spoločenské stereotypy, že ženské oblečenie nosia ženy a mužské len muži. Takéto správanie však nemá za následok len udržateľnejšiu módu a menej odpadu. Z vlastnej skúsenosti vám môžem povedať, že dôsledok pocítite aj vo vzťahu. Spomeňte si napríklad len na staré známe klišé á la žena v pánskej košeli, a to, čo to urobí s mužom. Podobne zafunguje aj iné oblečenie. Plus, prestanete sa brať príliš vážne. Vzťah je navyše aj o vzájomnej tolerancii a trpezlivosti. Garantujem vám, že spoločné požičiavanie oblečenia tieto dva aspekty vynesie do nebeských výšin, haha. Ten môj si už zvykol na kradnutie vecí, a tak sa mu aj každodenné fotenie mojich outfitov zdá ako brnkačka.

Čo robiť, keď muža niet?

Ľahko sa požičiava oblečenie, keď doma máme chlapa s aspoň pár použiteľnými pánskymi kúskami v šatníku. Rada by som z tejto témy premostila na inú, ktorá súvisí s webovou stránkou wilio.sk a rovnako aj spomenutými mužmi. Verte či nie, v istom ohľade dokáže nahradiť aj tých našich chlapov, respektíve zastúpiť ich, keď žiadneho doma nemáme. A nemyslím tým to, na čo myslíte vy, haha! V skratke – je to webová stránka, ktorá zhromažďuje šikovných ľudí, jednotlivcov aj firmy, v rôznych smeroch, ktorých služby si prostredníctvom nej môžete objednať. Všetko pekne na jednom mieste – či potrebujete elektrikára, vodára, alebo stolára. Ja osobne som doteraz v práci využívala podobné zahraničné stránky, a tak sa mi napríklad stalo, že som pracovne komunikovala s grafikom, ktorý bol fyzicky v Rusku. Som teda nadšená, že niečo také existuje aj na Slovensku. Je to totiž veľká pomoc.

Kedysi v minulom storočí, keď žena doma nemala muža, bola stratená. Nemám na mysli spomenuté kradnutie oblečenia z jeho šatníka, ale skôr tie praktické domáce práce, ktoré označujeme ako „chlapskú robotu.“Myslím, že to nemusím rozvádzať, a viete, na čo asi myslím. V roku 2020 však zúfať nemusíme, milé dámy. S príchodom nového desaťročia platí výrok: „Žena bez muža je ako ryba bez bicykla,“ viac ako kedykoľvek predtým. Takže, keď sa vám nabudúce pokazí vodovodná batéria alebo budete potrebovať zapojiť nejaký spotrebič, na wilio.sk stačí zadať „hodinový manžel“. A ak ho pekne poprosíte, možno vám donesie aj nejaké oblečenie, ktoré môžete skombinovať do outfitu. 🙂 A ak by ste ten outfit chceli odfotiť, nezúfajte. Na Wilio nájdete aj fotografov!

Dúfam, že som vás týmto článkom inšpirovala k menšej módnej výmene oblečenia s našimi mužmi. A zároveň aj k tomu, že ak nejakého doma akurát nemáte, nemusíte zúfať a svet sa nerúca.

Článok vznikol v spolupráci s wilio.sk.

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.