20 faktoch o vlasoch: vedela si, že unesú až 10 ton váhy?

Vlasy sú našou absolútnou súčasťou už od dôb, kedy vznikala ľudská rasa. Nie sú len blond, hnedé či čierne, krátke či dlhé, jemné alebo hrubšie. Naše vlasy, tie sú totiž spojené s veľkým množstvom zaujímavých faktov. Prečítala som snáď všetky internety a prinášam vám 20 tých najzaujímavejších. Článok vznikol v spolupráci s Yves Rocher a ich novými vlasovými radami, takže pár faktov (napríklad o agáve) sú inšpirované práve nimi. Ak poznáš aj iné zaujímavé fakty o vlasoch, nezabudni prispieť do komentára.

1 – Ľudský vlas dokáže udržať až neuveriteľné tri kilá váhy! Ideš vyskúšať?

2 – Ak by si z vlasov však uplietla lano, udržalo by šokujúcich desať ton váhy.

3 – Vedela si, že z agáve sa nevyrába len celosvetovo obľúbený alkoholický nápoj tequila, ale fruktan (sacharid, polymér fruktózy) z agáve zlepšuje kvalitu vlasu, stimuluje mikrocirkuláciu vo vlasovej pokožke a aktivuje vlasové korienky? Yves Rocher ich vo svojich produktoch používa už od roku 1998 vďaka dodávateľom priamo z Mexika. Konkrétne rady s fruktanu agáve nájdeš na tomto linku.

Ja som momentálne skúšala kondicionér a šampón na objem vlasov. Efekt vzdušných, objemných a uhladených vlasov som videla už po prvom umytí. Vtipné je však priam až rôsolovitá konzistencia, úplne iná než u bežných šampónov (zrejme kvôli obsahu fruktanu z agáve).

4 – Maz na hlave nie je zlý, pomáha totiž predchádzať vysychaniu pokožky. Občas však zablúdi aj do našich vlasov, a to sa nám, prirodzene, nepáči. Čím častejšie si vlasy umývame, tým viac sa pokožka hlavy vysušuje, a tým viac mazu vzniká na jej ochranu. V skratke, čím viac si budeš vlasy umývať, tým mastnejšie ich budeš mať. Ak si vlasy musíš umývať každý deň, tak ako ja, odporúčam vyskúšať tento  nepenivý šampón na každodenné použitie.

5 – Aj ty si šampón nanášaš dvakrát po sebe? Robí to tak asi väčšina žien a aj ja. Vraj by sa to však robiť nemalo, lebo pokožka hlavy tak zbytočne citlivie.

6 – Aj ty si stále nešťastná z neustáleho vypadávania vlasov pri pohľade na kefu? Vedz, že je to úplne normálny ľudský proces, tak ako sa aj koža každodenne zbavuje kúskov epitelu. Vedela si však, že denne ti vypadne aj 50 až 100 vlasov?

7 – Myslíš si, že tvoje vlasy rastú pomaly alebo rýchlo? V skutočnosti všetky vlasy rastú približne rovnako rýchlo, a to 1 centimeter za mesiac. Len krátkovlasí ľudia majú tendenciu všímať si rast vlasov viac než tí dlhovlasí.

8 – Počas dvoch najteplejších mesiacov v roku nám však vlasy rastú rýchlejšie, a to aj o 1,5 centimetra za mesiac. Fáza rastu vlasu sa nazýva tak pekne cudzojazyčne – anagén. Keď sa rast zastaví, nastáva katagén. Moment, kedy sa vlas s našou hlavou lúči, sa volá telogén.

9 – Denne nám vypadne až sto vlasov, no rastú len asi centimeter za mesiac. Ako je možné, že nie sme plešaté? Na hlave totiž môže mať každá z nás až 150 000 vlasov!

10 – Svetlých vlasov je na hlave vždy viac než tmavých. Len sú tenšie a jemnejšie, a preto opticky vyzerajú vlasy redšie, než u brunetiek. Brunetky majú v priemere 100 000 vlasov, zatiaľ čo blondínky aj viac ako 150 000. Najhoršie sú na tom čiernovlásky, ktorých počet vlasov je približne „len“ 85 000. Inak, počet všetkých chĺpkov na tele je približne 5 miliónov.

11 – Jeden priemerný vlas sa na našej hlave udrží tri až päť rokov. Potom vypadne a nahradí ho ďalší nový.

12 – Európania majú najvyššiu tendenciu plešivieť.

13 – Hlavnou príčinou šedín nie je stres či samotné starnutie, ale najmä úbytok pigmentu. Ak má žena nedostatok pigmentu už vrodený, môže šedivieť už v dvadsiatke.

14 – Keď raz vlas zošedivie, je to nenávratné a nepomôže už nič, teda, okrem návštevy kaderníčky.

Ak si vlasy umývate každý deň (tak ako ja, keďže každý deň plávam a cvičím), odporúčam vám šampón na každodenné použitie, taktiež od Yves Rocher.

15 – Keď sme už pri tej návšteve kaderníčky a farbení vlasov, vedela si, že bobule Acai nie sú len superpotravinou s antioxidačnými účinkami na naše telo, ale zahrnuté do šampónu na farbené vlasy tiež chránia pred oxidáciou (vplyvom UV žiarenia a znečistenia) aj naše vlasy? A práve oxidácia je proces, kvôli ktorému farbené vlasy farbu strácajú.

16 – To, čo zješ vypiješ sa neodzrkadlí len na tvojom tele a pleti, ale aj vlasoch.

17 – Je vedecky dokázané, že častejším strihaním alebo výživovými doplnkami vlasy citeľne rýchlejšie nerastú. Vyživovaním vlasových korienkov však môžeme podmieniť kvalitu rastúcich vlasov. Na zlepšenie kvality pomáha prekrvenie pokožky (napríklad kávovým peelingom alebo príjemnou masážou hlavy) a strava bohatá na kyselinu listovú, železo, kremík a vitamín A. nič z uvedených atribútov však nepodmieňuje rýchlosť rastu.

18 – Kukurica, kokos alebo pšenica. Vieš, že spojením týchto troch potravín v kozmetike vznikne pena? Používajú sa napríklad aj vo vyššie spomenutých nových vlasových radách Yves Rocher.

19 – Mokré vlasy sú omnoho citlivejšie než tie suché. Odborníci preto radia nečesať si mokré vlasy kefou, ale len jemne a s citom hrebeňom.

20 – Jeden z najväčších mýtov je, že vlasy si na dlhodobo používané produkty zvyknú a účinok sa následne stráca. Opak je však pravdou – ak ti nejaký výrobok alebo vlasová rada vyhovuje, pokojne jej ostaň verná.

Článok vznikol v spolupráci s Yves Rocher.

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.