Tipy na darčeky, ktoré majú zmysel

Neprekvapivo, tak ako každý rok, aj tento sú tu Vianoce. Určite si to už všetci uvedomujete, veď niektorí marketingoví špecialisti nám vianočné reklamy predkladali už na začiatku septembra. Určite so mnou mnohí budete súhlasiť, že z Vianoc a sviatku pokoja, pohody a lásky sa stal neuveriteľne skvelý obchodnícky sviatok. Každý BY TOTIŽ MAL kúpiť svojim blízkym vianočné darčeky. Áno, mám pocit, že totiž vzniklo akési nepísané pravidlo, že na Vianoce SA MUSIA kupovať darčeky, pretože sa to patrí a je to slušné, vhodné a vyžadované. Ruku hore, kto máme vo svojom okolí aspoň jednu osobu, ktorej absolútne netušíme, čo kúpiť, a tak jej podarujeme nejakú blbosť, len aby sme niečo vôbec darovali? Myslím, že by sme tú ruku zodvihli všetci.

Jednoducho, počas Vianoc sa nakúpi obrovské množstvo vecí a nie všetko je vítané, potrebné a následne využívané. A preto by som vám chcela priniesť pár nápadov na darčeky, ktoré majú zmysel. Také, ktoré ľudí potešia a majú pozitívny rozmer alebo také, keď si navzájom s niekým nechcete dať nič, no chcete dobro šíriť ďalej a dať ho tým, ktorí to potrebujú viac.

Čo darovať, keď nemám tušenia?

Sme zdraví, šťastní a nič nám nechýba. To sme si s úsmevom povedali s mojim Jarkom minulé Vianoce a obaja sme sa zhodli, že si na Vianoce nič vzájomne nepotrebujeme kupovať. Áno, skutočne sme si na Vianoce nedali NIČ. Našli sme teda stránku Vianočný zázrak, pomocou ktorej môžete kdekoľvek poslať finančnú pomoc. Uvedomme si totiž, že ak máme (v podstate) všetko, nepotrebujeme nový mixér ani dvanástu voňavku alebo dvestoosemdesiate vianočné ponožky. Buďme skromnejší a darujme radšej niečo tam, kde je to potrebné viac. Skúste sa napríklad vyzbierať v práci a namiesto Secret Santu skúste obdarovať napríklad psíkov v útulku pomocou stránky preutulky.sk alebo dôchodcov či dlhodobo chorých. Stránok a možností je veľa – Ľudia ľuďom, Majme srdce a mnoho iného. Stačí naozaj len chcieť. Veľké množstvo z mojich sledovateľov mi taktiež poslalo skvelú iniciatívu s názvom Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?, ktorá beží v rôznych mestách, obciach či organizáciách a firmách a inšpiruje k tomu, aby ste obyčajnú krabicu od topánok naplnili čímkoľvek (sviečky, čiapka, šatka, knižka, papuče,…), čo následne poputuje k osamelým seniorom.

Pekne vlastnoručne

Máme to šťastie, že žijeme v dobe, kedy sa dá kúpiť úplne všetko, na čo si pomyslíte. Darovať teda niekomu niečo, čo ste vyrobili vlastnoručne a venovali tomu čas, je skutočne obdivuhodné a vzácne. Skúste si napríklad vyhradiť jeden zimný večer a v rámci psychohygieny namiesto kúpenia generických vianočných alebo iných hrnčekov vyrobiť vlastnoručne personalizované maľované hrnčeky. Ja som tak urobila tri roky dozadu a presný postup nájdete v tomto článku. Vlastnoručne a poľahky môžete využitím starších vecí vyrobiť novú obliečku na vankúšik, hračku pre psíka či ozdoby na stromček a využijete tak niečo, čo už na tejto planéte je.

