Prečo sa už toľko nemaľujem?

V poslednej dobe som si na sebe všimla, že sa maľujem skutočne čo najmenej. Myslím, že to nie je tým, že by som sa „opustila“ a nestarala sa o seba tak veľmi, ako kedysi. Rozmýšľala som, v čom to je… Je to celé len o momentálnom pocite a sebadôvere alebo o skutočnej lenivosti?

Silný make up za okuliare

Keď som nosila okuliare, teda ešte pred mojou laserovou operáciou očí (celý článok si môžete prečítať tu), som si stále myslela, že sa musím kvôli okuliarovému rámu maľovať silnejšie ako iné ženy. Za okuliarmi mi predsa oči zanikajú. Nedá sa síce povedať, že by som to s líčením extrémne preháňala, no povinnou jazdou boli okrem make upu, púdru a špirály aj výrazný bronzer, rozjasňovač, ceruzka na obočie, tmavšie hnedé očné tiene a hrubá očná linka. Cítila som sa tak príjemne a upravene. Výrazný make up tiež spôsobil to, že som si bez neho pripadala neupravene, ba až choro a vždy, keď som niekam išla, som sa maľovala. Bez make upu som si prišla menej pekná a akoby mi niečo chýbalo. S obdivom som pozerala videá na Youtube a Instagrame, kde si ženy na seba dávali tonu dekoratívnej kozmetiky a zdalo sa mi to úplne normálne a inšpiratívne.

Zlom

Akýsi zlom prišiel tesne pred mojou operáciou očí v Neovízii, kedy mi doktorka odporučila nemaľovať si oči už pár dní pred operáciou. Ja som to, samozrejme, zobrala veľmi vážne a maľovať som sa prestala už dva týždne pred operáciou s tým, že si moja pleť aspoň oddýchne. Čuduj sa svete, som si na svoj zjav bez výrazného obočia a hrubej čiernej očnej linky zvykla. Jednoducho som to vôbec neriešila, veď mám na nemaľovanie predsa dobrý dôvod – operáciu očí.

Ja a make up teraz

Teraz už mám dva týždne po operácii. V rámci pooperačného postupu mi nariadili, aby som si približne dva týždne nemaľovala oči, najmä na viečka nedávala práškové očné tiene, ktoré sa môžu dostať do očí a škodiť. Na svoj zjav bez make upu som si už úplne zvykla. Dokonca včera som si skúsila dať na seba len jemnú vrstvu tekutého make upu a poviem vám, že som to na sebe normálne videla. Na pleti som mala akýsi neprirodzený nános, ktorý sa mi zdal veľmi okatý a mala som pocit, že pleť vôbec nedýcha. Jednoducho, už nie som na to zvyknutá.

Bezokuliarová make upová rutina

Moja make up rutina očí bez okuliarov je vskutku veľmi jednoduchá. Jediné, na čo si dávam aspoň trochu viac záležať, je obočie. To považujem za niečo, čo veľmi výrazne žene pomáha k upravenému vzhľadu a je to spolu s vlasmi našou korunou krásy. Keďže je moje obočie tenké a riedke, zľahka si ho dokresľujem hnedým tieňom na obočie alebo ceruzkou. Na očiach už neriešim tiene a tekuté očné linky, tak ako kedysi a vystačím si len s kliešťami na riasy, ktoré ich krásne pozdvihnú a oko sa tak opticky zväčší. Používam tiež len trochu špirály. Ľudia okolo mňa mi hovoria, že sa mi po operácii akoby zväčšili oči. Neviem, čo je na tom pravdy, ale podľa mňa je to skôr rozdielnym spôsobom, akým si ich maľujem. Ďalej používam len ľahký bronzer na vykontúrovanie lícnych kostí a trochu rozjasňovača. Občas, keď chcem byť namaľovaná trochu viac (napríklad, keď idem fotiť outfit na blog), na pery si dávam moju istotu – dlhotrvácny rúž od Dermacolu, ktorý drží ako betón.

