Prečo mám depku zo sociálnych sietí?

Nebudem vám klamať, ani ja niekedy nemávam dobrú náladu a dokonca to občas prerastá aj do takej menšej depky. Príčinou tej mojej depky je poväčšine uvedomenie si, že mám 25 rokov a nič som poriadne v živote nedosiahla. Samozrejme, keď sa na to človek pozrie v globále, naozaj sa nemám na čo sťažovať a depresie u mňa naozaj nie sú na mieste. Ja som však včera (v tých 40 stupňových horúčavách asi v delíriu) presne prišla na to, čo je koreňom môjho problému. Sú to sociálne siete, konkrétne Instagram.

Sociálne siete mnohí berieme ako každodennú súčasť života a pripájame sa na ne väčšinou už hneď po zobudení. Na jednej strane sú to veľmi dobré prostriedky, prostredníctvom ktorých sa môžeme spojiť so svojimi priateľmi alebo blízkymi, byť s nimi v kontakte a pomocou fotiek aj vidieť, ako sa kto má a čo má nového a aj naopak – môžeme dať vedieť my ostatným, čo zaujímavé sa nám stalo. Proste super vec. No, len do istej miery. Ak sa na sociálne siete nedostávate len raz za tri dni na 5 minút, naozaj len kuknúť, či vám niekto nepísal a čo to tí kamaráti majú nového, ale sa na ne pripájate každý deň niekoľkokrát a (napríklad ako ja) sledujete iných (cudzích) ľudí pre inšpiráciu napríklad na Instagrame, skôr či neskôr upadnete do depresie. Instagram je totiž akousi galériou našich životov a keďže sme my ľudia veľmi vynaliezaví a poväčšine aj súťaživí, chceme mať na svojom účte čo najkrajšie a najlepšie fotky, až to skĺzne k tomu, že nefotíme spontánne reálne veci, ale fotíme akúsi ilúziu dokonalosti. Určite viete, na čo narážam.

Nech ste ktokoľvek, vždy na svete bude existovať človek, ktorý je krajší, vzdelanejší, kto viac cestuje, má lepšiu postavu, zamestnanie alebo viac peňazí. A na Instagrame je ich vďaka tej vyššie spomínanej fotografickej ilúzii ako maku. Len čo otvoríte svoj účet a stlačíte tlačidlo „explore“, vybehne vám neúrekom fotiek od ľudí z celého sveta. A keďže je Instagram inteligentný, zobrazuje vám presne to, čo sa vám páči. V mojom prípade sú to teda fotky blogeriek, modeliek, fotky outfitov a oblečenia, fotky žien cestovateliek, športovkýň, atď… Len čo sa zobudím, vidím, ako nejaká slečna z Ameriky cestuje po Ázii a fotí úplne epické úžasné fotografie seba na rôznych turistických pamiatkach, ďalšia baba z Kanady si zasa urobila „akože len tak“ selfie rovno po cvičení, pričom má brucho a zadok, aké ja nikdy mať nebudem, ďalšia baba z Talianska cestuje s Chanelom do Paríža alebo nejaká Britka práve skončila tretiu univerzitu. Nečudo, že sa po takejto rannej náloži človek cíti ako úplné h***o. Bez prepáčenia.

Ako teda bojovať proti takejto instagramovej depke? Ja som si nasadila celkom účinný detox. Na sociálnych sieťach len odpoviem na komentáre alebo správy, uploadnem nejakú fotku a rozhodne NESLEDUJEM nikoho cudzieho. A počas tohto detoxu sa snažím užívať si krásne maličkosti, ktoré mňa, jednoduchú ordinárnu osobu z malej dediny, bavia. Pretože to, že práve necestujem a ani nezažívam nič svetoborné, neznamená, že môj život nie je dobrý alebo že je nudný. Pretože ja, obyčajná dievka dedinská si viem užiť aj také obyčajné pílenie dreva, sušenie sena, zaváranie uhoriek alebo okopávanie zemiakov či vysávanie v storočných teplákoch. Lenže viete, takéto obyčajné veci nikto na Instagram nevyfotí. Všetci tam chcú pôsobiť dokonale.

Šaty – JUSTPLAY.

  

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.