DIY vianočný pom pom veniec zo starého svetra

Vianoce, to nemusia byť len nákupy plné stresu, míňanie úspor, upratovanie, ktoré sa rovná slušnému tréningu v posilňovni a vypekanie koláčov, ktorých objem by zasýtil menšiu africkú dedinu. Vianoce sú najmä o oddychu a o kvalitnom čase strávenou s ľuďmi, na ktorých nám skutočne záleží. A viete čo? Po vianočné ozdoby nemusíte utekať do supermarketu, tam majú niekedy aj tak poriadne gýčové kúsky (ale zase Vianoce aj o istom gýči sú, no nie?). V tomto článku vám ukážem, ako môžete na vianočné ozdoby zrecyklovať niečo, čo už doma máte, no nevyužívate to a leží to v skrini. Ak máte doma nevyužívaný sveter, šál či inú pleteninu, trochu času a chuti vlastnoručne upcyklovať kúsok, tak tento článok je pre vás ako stvorený. Vianočný venček je tiež skvelý, ak chcete blízkych obdarovať vlastnoručne vytvoreným darčekom.

 

Potrebujete:

Vlnu (ideálne zo starého svetra, ktorý už nenosíte)

Polystyrénovú obruč (nájdete v kvetinárstvach alebo výtvarných potrebách)

Stuhu alebo látku na omotanie obruče (pretože lepidlo v samotnom polystyréne vypaľuje diery a vyrobené pom pom guličky musia na niečom držať prilepené).

Dekorácie podľa osobného vkusu (vianočné guličky, rolničky, reťaze,…)

Sekundové lepidlo alebo tavnú pištoľ

Nožnice

Vidličku

Ako na to?

Postup je skutočne jednoduchý a ak máte deti, toto je perfektná príležitosť na to, aby ste ich zapojili a prežili krásne (pred)vianočné chvíle. Najskôr si vyrobíte pom pom guličky, a to tak, že postupne sveter párate a z vypáraných častí pomocou vidličky tvoríte guľky. Postup na tvorenie guliek pomocou vidličky nájdete všade na internete, ja som sa to naučila pomocou tohto videa. Vypárať však nemusíte celý sveter! Stačí vám vypárať len trochu dlhšie nitky a keď to už ďalej nejde, pokojne nitku odstrihnite a začnite párať ďalšiu. Pri robení pom pom guličky totiž nemusíte na vidličku namotať jednu celistvú dlhú niť vlny, ale pokojne aj viacero menších (a nemusíte ich ani zauzľovať dokopy, len postupne za sebou navíjať). Moja obruč mala vnútorný priemer 13 centimetrov a spotrebovala som približne 30 guličiek (záleží samozrejme od toho, na ako husto guličky lepíte).

Keď máte vyrobený dostatočný počet pom pom guličiek, môžete prejsť na naliepanie. Ak by ste však guličky lepili priamo na polystyrén, roztavovali by ste ho. Preto ho najskôr musíte omotať nejakou stuhou, na ktorej bude lepidlo držať alebo ideálne textíliou (napríklad zo starého bieleho trička, ktoré rozstriháte na pásiky). Ked obruč máte obmotanú, guličky môžete naliepať. Následne je to len na vašej kreativite a vianočný venček si môžete ozdobiť čímkoľvek len chcete. Ja som veniec ladila do studených farieb, a tak som použila strieborné maličké vianočné guličky na stromček, rozkošné malé rolničky a striebornú tenkú vianočnú reťaz.

Čo poviete na takýto vianočný DIY „urobsisám“ projekt, pomocou ktorého som využila kúsok oblečenia, ktorý už nenosím a pretvorila som ho na niečo, čo bude mať naďalej úžitok? Ak nejaké oblečenie nevyužívate, vdýchnite mu druhý život a skúste ho pretvoriť na niečo iné. Ak nie, darujte ho niekomu, kto ho využije a bude mať z neho radosť.

2 komentáre

  • Reply
    4 tipy na vlastnoručne vytvorené darčeky so srdcom a myšlienkou – The Stylemon
    30. novembra 2018 at 19:48

    […] ak je vyrobený vlastnoručne so srdcom a myšlienkou. Prvý článok z vianočnej série o vlastnoručne vyrobenom venčeku zo starých svetrov ste už možno čítali a videli. Skúste však tento rok darovať svojim blízkym to […]

  • Reply
    Ako využiť staré ponožky? – The Stylemon
    4. apríla 2020 at 19:06

    […] pom guličiek som sa za svoj život narobila neúrekom. Tu nájdete návod na pom pom vianočný veniec zo starého svetra. Rovnakým postupom urobíte aj guľky z […]

  • Leave a Reply

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.