Príbeh jedných topánok

Bolo to jedno z tých zamračených, pochmúrnych a šedivých rán, kedy sa vám absolútne nechce vyliezť z postele. Kalendárovo už bola jar, no za oknami môjho brnenského bytu to tak veru nevyzeralo. Smutné bolo nielen počasie, ale aj ľudia, ktorí prechádzali okolo mňa, keď som venčila môjho psíka. Ešte aj on mal náladu pod psa. Úsmevné, no nie?

Počas venčenia mi píplo niekoľko mailov, ktoré obsahovali nie príliš najlepšie správy. V skratke – pos*alo sa všetko, čo sa mohlo. A ešte aj viac. Moja nálada, ktorá korešpondovala s počasím zrazu klesla na bod mrazu. Prišla som na byt a jediné, čo sa mi chcelo, bolo plakať. Ako malé decko. Áno, aj ja mávam občas také dni. Po chvíli depky som musela vstať z kresla, dopiť kávu, ktorá trochu pomohla a išla som kvôli povinnostiam do neďalekého nákupného centra.

Cestou po ulici som sa pozrela do odrazu vo svojom výklade a povedala som si, že výrok o tom, že človek vyzerá presne tak, ako sa cíti, je viac než pravdivý. Ja som v tej chvíli vyzerala, ako keby mňa a moju dušu prešla električka, ktorá práve prefrčala okolo mňa. Prišla som do nákupného centra, rýchlo vybavila všetky nutnosti a povedala som si, že si potrebujem niečo pekné kúpiť. Sebecky, materiálne, impulzívne, proste niečo, čo ma poteší a z čoho budem mať radosť. Nechodím nakupovať s depresiou a preto, aby som si materiálnymi vecami vylepšila náladu, no momentálne som to potrebovala.

Vošla som do prvého obchodu, čo mi „cvrnkol“ do nosa. Bol to Deichmann a hneď vo výklade som zbadala úžasné topánky na šnurovanie s kvetinovou potlačou. Pri pohľade na toľkú krásu som mala ihneď úsmev na perách. Ani neviem ako, a už som žiadala predavačku, aby mi tie nádhery z výkladu doniesla, pretože v mojej veľkosti už boli vypredané a to bol jediný pár. No a tým to všetko začalo.

Cestou domov som už mala náladu lepšiu. Impulzívny nákup topánok veru trochu pomohol mojej dušičke a v tom mi napísala kamoška fotografka: „Čo robíš? Nejdeme poobede fotiť?“ A keďže sa mi nechcelo riešiť tie negatívne pracovné veci, súhlasila som. Však čo, aspoň si obujem moje nové topánky. Obliekla som sa, nalíčila, obula si nový prírastok do môjho šatníka a išla som na električku smer centrum mesta. Už na zastávke ma oslovila pani, že mám vraj nádherné topánky. Viete ako, v našich slovensko-českých končinách nie sme zvyknutí dávať cudzím ľuďom komplimenty, a preto si ja niečo takéto veľmi cením. S paňou som sa dala do reči a povedala som jej, že tie topánky boli takou materiálnou náplasťou na moju dušu, keďže sa v ten deň stalo pár nepríjemných vecí. Odvetila mi, že ja vyzerám tak pekne a pozitívne, akoby sa mi nikdy nič zlé nestalo. Zasmiala som sa, pretože to absolútne nebola pravda. Všetci máme problémy, len niekto ich vie zvládať lepšie a inému to prehryznutie trvá o čosi dlhšie. Začali sme sa rozprávať. Povedala mi, že práve ide z nemocnice, kde leží jej manžel. Jej celoživotná láska a vôbec to s ním nevyzerá dobre. Keď sme debatu skončili, pretože som išla vystupovať z električky, pani mala úsmev od ucha k uchu a viditeľne lepšiu náladu. A mohla za to úplná maličkosť – tie moje nové pekné topánky, vďaka ktorým ma oslovila.

 

Takto to pokračovalo. Po príchode na fotenie mi kamarátka povedala, že ja stále vyzerám tak pekne, som pekne oblečená a dnes mám aj úžasné topánky. A že vždy mám úsmev na perách. V duchu som si pomyslela, och, ako sa ty len mýliš. Tie pekné topánky, teda náplasť na moju dušu, spustili ďalší rozhovor o tom, ako sa moja kamarátka hlásila do práce, ktorú nesmierne chcela, no neprijali ju. A že naše stretnutie musela posunúť o 20 minút neskôr, lebo doma kvôli tomu plakala. Po vyspovedaní sa som jej povedala moje klasické životné pravdy o tom, že všetko sa deje pre niečo, nič sa nedeje náhodne a že za istý čas zistí, že ju do tej práce nezobrali kvôli tomu, že na ňu niekde čakal ešte oveľa lepší flek. Vyrozprávala sa, zlepšila sa jej nálada a ja som to na nej aj videla. A za všetko znova mohli tie moje nové topánky, kvôli ktorým tá debata začala.

No a toto sú tie zázračné topánky – Deichmann.

5 komentárov

  • Reply
    Simplement Lui
    27. marca 2018 at 18:39

    A beautiful and shining spring outfit!

    https://4highheelsfans.wordpress.com/2018/03/27/felidae/

  • Reply
    Mati
    27. marca 2018 at 20:43

    Perfektné topánky, asi určite ich nutne potrebujem 😀

  • Reply
    Mery
    28. marca 2018 at 11:35

    jej no to je nadherny pribeh! a topanky su este krajsie! 🙂

  • Reply
    Patricia
    29. marca 2018 at 11:37

    uzasny clanok 🙂 …. je vidno, ze si dobry clovek 🙂

  • Reply
    Rose Tascher
    9. apríla 2018 at 11:48

    Krásný outfit 🙂
    Taky jsem se na tyto botičky v Deichmanu dívala, no spíš ale na jejich černé sourozence 🙂

    Tak přeji, aby dnešní den byl co nejhezčí <3

  • Leave a Reply

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.