Dôsledky nemaľovania sa

Najvýraznejšie dôsledky mám hneď dva! Prvým je fakt, že už viac ako mesačný oddych od make upu spôsobil to, že sa mi zlepšila pleť. Predtým som si tvár maskovala make upom, a tak som veľmi nevnímala jej nedokonalosti. Keď som však prvých pár dní bola bez neho, uvedomila som si, že mám na nose čierne upchaté póry a ani moje čelo nie je príliš hladké. Absolvovala som teda diamantovú mikrodermabrázu a hĺbkové čistenie pleti. Moja tvár sa mi za make upovú prestávku a čistenie poďakovala tým, že nikdy nebola krajšia, čistejšia a sviežejšia. Druhým výrazným dôsledkom je to, že ráno trávim v kúpeľni oveľa menej času. Veď už len nakreslenie dvoch rovnakých očných liniek so zobáčikmi na koncoch bolo pre mňa olympijskou disciplínou, ktorá trvala niekedy aj viac ako 15 minút. Teraz si ráno môžem dlhšie pospať alebo si v pohode vychutnať rannú kávu s mojim priateľom a našim psíkom. Veď pár čiarok na obočí, špirála a jemný dotyk bronzera a rozjasňovača ma nikdy netrvá viac ako 5 minút.

Sebadôvera alebo lenivosť?

Počas môjho mak upového oddychu som stále rozmýšľala, čím to je, že sa cítim v pohode a výrazné maľovanie mi absolútne nechýba. Je to lenivosť? Zanedbávam sa? Nikdy som predsa nechcela dopadnúť tak, že sa opustím, prestanem sa o seba starať a budem po svete strašiť so strapatými vlasmi a hrôzostrašnou neupravenou tvárou. Prišla som na to, že je to celé o osobnom pocite a o tom, v čom sa cítim dobre. Tak, ako sa mení človek, mení sa aj jeho pohľad na svet, názory a vkus. Kedysi sa mi páčil výrazný make up a bez neho som si prišla nekompletná. Teraz sa mi zjavne vkus zmenil a bez make upu, respektíve s jemným skrášlením dekoratívnou kozmetikou si sama sebe pripadám pekná, a to je predsa pre ženu veľmi dôležité. Sčasti tento pocit pramení aj z toho, že som začala v móde a make upe vyhľadávať prirodzenosť. Bola som už unavená tým, ako sa mení prototyp ženskej krásy a ako nám média (časopisy, televízia či sociálne siete) predkladajú výrazné líčenie, umelé mihalnice, tetované obočie, vybielené zuby a botox v perách a bohvie kde všade inde ako niečo normálne, prirodzené a dobré. Keď som otvorila napríklad Instagram, videla som kopec fotiek a videí žien, ktoré boli už aj nenamaľované úplne krásne, no oni svoju prirodzenú krásu zakryli pod tonu make upu. Prečo? Ako som však písala, ono je to všetko o pocite a o tom, v čom sa zdá žena sama sebe pekná.

2 komentáre

  • Reply
    Nita
    16. októbra 2017 at 10:43

    Super článok! Aj bez výrazného makeupu vyzeráš skvele a keď si dáš iba ten červený rúž veľmi pekne ťa to rozžiari. Ja osobne mám také fázy a občas sa maľujem viac a potom zas dlhšie takmer vôbec. Avšak ako mám krátke vlasy, trošku makeupu predsa len potrebujem, lebo bez neho vyzerám ako malý fagan. 😀

    NITA
    NEW POST

  • Reply
    mircatko
    14. decembra 2017 at 15:22

    Presne toto sa stalo aj mne. Výrazné linky a viac makeupu ako bolo treba .. už cca rok a pol nenosím linku a aj menej všetkých podkladov a je to super 🙂 a presne ako píšeš, šetrí to čas ! 🙂 a nemusíš cez den kontrolovať či ti náhodou nebleddne či nemizne zobáčik
    z linky v kútiku 😀 🙂 super clanok

  • Leave a Reply

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.