2 najväčšie chyby v nakupovaní oblečenia

Dnes v krátkosti o dvoch chybách, ktoré sledujem už dlho. A sama som ich, niekedy v časoch študentských, robila. A žiaľ, vidím ich robiť dievčatá a ženy aj teraz. Ide síce o maličkosť, no keď som si ich uvedomila ja, prehodnotila som svoje nákupné správanie, ušetrila si kopec nervov, miesta v skrini a nemálo financií. Ktoré 2 návyky považujem za najhoršie?

Chyba 1: lákavé zľavy

Pamätáte si na časy, keď v obchodoch prebiehali výpredaje „len“ dvakrát do roka? Ak si dobre pamätám, bolo to vždy na konci leta a následne po Vianociach. Ako študentka, ktorá nemala veľa peňazí nazvyš, som sa vždy na toto obdobie tešila, pretože som si kúpila veci, ktoré potrebujem a navyše v zľave, takže som ešte aj ušetrila. Značky však toto naše nákupné správanie rýchlo prekukli a všimli si, že ak bude na cenovke lákavá červená nálepka s nižšou cenou a na výklade bude svietiť nápis SALE, nakúpime viac a rýchlejšie. A preto mám pocit, že výpredaje nie sú v niektorých obchodoch len dvakrát do roka s končiacou sezónou, ale vlastne 365 dní.

Aký je váš postoj k výpredajom a zľavám? Ja osobne na nich nevidím nič zlé, ak si kúsok so zníženou cenou kúpime v prípade, že ho dlhodobo chceme, potrebujeme, vynosíme a sme si ním isté. Čo je predsa zlé na ušetrení? Prečo by sme si predsa mali kupovať oblečenie v plnej sume, ktorá je (vzhľadom na výrobnú cenu) šialene premrštená, keď si nás daná vec môže počkať v zľave? Realita je však občas trochu iná…

Slovo ZĽAVA akoby na mnohých z nás pôsobilo začarovane. Prečítajúc ho na reklame alebo rovno na výklade obchodu, začneme sa správať ako omámení. Bežíme k zľavneným stojanom, prehrabujeme sa nimi a do skúšobnej kabínky si berieme aj veci, ktoré by sme tam zrejme neniesli, ak by naša hlava nebola omámená čarovným nápisom so zľavou. Následne k pokladni nesieme aj veci, ktoré možno ani nepotrebujeme a nevynosíme, ale však čo, veď je to v zľave a predsa to tam nenecháme!

A ako sa tejto chybe vyhnúť? Ak máte šťastie a v zľavách nájdete kúsok, ktorý sa vám páči, ešte pred cestou do kabínky si položte otázku, či ho skutočne do svojho šatníka potrebujete a nie ste začarovaní a omámení ako z Harryho Pottera. Ak v kabínke následne zistíte, že vám kúsok naozaj sedí, je príjemný a ste ochotní zaň zaplatiť, v hlave si v rýchlosti premietnite minimálne 5 outfitov (ideálne na rôzne príležitosti), do ktorých ho viete nakombinovať. To je záruka toho, že danú vec skutočne využijete a nebude to len zbrklá výpredajová kúpa.

Chyba 2: dobrý pocit alebo odmena

Určite aj vy pravidelne zažívate dni, keď máte náladu pod psa, však? Nič sa vám nedarí, ste mrzutí a najradšej by ste zaliezli pod perinu a prečkali až do rána. Ako si ju vylepšiť? Niekto ide športovať, niekto si dopraje koláčik (ktorý nejde do bruška, ale je na nervy, takže sa z neho nepriberá!) alebo zavítate do obchodov a doprajete si niečo na seba, čo vám zlepší náladu. Pretože ten pocit, keď máte na sebe oblečený nový kúsok razom zaženie všetky negatívne emócie. Nebudem vám klamať, robievala som to aj ja. Niekedy dokonca len tak, lebo som si dlho nič na seba nekúpila a vo všeobecnosti som milovala mať na sebe niečo nové. Ono to asi pramení z dôvodu, že vo všeobecnosti mám rada nové veci a to staré sa mi časom trošku opozerá.

Za týmto účelom však vieme pokúpiť aj poriadne blbosti a nákup za len za účelom toho, aby sme sa cítili veselšie, krajšie a jednoducho lepšie v nových veciach, to je jedna z najväčších nákupných chýb. Pretože, aj v takomto prípade sme akosi očarovaní a môžeme kúpiť niečo z čistého rozmaru, čo nosiť vlastne ani poriadne nebudeme. O to horšie, ak je to kúpené v klasickom obchode s oblečením a cena rozhodne nie je nízka. Priznám sa, tiež som stále len človek a typická žena, a tak aj mňa stále občas prepadne „chtíč“ po novej veci, pretože ako typická žena z nej mám radosť a cítim sa v nej super.

Snažím sa tomu nepodľahnúť, čo je niekedy ťažké, a preto v takomto prípade chodievam do sekáča. Nájdem tam cenovo veľmi výhodné kúsky, z ktorých mám radosť a ak ma aj náhodou omrzia, nevadí, podarujem ich a posuniem ďalej kamarátkam alebo na charitu. Nákup v sekáči hodnotím totiž ako menšie zlo a aj keď v ňom niekedy nakúpime len za účelom toho, aby sme mali fajn pocit z novej veci, aspoň neminieme tretinu výplaty a zaobstaráme si niečo, čo niekto iný nenosil, a tak podporíme kolobeh módy. Niekedy však pre krátky radostný pocit z nového kúsku nemusíte chodiť ďaleko – pohrabte sa v skrini svojho chlapa, brata, sestry či maminy a uvidíte, aké poklady tam nájdete. Inšpiráciu môžete nájsť v jednom z minulých článkov, kde som kombinovala frajerove oblečenie. Pred pár dňami som dokonca v sérii pokračovala a do outfitov som zakombinovala kúsky zo starkinho šatníka.

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.