Ako sa nepos**ť z Vianoc?

Iste ste si všimli aj vy, že v poslednej dobe sa to nádherné čaro Vianoc akosi vytráca a namiesto tých podstatných vecí, o ktorých by Vianoce mali byť, sa naháňame za darčekmi, stresujeme sa, tlačíme v obchodných centrách a míňame neskutočné množstvo peňazí. Vytvorila som preto podrobný návod (s nadhľadom) o tom, ako sa tento rok z Vianoc nepoondiať, brať ich v pokoji a užiť si ich presne tak, ako sa to robilo voľakedy, keď sme ešte nepoznali veľké obchodné centrá, všade boli z každého tovaru maximálne tri druhy a slovo marketing sme nepoznali.

1 nainštaluj si Ad Blocker

Pravdepodobne ho už máš, keďže podľa výskumov má tento blokovač reklám v počítači až 60% mladých. Ak nie, tak to rýchlo zmeň, pretože vianočné reklamy, ktoré na teba vyskakujú zovšadiaľ na tých internetoch sú významným zdrojom stresu a tikov v oku.

2 televízor ani za Boha nezapni

Myslím, že tento bod proste netreba rozoberať podrobnejšie. Ak si chceš pozrieť nejaký dobrý film alebo Popelku po tisícdvestoosemdesiatyštvrtý krát, pokojne. Dá sa to stiahnuť z tých internetov.

3 urobte si doma tajného Ježiška

Namiesto stresov, čo komu kúpiť a či má ten dotyčný už dostatok darčekov, aby sa neurazil, si urobte doma tajného Ježiška. Na papieriky si napíšte mená všetkých členov v domácnosti a postupne si losujte. Koho meno si vyberieš, tomu darček kupuješ a nikomu inému. Dotyčná osoba zároveň nebude vedieť, od koho ten darček dostala. Dobrým a veľmi ekonomickým krokom je aj zadanie si rozpočtu, ktorý na darčeky môžete minúť. Takto sa veľmi pekne vyhneš stresom.

4 venuj každému minimálne hodinu

Všetci sa počas roka naháňame za všeličím možným, chceme byť úspešní v práci, bohatí, vzdelaní a ešte k tomu aj v dobrej fyzickej kondícii. Proste zaberačka. Pri tom všetkom však zabúdame rozprávať sa jeden s druhým. O to ťažšie to je, ak bývate v inom meste ako vaša blízka rodina. Vianoce by preto mali byť hlavne o trávení času s tými, ktorých ľúbime. Venuj každému členovi rodiny alebo kamarátovi hodinu. Len vy dvaja, kdekoľvek. A pýtaj sa.

5 nakúp si všetky potraviny dopredu

Ono to znie síce vtipne, no naozaj – urob si zásobu potravín dopredu, akoby išla byť nebodaj vojna. Pretože ísť 23.12. kupovať rožky alebo pomaranče do Tesca, to sa rovná samovražde. Všetci sú nervózni, všade je milión ľudí, teplo, stres, otrasné ceny…

6 všetko s mierou

Väčšina vianočnej stresovačky pramení z toho, že všetci chceme mať všetko perfektné. Perfektne nakúpené darčeky, perfektne napečených dvadsať druhov koláčov, perfektne upratané, proste všetko tip-top, lebo to tak robí suseda a aj tá herečka v telke, a teda sa to tak musí. A vieš čo? Nemusí! Hlavne si v pohode oddýchni a rob to tak, ako to cítiš. Ak je Štedrý deň a ty máš dom hore nohami, je to v pohode a svet sa z toho nezrúti. Ak nemáš dvadsať, ale len jeden druh koláča alebo žiaden, lebo proste nie si Jamie Oliver a neznášaš pečenie alebo to jednoducho nestíhaš, ani z toho sa svet nerúca. Daj si oriešky a buď v pohode.

7 choď do kostola

Ak aj nie si veriaci alebo proste počas roka do kostola nechodíš, urob tak aspoň na Vianoce. Kvôli tej krásnej atmosfére, pohode a pokoju. A pokore.

8 punč si radšej uvar doma

Ísť s kamoškami na punč do mesta a nasávať tú atmosféru je síce krásne, no realita býva väčšinou iná. Vonku je zima, človek len prechladne, všade je kopa ľudia to, čo predávajú za nekresťanské peniaze má od dobrého punču veľmi veľmi ďaleko.

 

4 komentáre

  • Reply
    philosoraptorka
    3. decembra 2017 at 16:08

    Milý článek, dík za něj. Akorát se dost webů blokování reklam brání tím, že nezobrazují svůj obsah, ale žádost o vypnutí Adblocku, takže to není tak jednoduché. A s kostelem souhlasím, už jen kvůli zajímavé vůni kamene a kadidla.

  • Reply
    Viki
    4. decembra 2017 at 9:50

    Haha pekne napísané 😉 ale asi žiadnu z tvojich rád nepoužijem 😛 pre mňa to všetko k vianociam patrí 😛

    Viki Ceglédyová

  • Reply
    Rose Tascher
    4. decembra 2017 at 22:53

    Tak to já si dělám punč doma i venku a musím říct naopak, že venku to má mnohem větší atmošku a dokonce to i více chutná, když je taková zima 😀

  • Reply
    O tom, prečo nemám rada Vianoce. – The Stylemon
    17. decembra 2017 at 15:28

    […] som sa tento rok naozaj rozhodla, že sa z Vianoc nejdem pos**ť a prečítať si o tom môžete aj TU. Nejdem upratovať ako robot každý jeden milimeter nášho domu a ani nemáme v úmysle […]

  • Leave a Reply

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.