Ako oddychujem ja?

Oddych. Relax. Pauza. Vypnutie. Synonymá, ktoré často mnohí z nás ani nepoznajú. Kvôli rýchlemu životnému tempu a naháňaní sa za úspechom, kariérou či peniazmi akosi zabúdame, že treba občas aj vypnúť. Veľké množstvo ľudí nevie oddychovať, čo má za následok stres, únavu, nespavosť a psychickú i fyzickú vyčerpanosť. Naučiť sa v dnešnej dobe oddychovať je preto jeden zo základov kvalitného života. V tomto článku ti preto ukážem, ako oddychujem ja.

Možno sa ti téma článku zdá trošku zvláštna, no oddych je skutočne nevyhnutný. Veľa ľudí ho berie len ako stratu času, ktorý by sme inak mohli využiť na plnenie si domácich či pracovných povinností. Každý jeden odborník však hovorí, že oddych je pre naše fungovanie, rozmýšľanie, efektívne rozhodovanie a pracovný výkon nesmierne dôležitý. Veľa ľuďom sa oddych spája len so spánkom alebo leňošením v posteli. Oddychovať môžeš rôzne – pri čítaní knihy, pri športe, maľovaní, pozeraní televízie, žehlení či meditovaní a počúvaní dobrej hudby. Pre mňa je synonymom oddychu rozvoniavajúca čerstvo uvarená káva.

Práve tento energiu dobíjajúci nápoj je pre mňa jednou zo skutočných chvíľ na vypnutie a zrelaxovanie. Na Popradskú kávu ma naučila moja mamina, veľká kávičkárka. Už takmer desať rokov, vždy, keď je to možné, na chvíľku prestaneme pracovať a uvaríme si kávu. Pokým ona je stará škola a tradičnú zalievanú kávu pije tak dlho, že by sa to pravdepodobne aj hanbila priznať, ja som spočiatku pila takú, kde bolo viac mlieka ako vody a cukrom som tiež rozhodne nešetrila. Boli to však časy pubertálne a ako som starla a dospievala, menili sa aj moje chute. Keďže rodinu proste nezaprieš a gény sa dedia, je jasné, že po čase som na zalievanú klasiku prešla tiež. Ten moment, keď jedna z nás zahlási: „dáme kávu?“ je perfektný a spolu s rýchlo sa šíriacou príjemnou vôňou kávových zŕn do mňa vstúpi pohoda a pokoj. Som rada, že som takýto stred vesmíru a oddych našla. Takúto chvíľku pohody si dopriavam približne trikrát za deň a som rada, že pitie väčšieho množstva kávy mi kvôli nízkemu tlaku povolila aj doktorka (och, ďakujem).

Aj keď starú dobrú Popradskú kávu občas „podvediem“ s inými značkami (najmä keď som napríklad s kamarátkami v kaviarni), princíp však zostáva rovnaký. Podebatíme, preberieme všetky novinky, na chvíľu „vypneme“ a prídeme na iné myšlienky ako škola, práca, zhon, stres a povinnosti. Hovorí sa, že človek si najdlhšie a najsilnejšie vo svojej pamäti uchováva vône. Ja čerstvo zaliatu kávu cítim na kilometre, nos ma do kuchyne dovedie lepšie ako zrak a po ovoňaní horúceho hrnčeka do mňa vstupuje pokoj a vynárajú sa mi všetky krásne momenty a spomienky.

Ako aktívny človek rada vykonávam dve veci naraz. Počas upratovania si dám na tvár čistiacu masku alebo počas varenia pozerám film. Určite to poznáš aj ty. Keď som sama, často sa s kávou spája aj iná činnosť. Milujem lakovanie nechtov, pozeranie seriálov či listovanie v módnych magazínoch. Sú to síce typické ženské „hlúposti“, no pohľad odborníkov je iný – vraj čím jednoduchšie a primitívnejšie sú dané činnosti, tým lepšie dokáže mozog vypnúť a zregenerovať sa. Mne napríklad často stačí len obyčajná chvíľka pre seba, kedy si v tichu sadnem, vyložím nohy a zavriem oči.

 

Typ oddychu u mňa však závisí aj od konkrétnych povinností, ktoré v tom čase mám. Ak celý deň sedím za počítačom a pracujem, niet nad vypnutie tohto diablovho nástroja, uvarenie kávy a sadnutie pod strom von v záhrade. Ak máš aj ty sedavé zamestnanie, skvelým oddychom je aj manuálna práca ďaleko od počítača – cvičenie, upratovanie či iné drobné domáce práce ti hlavu vyčistia perfektne. Naopak, ak pracuješ veľa manuálne, skús si nájsť voľnú chvíľku a prečítať si pár strán z dobrej knihy alebo si jednoducho len pusť zaujímavé video na internete.

No Comments

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.