Ako byť fotogenická? Moje tipy a triky

Sociálne siete v súčasnosti kraľujú internetu a sú vďačným miestom, kde ľudia zdieľajú svoje životy rôznym spôsobom, najčastejšie fotografiami. Selfíčka sú umením 21. storočia a každý chce na nich vyzerať tip top. Ja som sa od detstva fotenia bála, pretože som bola trochu hanblivá a nedôverovala som si. Počas rokov som však prišla na pár tipov, ako na fotkách vyzerať upravene, uvoľnene, sebavedomo, skrátka dobre.

Vlasy a make up sú základom

Ak nie si modelka a nepredvádzaš pre Victorias Secret, dobrá fotka sa ti bez make upu a so strapatými neupravenými vlasmi podarí len ťažko a žiadny filter jej veru nepomôže. Aspoň trochu upravené vlasy a make up sú preto základom. Aby ti na fotke vlasy nelietali a nevyzerali strapaté, ale uhladené a lesklé, použi nejaký svoj obľúbený olej na vlasy. Čo sa týka make upu, fotka znesie naozaj veľa. Napríklad na týchto fotkách mám na sebe asi tonu bronzeru, rozjasňovaču, dymové tiene, výraznú hrubú linku, sýty rúž a nevyzerám ako čínsky boh srandy.

Hlavne spontánne

Ak sa pred fotoaparátom necítiš vo svojej koži, na fotke je to samozrejme neskutočne vidno. Radšej ako postaviť sa, našpúliť pery do sileného úsmevu a pozerať sa do fotoaparátu skús robiť niečo spontánne. Výborne tiež vyzerajú fotky v pohybe – prehrabuj si vlasy, chyť si okuliare, proste čokoľvek, čo ti príde prirodzenejšie ako len silene stáť a usmievať sa. Všimni si, že na väčšine dobrých a lajkovaných fotiek na sociálnych sieťach sa osoba ani nedíva do objektívu, ale kdesi nabok.

Ruky

Každý fotograf ti povie, že pre dosiahnutie dobrej fotky je práca s rukami nesmierne dôležitá. Namiesto státia ako soľný stĺp s priblblým výrazom v tvári sa radšej jemne usmej, chyť sa tváre, vlasov, alebo si strč ruky do vreciek.

Fotka zdola

Ako to len tie modelky robia? Prečo majú na fotkách také dlhé štíhle nohy? Čo si ich po večeroch vešajú na škripec? Samozrejme, nie. Všetko je o uhle fotenia. Namiesto štandardnej fotky, kedy fotograf stojí, ho popros, aby si kľakol a fotil ťa mierne zdola. Opticky ti to predĺži nohy a tvoja postava bude vyzerať vyššia. Jednoduché, že?

Jazyk medzi zuby

Krásny široký a úprimný úsmev vyzerá na fotke úžasne, o tom sa hádať nebudeme. Ak ti však nie je príjemné sa doširoka usmievať ako slniečko na hnoji, namiesto sileného úsmevu alebo vážnej tváre (tzv. “fotka na občiansky” alebo “polícia pátra”) si jemne strč jazyk medzi zuby. Výsledkom bude veľmi mierny a prirodzený úsmev.

Ľavá strana tváre

Máš aj ty svoju “lepšiu” stranu? Podľa rôznych výskumov je to vraj vo väčšine prípadov ľavá strana tváre. Namiesto fotky spredu (spomínaná “polícia pátra”) sa radšej mierne natoč nabok.

Neboj sa orezať

Fotku sa po odfotení neboj orezať – obzvlášť, ak ťa fotí nejaký laik, ktorý neodfotí úplne perfektný záber. Môže sa ti totiž stať, že si na fotke napríklad príliš ďaleko a “topíš” sa v nej.

Rúčka v bok, nožička krížom

Toto staré ľudové porekadlo (joke) si zapamätaj, alebo ešte lepšie – si ho daj vytetovať a čítaj si ho vždy, keď niekto zahlási: “ideme sa fotiť, veď mi spolu nemáme žiadne spoločné fotky.” Aj tu je prirodzenosť základom úspechu, pričom ruka v bok ti opticky zoštíhli driek a noha krížom ti predĺži nohy.

Dôvera a sebavedomie

Tieto a aj všetky iné tipy na to, ako dobre vyzerať na fotkách sú ti úplne nanič, keď sama sebe nepripadáš pekná, nemáš zdravé sebavedomie a nedôveruješ si. Sebadôvera je úplným základom a ver tomu, že ju z fotky cítiť. Vykašli sa na to, že máš krivé zuby, široké boky, krátke nohy, malé prsia alebo riedke vlasy. Svoje nedostatky premeň na svoje plusy – na veci, ktorými sa odlišuješ od sivého priemeru a uvidíš, ako sa zrazu nebudeš vyhýbať foteniu a dokonca si aj sama sem-tam urobíš fakt dobrú fotku.

1 Comment

  • Reply
    Rose Tascher
    16. februára 2017 at 14:42

    Paráda, super tipy 🙂

  • Leave a Reply

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.