Ako predstierať, že rozumieš káve?

Byť na slovo vzatým odborníkom v nejakej oblasti, to chce veľmi veľa štúdia a obetovaného času. Pred pár dňami som čítala skvelý článok o tom, ako predstierať, že rozumiete vínu. Dávno som sa tak dobre nezasmiala, najmä kvôli tomu, že samozvaného odborníka pritom na konci ľahko oklamali tak, že do karafy naliali najlacnejšie krabicové víno, tvrdili mu, že je to zberateľský kúsok a on si nevedel vynachváliť ten nezameniteľný „buket.“ No a keďže ja o káve tiež viem veľké hnedé, síce ju pijem každý deň, tak mám pre vás pár rád, sťaby od experta na kávu 😀

Vždy hovor KÁVA

Milovníci kávy si nikdy v kaviarni nevypýtajú „latéčko“ alebo „pressko“ alebo si doma nevaria fajný káves. Tú voňavú tmavohnedú tekutinu vždy, ale VŽDY nazvú káva, pričom do vyslovenia toho slova dajú toľko lásky, že by ste si to poľahky splietli s romantickou ódou.

Káva je proste vždy hnusná

Na to, aby vám káva chutila, musíte buď poriadne dospieť alebo si na tú zvláštnu chuť zvyknete rokmi pitia. Keďže je káva návyková a vy ju už pijete nejaký ten čas, zdá sa vám, že vám chutí. Ono je to však len čistá závislosť a ak by som sa spýtala desiatich ľudí, či im tá klasická káva bez mlieka a bez cukru chutí, vyše polovica by pravdepodobne povedala, že nie. Nikto vlastne nevie, ako dobrá káva chutí (ak nie ste odborník z kolumbijskej plantáže).

Káva z automatu je hnusná tiež

Ak vám káva z automatu chutí, len to, pre všetkých svätých, nepovedzte! Aj keby vás mučili! Na kávu z automatu nadávajú predsa všetci milovníci kávy, pričom používajú napríklad pomenovanie vývar zo špinavých ponožiek.

Žiadne mlieko

Ak chcete pôsobiť ako najväčší kávičkári, rozlúčte sa s mliekom a pravdepodobne aj s cukrom. Pri najbližšej príležitosti, keď uvidíte, ako si v kaviarni niekto nalieva mlieko do kávy, najlepšie urobíte, ak ho začnete hnať von z podniku s horiacou pochodňou v ruke.

Ak to nemá samolepku, nestojí to za to

Výber kávy v obchode je pre samozvaného kávového experta celkom jednoduchý. V praxi – čím viac nálepiek (tým viac Adidas) tým lepšia káva to ASI bude. Čiže ak to nie je fair trade, organic a neviem čo všetko ešte, do rúk to neberte, pretože dostanete vyrážku.

Picollo neexistuje

A čo je picollo? To je vlastne jedno, dôležité je, že to neexistuje! A toto si dajte vyšiť na tričko alebo ešte lepšie – vytetovať na pravú ruku. A keď vás niekto bude presviedčať o opaku, zosmiešnite ho bez hanby pred celým lokálom.

 

Hrnček nahriaty a pohár vody vždy

A toto si dajte vytetovať rovno pod to picollo. Podľa toho sa totiž pozná správny kávičkár. Ak vám kávu donesú v studenej šálke a bez pohárika s vodou, to je smrrrrrť.

Bez umenia kávu nebrať!

Ak vám kávu donesú len s nejakou vykreslenou papraďou z peny, vysmejte ich. To fakt neviete nakresliť aspoň Hello Kitty?

1 Comment

  • Reply
    Dominika
    8. júla 2017 at 11:49

    aj ja chcem tak navnadeno vedieť písať 🙁 😀 … inak asi som prave dostala chuť na kávu 😀

  • Leave a Reply

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.