Poklady mojej šperkovnice + prečo zo mňa nie je úspešná podnikateľka s bižutériou?

Aby to tu nebolo len o oblečení, rozhodla som sa vám ukázať poklady mojej šperkovnice, a to konkrétne moje obľúbené náhrdelníky a náramky. Nie sú to však len také obyčajné kúsky, ktoré kúpite v každom druhom obchode. Táto bižutéria je na zjedenie. Doslova!

Teda, nie tak úplne doslova. Ide o náhrdelníky a náramky vyrobené z kávových zŕn a fazule. A ako som sa k nim dopátrala? Bolo to pred dvomi rokmi, keď som istý čas žila v Mexiku. Tunajšia kultúra, zvyky, tradície a umenie mi nesmierne učarovali. Odniesla som si stadiaľ nielen veľa spomienok, ale aj pár umeleckých predmetov, nefalšované pravé mexické pončo a spomenutú bižutériu. Tá má vďaka svojej unikátnosti a originálnosti v mojej šperkovnici špeciálne miesto. Náhrdelník alebo náramok z kávy dokonca stále (aj po tých dvoch rokoch) nádherne voňajú po čerstvo upraženej káve a doteraz ju mávam na toaletnom stolíku a bižutériu z fazule – tú by ste pokojne aj teraz mohli strčiť do zeme a vyrástla by vám rastlinka fazule. Skutočne neopozerané originálne šperky, ktoré sú navyše aj v súlade s prírodou. Nikde inde na svete som podobnú bižutériu zatiaľ nevidela a keď som googlila, skutočne ani nikto v Európe také kúsky nepredáva. A keďže som na šperky neustále dostávala komplimenty a všetci sa a pýtali, kde som to kúpila, môj obchodnícky duch dostal perfektný nápad.

Prečo dané šperky zo semiačok a fazule nepredávať u nás, keď som objavila originálnu dieru na trhu? V samotnom Mexiku túto bižutériu vyrábajú ručne tunajší remeselníci a hodnota výrobkov je len pár eur. Išlo teda o pomerne dosť lacné a unikátne kúsky, ktoré by navyše boli exotické a hand-made, takže som si myslela, že som objavila Ameriku a pôjde to na dračku. Začala som teda kontaktovať výrobcov a celý proces bol vďaka kontaktom na veľvyslanectve oveľa jednoduchší. Mexičania sú síce svojskí, s internetom a deadlinami sa nekamarátia a na emaily odpisujú po týždňoch, no povedala som si, že to za to stojí. Bola som šťastná, že som objavila niečo takéto unikátne, čo sa obrovskému množstvu ľudí páči a niečo, s čím by sa teoreticky dalo podnikať. Bohužiaľ, zostalo to len pri tej teórií. Prečo?

Dôvod, prečo nie som úspešná podnikateľka s mexickou hand made bižutériou z kávy, fazule alebo melónových semienok je prostý a keď si naň spomeniem, ešte aj dnes cítim hnev a ľútosť. V skratke povedané, náhrdelníky z „jedla“ sú biologickým materiálom. A viete si predstaviť, že tento biologický materiál prepravujete vo veľkom cez dva kontinenty? A čo na tento biologický materiál pochádzajúci z Latinskej Ameriky povedia colníci? A koľko by celý proces dovozu a zastavenia a kontrolovania na colnici trval? O poplatkoch za prevoz biologického materiálu cez dva kontinenty a dodržiavaní všetkých pokynov a zákonov na všetkých stranách hovoriť ani nemusím. Jednoducho, z krásnych a originálnych náhrdelníkov vznikol taký byrokratický proces, ktorý môj prvotný nič netušiaci entuziazmus totálne zničil a je to veľká škoda.

Takže nanešťastie, jediné, čo mi z eventuálneho podnikateľského zámeru zostalo sú krásne náhrdelníky a ešte krajšie spomienky.

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.