Podporte miestnych

Ak plánujete svojim blízkym darčeky kupovať, skúste aspoň počas Vianoc podporiť menších podnikateľov, najlepšie miestnych, ktorí sú vo vašom okolí. Majte na pamäti, že sú to ľudia, ktorí sa rozhodli ísť si za svojim, podnikať v neľahkých slovenských podmienkach a živiť sa tým, čo ich napĺňa najviac na svete. Skúste teda nepodporiť svetový korporát, ktorí si počas Vianoc len plní kvóty a plány ziskov a svoje peniažky dajte radšej menším, ktorých vaša kúpa neskutočne poteší.

Ak sa v týchto vodách nevyznáte, pomôcť v rozhľade vám môže napríklad Sashe, ktoré zoskupuje tvorcov módy, kozmetiky alebo šperkov, bytového dizajnu a veľa iného. Na škodu nie je ani návšteva vianočných trhov, kde okrem nasávania krásnej vianočnej atmosféry môžete svojim blízkym zakúpiť ručne vytvorené kúsky od slovenských remeselníkov. Po troche googlenia na internete nájdete aj kopec zaujímavých značiek, stránok či charitatívnych projektov. Ja som naposledy vďaka Ivanke našla stránku ouma.cz, ktorá predáva krásne pletené doplnky od dôchodkýň.

Inšpirujte darčekom

Darmo počas roka svojim starým rodičom, rodičom, kamarátom alebo komukoľvek hovoríte, že by si namiesto plastovej tašky na nákup mohli nosiť vlastná ekotašku alebo že existuje kávový hrnček, ktorý so sebou môžu nosiť stále a nemusia si tak so sebou z kaviarne zakaždým brať ten jednorazový. Niekedy je lepšie, keď ich postavíte „na hotové“ a jednoducho im darujete veci, o ktorých stále hovoríte, že sú pre planétu lepšie a majú zmysel. Keď už doma budú mať napríklad tú spomenutú ekotašku, ekosáčky, KeepCup, ekofľašu či čokoľvek podobné, je veľká šanca, že to začnú používať a zistia, že tvoriť menej odpadu vlastne vôbec nie je také ťažké a s danými darčekmi od vás to pôjde ako po masle. Píšem z vlastnej skúsenosti.

Darujte kurz alebo službu

Či chceme či nie, Vianoce jednoducho sú marketingovou explóziou a ak by ste si pozreli štatistiky tržieb akejkoľvek značky, počas Vianoc sú najvyššie. Ak teda „chcete dať zarobiť“ komukoľvek a kúpiť u neho darček, skúste sa popozerať nielen po menších alebo miestnych značkách a predajcoch, ale aj po miestnych kurzoch alebo službách.

Pamätám si, ako som na minulé Vianoce kupovala darčekový poukaz mojej sestre do miestneho malého kozmetického salónu. Pani kozmetička bola nesmierne šťastná, že som svoje peniaze na vianočné darčeky investovala práve do jej prevádzky, pomocou ktorej si ona plní sny. Ak má k tomu vaša blízka osoba vzťah, krásnym darčekom, ktorý má navyše aj zmysel a pozitívne výsledky, je aj kurz šitia. Prednedávnom ho absolvovala kamarátka a nevie si ho vynachváliť. Vraj sa už teší, ako si bude kupovať oblečenie v second hande a upravovať si ho podľa svojich predstáv a vkusu.

Pýtajte sa

Ak chcete svojim blízkym darovať na Vianoce niečo, čo skutočne potrebujú a nechcete, aby vaše peniaze boli vyhodené do vzduchu na nejakú blbosť, pokojne sa pýtajte. Nikto sa predsa nenahnevá, keď sa ho s úprimným záujmom spýtate, či mu niečo nechýba alebo čo by si prial nájsť pod stromčekom. Pokojne kúpte aj ten spomenutý mixér či ponožky, ak si to daná osoba skutočne želá, potrebuje to, využije a nepôjde o darček typu „len aby niečo dostal.“

Za poskytnutie priestoru na fotenie ďakujeme Kafe v rozkladu.

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.