Čo je fenomén hygge a ako ti môže priniesť šťastný život?

Som dievča z dediny, ktoré celý svoj život prežilo s otlčenými kolenami vonku v prírode, kde som zažívala tie najväčšie dobrodružstvá. Spolu so svojou rodinou a kamarátmi som celé detstvo prežila u nás na dedine v záhrade, kde sme sa hrali, rozprávali sa, užívali si prítomnosť jeden druhého, prítomnosť prírody či krásneho počasia. Bratranec so sestrou vždy vymýšľali tie najväčšie detské vylomeniny, pokým krstný rodičia doniesli kvalitné mäso, mamina rozpálila gril, starká upiekla chutný koláč, sestra uvarila voňavú kávu a starký zasa prihodil domáce víno. Vyrástla som v krásnej atmosfére pohody, pokoja a všadeprítomnej dobrej nálady a prírody. Posedenie v záhrade by sme hocikedy uprednostnili pred sedením za počítačom, domáce jedlo hocikedy pred kupovaným a dedinu hocikedy pred mestom. Ani sme nevedeli, že sme vlastne od nepamäti pestovali dánsky štýl šťastného života Hygge, ktoré je v súčasnosti jedným z najväčších boomov.

Čo je Hygge?

Je to najnovší trend, fenomén, ktorý nás vraj urobí šťastnejšími. Prišiel z Dánska a možno viete, že práve Dáni sú podľa rôznych výskumov najšťastnejší národ na svete. Hygge ako najnovší svetový boom pramení z potreby ľudí uniknúť pred každodenným zhonom, stresom, povinnosťami, hlukom a nikdy neutíchajúcim životom veľkomesta. Hygge nás vraj naučí nájsť každý deň svoje šťastie a pohodu. Môže to byť dobrá káva, obľúbené kreslo alebo zaujímavá kniha. Vyjadruje potrebu „žiť“ a „byť“ namiesto „mať.“ Hygge je o užívaní si života naplno, každý deň a každú minútu. O vychutnávaní okamihov, ktoré stoja za to. Naplno a bez výčitiek – či už ide o záľuby, šport či dobré jedlo. Výraz hygge nemá doslovný preklad, no ja osobne by som ho označila ako pocit. Niečo, v čom „sme doma“ a čo nás robí spokojnejšími a šťastnejšími. Niekto nachádza hygge na tanečnom parkete, niekto v kresle s knihou, iný zasa na prechádzke so psom v lese alebo v bazéne či napríklad len vtedy, keď si uvarí obľúbený čaj alebo pustí obľúbenú hudbu.

ČO MÁM NA SEBE?

Šaty – Bonprix

Bunda – Bonprix

Kabelka – Love moschino

Šľapky – ZARA.

Hygge štýl sa dokonca dostal aj do módy, obliekania a šperkov. Zaoberá sa ním napríklad značka Trendhim.

Ako praktizujem Hygge ja?

Ani by som si neodhadla spočítať to množstvo ľudí, ktorí sa ma pýtali, ako to robím, že som stále taká usmievavá, pozitívne naladená a vyrovnaná. Keď som si bližšie prečítala o dánskom hygge, zistila som, že vlastne ja týmto štýlom života žijem odjakživa. Momentálne žijem v Brne a som pracovne veľmi vyťažená. Ľahko by sa mi mohlo stať, že prepadnem rýchlemu a stresujúcemu životu veľkomesta či tlaku mojej práce. A keďže žijem ďaleko od rodiny, s ktorou by som zažívala „pocit“ hygge, snažím sa ho navodiť sama. Každý deň si nájdem akúsi sebeckú chvíľku len sama pre seba, kedy sa odreagujem od stresu a povinností, premýšľam, triedim si myšlienky, upokojujem sa a možno aj meditujem. Väčšinou je to prechádzka v tichu v prírode s mojim psíkom alebo nejaká fyzická aktivita, najčastejšie vonku. Síce žijem v panelákovom byte, to však neznamená, že musím prepadnúť ruchu mesta. Byt je síce malý, no stačí v ňom zapáliť sviečky a pustiť dobrú hudbu a hneď si navodím pohodovú atmosféru. Nikdy by som tiež niečo nerobila z donútenia alebo takpovediac za trest – či už ide o nejaké cvičenie alebo diétu. Rada si doprajem dobré a chutné jedlo s priateľom výmenou za krásny beh v prírode počas západu slnka. A o tom práve hygge je.

Tento článok vznikol v spolupráci s trendhim.sk

2 komentáre

  • Reply
    Simplement Lui
    14. júla 2017 at 13:35

    Nice outfit, the yellow mules are perfect here 😉

    https://4highheelsfans.wordpress.com/2017/07/13/the-french-touch/

  • Reply
    Viki
    15. júla 2017 at 9:37

    Nikdy som predtým o tom nepočula 🙂 díky za vysvetlenie 😛 A inak perfektné fotky 😉

    Holka pre všetko

  • Leave a Reply

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.